Техническият директор на БФС Георги Иванов говори пред медиите при завръщането на националния отбор в България след вчерашната загуба с 1:2 от Черна гора в европейска квалификация. Гонзо беше категоричен, че пред него на дневен ред не стои темата за раздяла с националния селекционер Младен Кръстаич.

Голмайстор №1 в историята на вечното дерби беше категоричен, че в националния отбор се оформя ядро от 15 футболисти, около което ще продължи да се гради развитието на „лъвовете“. Според Гонзо представителният ни тим е цвете, което се нуждае от поливане.

„Всички съжаляваме за загубата, защото смятам, че отборът игра добре. Изпуснахме ситуации. Резултатът не е добър, но аз го отчитам на липсата на опит на футболистите. Знаете, че градим отбор. Футболистите показаха желание, мотивация и агресия. Смятам, че това е пътят. Ако играем по този начин, може да се развиваме и да стигнем добро ниво“, заяви Георги Иванов.

„Трябваше да вземем всички футболисти с качества. В националния отбор се оформя едно ядро от 15 човека, около които ще градим бъдещето. Не може нов треньор да продължи със стария състав. Разликата между мача с Унгария, в който загубихме с 0:3, е, че тогава играхме катастрофално. Сега отборът играе добре. За да постигаш резултати, трябва да играеш добре. Ако не намерим точните хора, а смятам, че почти сме ги намерили, няма да има резултати. Антон Недялков водеше цялата защита. Петко Христов също. Когато те се върнат, ще имаме една стабилна отбрана. Не можем да се сърдим на младите, защото това е процес, който трябва да изтърпим. Дори да посадиш едно цвете, трябва време да порасне. Трябва да го ториш и поливаш. Всички българи искат да има резултат. Да, резултатите не са добри, но има израстване в отбора. Ако вие не го виждате, аз го виждам. Нямаме толкова голям избор. Това са най-добрите футболисти в България и го твърдя. Нормално е всеки друг да има свое мнение. Нашата цел е да изградим отбор, който да бъде 4-5 години на високо ниво“, анализира техническият директор на националния отбор.

„Никой треньор няма картбланш. В момента има напрежение към Младен Кръстаич. Не казвам, че не сме сбъркали някъде, но сме дали шанс на голям брой играчи. Съжалявам за резултатите, но съм сигурен какво ни чака занапред. Когато направим ядро от 7-8 футболисти в Топ 5 първенствата, тогава ще можем да се борим с отбори от средноевропейско ниво. Това е функция на клубовете да си развият играчите и те да отидат в чужбина. Ние имаме време да работим с тях в рамките на 3 дни. Аз не съм адвокат на Младен Кръстаич, но как се очаква от него да поправи грешките на клубовете. В моите мисли на дневен ред не стои оставка на Младен Кръстаич. Няма шанс да започнем да играем с футболисти на по 33, 34, 35 години. Младите играчи са бъдещето на България. Ако зависи от мен, аз ще оставя Младен“, категоричен е Гонзо.

„Дори да сменим треньора, какво ще направим? Пак ще започнем всичко отначало. Когато Младен Кръстаич беше назначен, ние му поставихме цел да изгради национален отбор с млади играчи. Ние ще чакаме резултати в Лигата на нациите, когато играем с равностойни отбори. Преди една година всички очаквахме да се случи нещо на базата на четирите контролни мача, които националният отбор изигра. Видяхме, че има голяма разлика между контроли и квалификационни мачове. Вече знаем кой как реагира под напрежение. Много футболисти се представяха добре в отборите си, но в националния отбор не се представяха както трябва. Гледаме класирането, но какво да направим? Да вляза и да вкарам два-три гола ли? Не искам нито да упреквам някого за критиките, нито да защитавам Кръстаич. Много пъти футболистите не могат да изпълнят решенията на треньора", каза още Георги Иванов.