Съдийството в България търпи остри критики от началото на сезон 2024/2025 г. в родния шампионат и президентът на БФС – Георги Иванов-Гонзо, коментира надълго и нашироко тази тема, предизвикала редица полемики в последните дни и седмици.

„От това, което виждам до петия кръг, имаме сериозен проблем със съдиите. Вече имах два разговора със Съдийската комисия и имам големи претенции към съдиите. Предвид това, че сме инвестирали 1,2 млн. лева във ВАР. Има обучения, семинари, които са почти всеки месец.

Вече сме превишили бюджета, за да може да дадем най-доброто за съдийството. Какво се случва по тези мачове? Някои от ситуациите са елементарни. Ако не се променят нещата, ще вземем драстични мерки и към съдиите, и към Съдийската комисия“, категоричен бе Георги Иванов в интервюто си за Дарик радио.

Той обеща промени в Съдийската комисия, ако работата на съдийството продължава по същия начин: „Ако нещата продължават така, разбира се, че ще има промени в Съдийската комисия и при всички положения при съдиите. Имаме определен брой съдии, които са за Първа лига и ако трябва да се правят промени, ще са през декември“.

„Не трябва, както ние от БФС, така и клубовете, да правим такъв голям натиск към съдиите, защото очакваме да изкарат първенството по най-добрия начин“, опита да защити съдиите Иванов.

Президентът на централата разкри, че са обсъждани варианти за чужди рефери да свирят мачове от родното първенство: „Обсъждали сме варианти за чуждестранни рефери. Ако продължава това напрежение върху водещите съдии от водещите клубове – не искаме този, не искаме онзи... Кой да свири мачовете? Накрая ще отидем до такава ситуация. Смятам, че българските съдии, че имат качества и трябва да им дадем доверие и да следим ситуацията. Ако виждаме, че в такива дербита има подобни скандали, ще прибегнем и до този вариант“.

Той отхвърли възможността съдиите да помагат на едни отбори, а да пречат на други: „За мен всички отбори са равни. Как мога да коментирам твърдения, че Лудогорец е фаворитизиран. Няма големи, няма малки. Всички отбори са равни и са под общ знаменател на БФС“.

„Няма маловажни неща. Дяволът е в детайлите. Много неща трябва да се подобряват. Това са процеси, които сме започнали да изграждаме. Ще се опитаме, с подкрепата на Община и Държава, да подобрим инфраструктурата, а наша работа е да оправим съдийството“, допълни Гонзо.

Той обвърза проблемите на футбола ни с проблемите в държавата: „Не смятам, че само футболът е ощетен от това, че няма правителство. Проблем е за всички отрасли. Затова прибягваме до европроекти, които да разработваме. От ден първи не сме спрели да опитваме да направим нещата по начин, за да се гордеем. Няма личен интерес. Опитваме да помагаме на всички с каквото можем. Опитваме да направим така, че ДЮШ да произвеждат добри футболисти, за да постига успехи националния отбор“.

„Ние промените в съдийството ще ги решим. Компромис с това няма да правя. Има обаче Съдийска комисия. Аз като президент нямам право нито да махам съдия, нито на назначавам съдия, нито да коментирам съдия. След разговорите със съдийската комисия, мисля, че нещата ще тръгнат в правилната посока“, категоричен е президентът на БФС.

„Най-лесно е да си футболист. Мислиш само за себе си, гледаш да си в най-добра форма. Следващите дейности – дали треньор, директор, президент мислиш за други хора. Сега го виждаме същото. Трябва да си подготвим. Всеки съдия, който направи грешка, претенциите са към президента на БФС. Аз мога да нося отговорност, не се притеснявам от това, но трябва да се притесняват съдиите оттук нататък“, коментира той трудностите пред съдиите.

„Комисиите са за това, за да вземат адекватни решения на база правилниците, които съществуват. Ако гледаме чисто фенски, може да не наказваме някой отбор. По правилата обаче, наказанията са такива, че не можем да избягаме от тях. И да искаме, и да не искаме, наказанията са за клубовете, които не изпълняват задълженията. Всички клубове са еднакво наказуеми спрямо това, което са направили“, завърши Георги Иванов.