От лятото на 2021 г. УЕФА стартира провеждането на новия си турнир Европа Лига на конференциите. Това променя и участието на българските отбори в евротурнирите. Националният шампион по традиция започва в Шампионската лига, а останалите ни три участника вече няма да играят в Лига Европа, а в новия турнир на УЕФА. В Лига Европа ще може да играе само шампионът, но единствено след отпадане най-рано във втория квалификационен кръг на ШЛ.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

27-ото място на България в ранглистата на УЕФА отрежда националният ни шампион да започна участието си в първия квалификационен кръг на Шампионската лига.
* При успех ще продължи във втория квалификационен кръг на турнира. Ако загуби, отива да играе във втория квалификационен кръг на Европа Лига на конференциите и ще бъде в потока на отборите, отпаднали от Шампионската лига. Така ще бъде и в следващите квалификационни кръгове до попадане в груповата фаза.

* Ако преодолее втория квалификационен кръг на ШЛ, българският шампион продължава напред в турнира. Ако отпадне, отива в третия квалификационен кръг на Лига Европа в потока на шампионите.
** При успех в третия кв. кръг на Лига Европа, отива в плейофния етап на турнира, където вече няма разделение на отборите на шампионски и обикновен поток. Ако отпадне, продължава в плейофния поток на шампионите в Европа Лига на конференциите.

* Ако преодолее третия кв. кръг на ШЛ, отива в плейофния кръг на шампионския поток в турнира. Ако отпадне, продължава в плейофния кръг на Лига Европа, където вече няма разделение на потоците на шампионски и обикновен.
** При успех в плейофния кръг на Лига Европа, се класира за груповата фаза. При отпадане, се класира за груповата фаза на новия турнир на УЕФА.

* Ако премине плейофния кръг на Шампионската лига, следва класиране в групите на турнира. Ако отпадне, ще играе в групите на Лига Европа.

Останалите три български участници в евротурнирите, като един от тях ще е носителят на купата на страната, започват участието си в Европа от втория квалификационен кръг на Европа Лига на конференциите в потока на нешампионите. За попадане в групите на новия турнир на УЕФА трябва да бъдат елиминирани три съперника.