ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА - ТУК

Ръководството на ОФК Сливен превърна в практика да не плаща заплати на футболистите си. БЛИЦ получи сигнал, че поредните бивши играчи на "войводите" си търсят парите, като дори призоваха БФС да остави клуба без лиценз. Родените през 1990 година Веселин Марчев и Християн Попов, както и Георги Петров (набор 1991) търсят по три заплати и вече са се обърнали към компетентните органи с надеждата най-после да си получат заработеното. Тримата бяха част от състава на Сливен през пролетния полусезон на 2011 година, когато са пребивавали под Сините камъни, но не са получили по нито една заплата. В момента Марчев и Петров играят в новака в "А" група Пирин (Гоце Делчев), докато Християн Попов е в Черно море.

"Поради това, че не им бяха изплатени полагащите им се трудови възнаграждения, им беше предложено от клуба да подпишат споразумение с нотариална заверка, с което се съгласяват да прекратят договорите си по взаимно съгласие, а ръководството да им се издължи до 30 юни 2011", алармира пред БЛИЦ представителят на тримата футболисти - адвокат Емил Попов.

"Крайният срок отдавна е изтекъл, а парите още ги няма при момчетата. Това ни принуди да започнем съдебна процедура по снабдяване с изпълнителен лист. Получихме такива и след това образувахме изпълнителни дела. Те са при частен съдебен изпълнител Атанас Атанасов от Пловдив. Дължимите суми на всеки един от тримата футболисти са в размер на три работни заплати. В тази връзка са провеждани многократни разговори по телефона и писмени напомняния с администрацията на клуба, но без резултат. През март тази година частният съдебен изпълнител с нарочено писмо до Лицензионната комисия към БФС уведоми за случая г-н Красин Кръстев със следното: "Моля посочените обстоятелства да бъдат взети под внимание при предстоящото лицензиране на клуба". Бяха депозирани банковите сметки на клуба, а относно движимото и недвижимо имущество се оказа, че такова липсва. Клубът е наемател на базата. А банковите сметки са празни", съобщи още г-н Попов.

Както е известно, преди време няколко бивши футболисти на "войводите" успяха да си вземат дължими суми, но тогава ситуацията беше различна. В Сливен имаше постъпления от ЦСКА за трансфери на Иван Стоянов, Коста Янев, Костадин Стоянов и други, и от тях частен съдебен изпълнител Милен Бъзински измъкваше парите на клиентите си чрез запор на сметките.

"Това ни принуди да сезираме БФС, по-специално Лицензионната комисия, оглавявана от Красин Кръстев. Отправихме молба да се вземе предвид този дълг на ОФК Сливен 2000 и на клуба да не бъде издаван лиценз. В правилника е казано, че отборите, които имат задължения над 5000 лева, трябва да бъдат допуснати в първенството само, ако възстановят сумите или да посочат банкова гаранция, откъдето ощетените да си вземат парите. Кръстев беше категоричен, че няма да се издаде лиценз на никой клуб, който дължи нещо на физически или юридически лица. Изявлението му е от месец януари. През октомври писах нарочно писмо до Лицензионната комисия, но отговор все още няма. Това са трудови правоотношения, които са регламентирани от кодекса на труда. И трудовите възнаграждения се ползват с предимство дори и пред вземанията на държавата", обясни още адвокатът.

"Не съм контактувал с Йордан Лечков, защото той е само почетен президент. В ръководството като управители бяха Коста Петков и Георги Кирилов, който обаче наскоро разбрах, че е бил уволнен. Най-вече с Кирилов контактувахме. Той оформи документите, подписа споразуменията", добави адвокат Емил Попов, който изрази надежда, че ще дойде реда и на неговите хора да си вземат парите.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ