Младежките ни национали тотално се изложиха и записаха срамна загуба с катастрофалното 1:5 от Словения в последното си домакинство от евроквалификациите. Тежкото поражение окончателно изпари и илюзорните шансове на България да успее да се класира на Европейското догодина в Чехия.

Проблемите около младежкия ни тим и скандалите, които се развихриха в последните дни, си казаха думата още в петък, когато формацията на Михаил Мадански загуби злощастно с 2:3 от Дания. Още тогава шансовете за Европейското драстично намаляха, като надеждата беше днес да бъде постигната победата над Словения, което обаче не се случи. Гостите тотално надиграха "трикольорите" на стадион "Берое", като след края на двубоя дори местните фенове изпратиха Мадански с освирквания. Недоволството на запалянковците е заради изказването на националния селекционер след поражението от Дания, когато той остро критикува Петър Хубчев, позволил си да му вземе Иван Горанов само часове преди важния мач. Както е известно, Лудогорец пък спря Георги Терзиев, докато ЦСКА първоначално не пускаше при младежите Ивайло Чочев и Антон Карачанаков.

В крайна сметка Чочев игра днес, а сред титулярите личаха още имената на звездата от ЦСКА (Москва) Георги Миланов, правещият фурор с екипа на Литекс Симеон Славчев, както и играещите в чужбина Радослав Кирилов, Едисон Йорданов и Александър Колев. На вратата пък се наложи да застане резервата Александър Конев от Добруджа, тъй като Георги Китанов се контузи в реванша на клубния си Черно море с "Ботев" (Пловдив), загубен от тима му с 0:1 в неделя.

Първият гол в българската врата днес падна в 24-ата минута. Тогава  Вучкич изведе Матей Пучко, който надбяга Стефан Велков и реализира в долния десен ъгъл на Конов за 0:1. Нашите бързо изравниха. В 27-ата талантът от Борусия (Дортмунд) Едисон Йорданов центрира в наказателното поле на Словения, където Александър Колев остана сам, засече топката с глава и я прати във вратата на Юг за 1:1. За нападателя на белгийския Геел това е трето попадение в евроквалификациите.

В 34-ата минута Илия Мунин от Любимец допусна груба грешка в защита и позволи на Йеленич да покачи на 1:2. Така гостите се оттеглиха на почивка с гол аванс, като и през второто полувреме словенците контролираха играта.

В 58-ата минута Георги Миланов беше близо до отбелязване на гол. Звездата от ЦСКА (Москва) изпълни фаул от около 20 метра, но топката се отби в напречната греда.

В 64-ата Конов отново беше наказан. Бенедичич беше изведен отлично и успя да прокара топката между краката на българския страж, пращайки я в мрежата му за 1:3. Десет минути след това Вучкич подаде към Братанович, който отблизо засече с глава и реализира за 1:4.

В 80-ата минута "трикольорите" останаха с 10 човека, след като нервен изблик на Милен Гамаков му донесе червен картон. Бранителят на Черноморец фаулира грубо Братанович край тъчлинията, за което реферът от Израел го изгони.

В добавеното време на двубоя словенците направиха загубата на нашите още по-унизителна. В 91-ата Братанович вкара второто си попадение в мача, след като отне топката от Илия Мунин, направи двойно подаване с Йеленич, а след това технично прехвърли Конов за крайното 1:5.

БЪЛГАРИЯ - СЛОВЕНИЯ 1:5

0:1 Матей Пучко (24), 1:1 Александър Колев (27), 1:2 Еней Йеленич (34), 1:3 Бенедичич (64), 1:4 Братанович (74), 1:5 Братанович (90+1)

Мачът по минути - ТУК!

2_1.jpg
БЪЛГАРИЯ: 12.Александър КОНОВ (Добруджа), 2.Илия МУНИН (Любимец), 13.Стефан ВЕЛКОВ (Славия), 15.Милен ГАМАКОВ (Черноморец), 16.Илия МИЛАНОВ (Литекс), 6.Симеон СЛАВЧЕВ (к) (Литекс), 11.Ивайло ЧОЧЕВ (ЦСКА), 9.Едисон ЙОРДАНОВ (Борусия Дормунд, Германия), 10.Радослав КИРИЛОВ (Карпи, Италия) (76-18.Бекир РАСИМ), 17.Георги МИЛАНОВ (ЦСКА Москва, Русия), 7.Александър КОЛЕВ (Геел, Белгия) (83-4.Божидар ВАСЕВ)
Резерви: 1.Анатоли ГОСПОДИНОВ (Витоша Бистрица), 5.Асен ГЕОРГИЕВ (Локомотив Пловдив), 4.Божидар ВАСЕВ ("Раковски"), 8.Янко АНГЕЛОВ (Любимец), 20.Румен РУМЕНОВ (Литекс), 18.Бекир РАСИМ (Черно море), 19.Вилиян БИЖЕВ (Ливърпул, Англия)
Селекционер: Михаил Мадански


СЛОВЕНИЯ: Юг, Янжа, Митрович, Крайнч, Палчич, Жиберт, Вучкич, Пучко, Братанович, Бенедичич, Йеленич





Стара Загора, стадион "Берое"
Съдия: Ели Хачмон (Израел)
Жълти картони: Илия Миланов, Ивайло Чочев, Георги Миланов (България); Бенедичич (Словения)
Червен картон: Милен Гамаков (80-България)