През 2010 година видяхме малко автоголове на терена и много извън него. “Левски” остана на една ръка разстояние от прескачане групите на Лига Европа. Нелепият автогол на Иво Иванов срещу Лил лиши “сините” от заслужения успех. Ако не беше нещастното отиграване на бранителя, “Левски” щеше да има 9 точки – достатъчни за класиране на 1/16-финалите.
 
Гара Дембеле пък се скъса да попарва противниковите вратари, но и да бележи на...собствените си началници. Французинът с малийска кръв литна в небесата, удари го на купон и живот. Докато футболното му реноме растеше със страшна сила, това в живота взе да пада стремително надолу. За да не остане по-назад, го последва съотборникът му Лъчо Балтанов, който се нареди до пишман-шофьорите Юсуф Рабех, Бензукан, Божидар Митрев и Омониго Темиле.
 
Царят в тази класация обаче е ЦСКА. “Червените” си набутаха няколко автогола през лятото, вземайки цяла камара недодялани дървета, които нямаше как да виреят в Борисовата градина. “Армейският” клуб подобри рекорда за най-некачествена селекция в цялата история на българския футбол. Но с това автоголовете не спряха, а продължиха с още по-голяма сила. Първият такъв бе отбелязан с вещина още през февруари, когато тимът бе поверен в ръцете на Йоан Андоне. Бракът между румънеца и ЦСКА продължи два месеца. “Червените” се набутаха да плащат луди пари на уж популярния спец, който в крайна сметка си събра багажа и се прехвърли оттатък Дунава. Класически автогол бе и назначението на Гьоре Йовановски – най-голямото недоразумение в треньорския занаят. Гьорето Сержанта само обещаваше, но нищо не вършеше. И накрая му посочиха вратата. Всъщност целият клуб бе един трагикомичен автогол през 2010 година, бутащ се сам към дъното.
 
Красимир Балъков и Митко Събев също са в челната класация. Само преди година и половина те обявиха уникален проект, който трябваше да превърне Черноморец не само в български, но и в европейски гранд. Взеха да строят “Гнездо на акули”, а накрая акулите се трансформираха в рибки, едва дишащи на опустялото крайбрежие, а гнездото стана на пух и прах.
 
След като години наред в БФС лаеха против Бербатов, накрая си мушнаха автогол, принуждавайки Бербо да си тръгне от националния. Боби Михайлов и компания са на път да се разпишат още веднъж в собствената си врата, след като назначиха Лотар Матеус за селекционер на представителния ни тим. Германецът едва ли ще вдигне на крака изпадналия ни в тежък нокдаун отбор. Немският донжуан мисли повече за поредната си изгора, отколкото за българския футбол. И по всичко личи, че избирането му е поредният красив автогол. Засега топката се движи палаво из голлинията. Дали ще се оплете в родната мрежа, ще разберем съвсем скоро – в началото на 2011 година.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ