Ако футболните запалянковци не спазват COVID мерките, ще се забрани присъствието на публиката, независимо че мачовете се играят на открито. Това обявиха за „Монитор” от Министерството на здравеопазването.

Според сегашните правила за противоепидемични мерки, зрителите трябва да седят през 2 седалки, тоест да се използва 30% от капацитета на стадиона. Повод за реакцията на МЗ станаха мачовете от последния уикенд, на които публиката определено не спазваше мерките, както потвърдиха очевидци.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Да пуснем в тълпата РЗИ инспектори да глобят 100 човека е абсурдно. Как да влязат и да глобят тези хора, защото не спазват мерките. Затова мислим по-крути мерки”, коментира представител на МЗ и призна, че просто нямат ефективен подход за контрол по време на мачовете и проверки реално не се правят.

От РЗИ-София признават, че проверка за нарушения на противоепидемичните мерки могат да правят освен инспекторите на РЗИ, но и тези от столичния инспекторат и полицаите. По време на футболна среща по принцип присъстват полицаи. За да не се получи дублиране на дейността, по време на мачовете този контрол ще го проследяват органите на реда.