Вратарят на Лудогорец Урош Голубович свика нарочна пресконференция, на която говори за обвиненията, че е продавал мачове и за детектора на лъжата, на който се е подложил след края на есенния полусезон на “А” група. Сърбинът нападна своя сънародник Драголюб Симонович с думите: “Не всички сърби сме като Дуци. Тук името му значи “продажник”, но аз нямам нищо общо с него”.

Припомняме, че през първия полусезон Голубович бе обвинен, че е играл симулативно в мача Литекс – Лудогорец 2:1. Обвинения към Урош имаше и по времето, когато той бе вратар на Локомотив (София) при загубата от “Левски” с 3:5.

“Моето желание от много време бе да свикам пресконференция. Тук съм вече 10 години, не съм от хората, които се бутат за интервюта, но сега реших да го направя. Моето име е свързано с извънфутболни неща - продажби на мачове. Много мачове изиграх, лоши и добри. Правих грешки, но едно е да е случайно, друго нарочно. След мача с Литекс (1:2) реших да се подложа на детектор на лъжата заради слуховете, че съм се продал на ловчанлии. Получих два нелепи гола и след това се родиха информации, че съм пуснал головете нарочно, че вземам пари и играя черно тото с някакви сърби. Говорих с г-н Домусчиев и той каза, че е получил информации, но не вярва да съм продал мача. Не искаше да ми каже откъде идват информациите. Исках веднага да се подложа на детектора, но той ми предложи като свърши полусезона, за да се концентрирам върху играта.

Когато дойдох на подготовка за пролетния полусезон, организирахме полиграфа. Помолих Домусчиев да ми задава въпроси, за да е наясно той, а после и цялата общественост. Исках всички да знаят, че Урош Голубович не е играл симулативно и никога не е бил пробиван.

Имам документ:

- Някой от Литекс искал ли е да пускаш голове в мача? – “Не”
- Обещали ли са ти пари за да играеш симулативно? – “Не”
- Пусна ли нарочно головете в мача с Литекс? – “Не”

Отговорът беше “Истина”.

Помолих и аз да си задавам сам въпроси:

- Откакто си в България, пускал ли си гол нарочно? – “Не”
- Откакто си в България, играл ли си симулативно в някой мач? - “Не”
- Нарочно ли си пуснал головете на мача с “Левски” (3:5)? - “Не”
Този мач с “Левски” бе решаващ за титлата през 2007 . Бяха написали страшни неща за мен.

Отново детектора показа - “Истина”

Защо според вас винаги аз продавам мачове? Може би защото съм сърбин. Като кажете Дуци и всички знаят “продажник”, всички казват лъжец. Но не всички сърби сме Дуци. Аз нямам нищо общо с него. Миналия декември при равенството с ЦСКА 2:2 той нарочно пусна информации, че ме е пробил. С цел да загубя концентрация да не играя добре на мача. Това искаше да постигне. Надявам се да ме разберете правилно. Аз не желая да се карам и да правя скандали, просто искам да споделя истината.

Във футбола се случва всичко. Може да ти вкарат 4 гола за 10 минути. Още го сънувам този мач на Локо (София) с “Левски”. Тежко е като ти вкарат, още по-тежко е да ти кажат, че си продал. Но ако се бях продал, нямаше да съм тук, а в Испания на плаж. Аз играх едно полувреме с “Левски” понеже скъсах мускул и бях контузен. После се лекувах в Германия. Не съм имал желание да изляза от терена въпреки, че ми вкараха много голове”.

Голубович заяви, че и той се е съмнявал, че някой от съотборниците му е играл симулативно в мача на Локо (Сф) с “Левски”:

“За този мач и на мен ми беше съмнително. Аз обичам Локо, нищо че не съм там. Чудех се какво става. Нека хората, които са участвали в този мач, излязат и кажат някой продал ли се е за пари? Аз съм правил грешки, нека всички го знаят. Но не съм ги правил нарочно. Преди мач не знам, но по време на мача всичко виждам и разбирам. Като погледна назад, аз също съм на мнение, че двубоят е бил продаден, но не съм го продал аз! Не знам кой е обаче и няма да кажа в кого се съмнявам. Не искам да обвинявам хората. Дай, Боже, да не е бил уговорен. Но “Левски” заслужено спечели. Бяха уникален отбор и три пъти по-добри от нас,. Не искам да омаловажавам успеха на “сините”. За тези години в България никой не ми се обади да ме потърси, за да ме подкупи.”