Съдбата е оставила топката на голлинията преди вечното дерби на 9 май. Остава само Любо Пенев да я добута в мрежата, така както правеше като нападател в най-добрите си години. От този по-добър голов пас, здраве му кажи!
В момента Левски е съсипан физически и психически. Любо няма друг ход освен победния. В противен случай да си събира багажа и да се маха от Борисовата градина. Никакви оправдания няма да важат, защото всички козове, асаци, десетки и валета са на страната на ЦСКА. Любо трябва да е пълен аматьор, ако не направи Левски капо.
 “Червените” се излекуваха от бацила “Томов”, имат нови собственици и разплетоха стягащия врата им възел, от който едва не се задушиха. Казусът с настоящето и бъдещето на клуба е разрешен.
На “Герена” мистериозната въпросителна кой ще управлява финансовия волан расте застрашително с всеки изминал ден. Докато на “Армията” проблемите изчезват, в противниковия лагер пълзят и изскачат с мълниеносна скорост.
 “Сините” са ранени психически след отпадането от Пирин за купата на България. Благоевградчани им подариха едната калъфка. Сега Пенев е длъжен да им връчи втората. Срещу Кокала са настръхнали всички на “Герена”. Феновете го псуват, ругаят, обиждат. Не го искаха даже и когато Левски победи с любимото 7:1 Беласица. Футболистите също са на нож с наставника. Играта на тима куца, отборът едва печели мачовете си, а във важните двубои срещу по-стойностни съперници сдаде багажа – 0:3 от Локо (Сф) на самата “Герена” и 0:0 с Черно море край морето. Оставката на Кокала е написана, остава някой да я разпише. Не Батков, а Любо Пенев и ЦСКА. Пожарът всеки момент ще избухне, нужно е само някой да бутне “червена” главня в привидно утихналия “син” огън. Съдбата сочи това да е Любослав. Друг е въпросът дали той ще има сили да го стори.
Физическите рани на “Герена” превръщат още повече Левски в съсухрен и неспособен за битки отбор. Георги Петков е контузен и участието му в дербито ще е под въпрос, но даже и да се появи на терена, вратарят няма да е готов на 100 процента за предстоящото сражение. Гладиаторът Гонзо, страшилището на ЦСКА, е с още по-тежка рана, извадила го не само от мач №1 на България, но и до края на сезона.
Е, ако при това състояние на Левски и в отсъствието на Георги Иванов, който е душата, сърцето и моторът на “сините”, Любо Пенев не победи, значи цял живот ще си остане чирак в треньорския занаят.
В историята има много примери, когато двата клуба са изпадали в подобни ситуации – Левски е в криза, но ЦСКА незнайно защо изиграва ролята на донор. В настоящия случай обаче състоянието на “сините” е нелечимо и Любо ще се превърне в най-големия “червен” грешник, ако не се възползва от ювелирната голова асистенция. 
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ