Лоши облаци са надвиснали над Поморие, където футболните “синоптици” предвиждат буря и цунами върху местния Черноморец. От няколко дни упорито се говори, че втородивизионният тим, който се явява сателит на Черноморец (Бургас), ще бъде закрит. Палачът на подготвящата се екзекуция е Душан Буковац. Същият този човек, който коли и беси при “акулите”. Ама така здраво коли, че всички са пропищели. След като е на път да унищожи бургаския клуб, сърбинът е наточил ножа и на отбора от Поморие.
 
Когато двамата тима преминаха под една шапка, проектът предвиждаше поморийци да изградят състав само от младоци, които впоследствие да преминат на по-високия етаж, осигурявайки свежа кръв на стадиона в квартал “Лазур”. Идеята беше повече от чудесна. Какво по-хубаво от това да се появи люпилня на таланти във футболен край като Бургаския?
 
Първоначално всичко бе перфектно. За треньор беше назначен амбициозният Петър Хубчев, който набързо запретна ръкави и започна усилено да работи. Без да говори, без да обещава, без да излиза пред камери и микрофони. Типично по германски, където Хубси игра дълго време като футболист, а впоследствие направи първите си стъпки в тежкия треньорски занаят. Трудът бързо роди плодове – през миналата година “детската градина” на Петьо достигна до финал в турнира за Купата на България, където при малко повече шанс можеше и да спечели държавния трофей. Берое победи с 1:0, но овациите бяха за Хубчев и голобрадите му възпитаници.
 
Впоследствие никой от бургаския квартал “Лазур” не приюти младите футболисти. Обещаната ос между Бургас и Поморие започна да се къса. Въпреки появилите се пукнатини, Хубчев продължи да работи и да налага таланти. Отборът играеше силно в Източната “Б” група, прави го и през настоящия шампионат. Беше лидер в класирането, но сега е на четвърта позиция поради административни причини – БФС анулира резултатите на отбора срещу прекратилите участие в първенството Черноморец (Балчик) и Дунав.
 
Петима от момчетата, вече шлифовани и подготвени за големия футбол, напуснаха през зимната пауза по посока други отбори, където някои играят редовно на новите места (Цветан Филипов в Берое и Пламен Илиев във Видима). Вратата на Черноморец (Бургас) обаче е затворена за младоците от Поморие. Е, малки изключения има. За да се замаже ситуацията, бургазлии привличат някой друг от поморийските юноши, но в повечето случаи го забиват на пейката, вместо да му дават шанс. Абсурд е да се случи – нали чужденците трябва да са титуляри... А новината, че вече двама от Черноморец (Поморие) са в младежкия национален тим, никой не я взема под внимание...
 
Не са един и двама специалистите, които твърдят, че в тима на Хубчев има огромен потенциал и желязна дисциплина. Един поглед върху статистиката показва, че Черноморец-Поморие е съставът с най-малко жълти и червени картони. Самият Хубси буквално прави от нищо нещо, след като винаги е стоял настрани от задкулисни игри, далавери и раздаване на пари под масата. Така беше в краткия период, когато водеше Славия. Там обаче отново не му позволиха да разгърне качествата си – не можа да привлече на “Овча Купел” няколко набелязани от него изгряващи имена, които впоследствие преминаха в други тимове и достигнаха до националния тим. Най-яркият пример е Пламен Николов от Литекс. После се помъчиха да го набутат в уреждането на мачове, но държащият на принципите и морала специалист махна с ръка в знак на несъгласие и си тръгна. Сега конюнктурата отново се оказва пречка пред Хубчев да върви напред в треньорския занаят. Но макар и да е заобиколен от проблеми, наставникът си върши работата в Черноморец-Поморие.
 
Как обаче отборът да се развива при липсата на достатъчно финансови средства, въпреки че в поморийския клуб никой не писка за пари. 47-годишният треньор и неговият щаб настояват единствено за сигурност и за перспектива. А от Бургас не само не им осигуряват такива, но и са готови да катурнат родилния футболен дом, пращайки го в небитието.
 
Оправданието, че имало финансова криза, изглежда смешно и тъжно. Човек се чуди да плаче ли или да се смее, чувайки за какви комисионни иде реч при привличането на пълни анонимници и свършили с футбола футболисти отвъд България. В процес на финансов колапс най-адекватното решение е да се спре потокът на чужденци и да се заложи на българското. Но нечий джобове явно ще останат празни... За съжаление празни остават и душите на младоците от Поморие, които със свити сърца наблюдават случващото се в очакване на апокалипсиса. Как да тренираш, как да се раздаваш и как да се налагаш в подобна тягостна обстановка?
 
Единствената светлина в тунела за тези момчета е треньорът им. Въпреки тежката ситуация Хубчев поддържа доколкото е възможно настроението в отбора. Точният му психологически подход обаче ще бъде до време. До мига, в който от Бургас пуснат гилотината. Ако Митко Събев все още е истинският шеф на “Черноморец”, ако в действителност милее за футбола в региона, трябва час по-скоро да се отърве от господата, възползващи се от властта, която самият той им даде. В противен случай “акулите” ще се самоизядат, а от прословутото им “гнездо” ще останат изсъхнали и пожълтели листа.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ