Спортният директор на “Левски” Георги Иванов даде обширно интервю два дни преди края на лагера в Кипър. Той сподели впечатленията си от това, което „сините” направиха до този момент от зимната си подготовка, както и очакванията си преди наближаващото вечно дерби.
 
-Г-н Иванов, “Левски” вече изигра пет контроли в Кипър. Какво е състоянието на тима малко преди края на втория лагер за зимата?
-Мисля, че се подготвихме по добър начин. Това, което имахме за цел и беше в плановете ни, е изпълнено. Нормално е да има умора във футболисти, но най-хубавото е, че нямаме контузии, които да ни притесняват.
 
-Няколко пъти казахте, че отборът ще е по-силен след Нова година. Така ли е? Каква е оценката ви за новите футболисти?
-Нормално е отборът да бъде по-силен. Лятото взехме доста нови футболисти. Сформирахме нов отбор, нормално е тези футболисти да имат нужда от време за обиграване. Спойката между тях става доста по-добра. Футболистите, които взехме сега, имат класа, както всички, които са в “Левски”. Те най-вече ще вдигнат конкуренцията. Треньорът ще може да избира от повече играчи. Нормално е отборът да бъде по-силен.
 
-Направихте впечатляващ мач срещу Динамо (Москва), а вчера паднахте от първия в Чехия. Тези резултати имат ли някакво значение за вас?
-Лично за мен е от значение играта. В тези мачове е нормално да има и много грешки. Ние ги анализираме. Всеки отбор допуска такива, но добрият отбор ги свежда до минимум. Резултатите сега не ме интересуват, дори победата над Динамо, която споменахте. Интересувам се от играта. Резултатите ще ги гоним от първия официален мач до края на първенството. Сега ни беше важно да видим играта, тактическата дисциплина и физическото състояние. Победите дават само някакво самочувствие в този период.
 
-Наближава дербито с ЦСКА, те бяха пратили човек на вашата контрола с Виктория Пилзен, притеснява ли ви това?
-В България отборите се познават толкова добре, че почти никой не може да те изненада. Няма нищо лошо, че ЦСКА са изпратили свой човек тук. Ние също знаем доста неща за тях. Двата отбора ще са се разузнали много добре, в това съм сигурен. В този мач обаче е по-важно желанието и амбицията. Както и качествата на футболистите. Аз мисля, че имаме по-големи качества и като футболисти, а и като отбор от ЦСКА. Ще видим какво ще се случи на 26-ти.
 
-Плюс или минус е, че дербито е в първия кръг?
-Както може да бъде плюс, така може да е и минус. Това е един мач, за който се дават три точки, както и във всичките останали. В първия полусезон, ако паднеш, имаш още 29 кръга, сега времето е по-малко за наваксване. Първенството вече е на половината. Ние сме си поставили цел, искаме да станем шампиони и в този мач търсим задължителна победа.
 
-Дембеле остана в отбора. Как ви се струва той от психологическа гледна точка, защото не може да не му е повлиял целият този шум за евентуалната му продажба?
-Истината е, че той се беше нагласил за трансфер. Към него имаше много голям интерес, но след като затвориха пазарите, стана ясно, че няма да го продаваме. Казахме ви го и преди. Вече главата му е изчистена, виждате как играе и тренира. Той ще бъде мотивиран, както беше в началото на първенството. Ще бъде по същия начин.
 
-Дербито ще е на стадион „Георги Аспарухов”, това предимство ли се явява за “Левски”?
-Нормално е да бъде предимство. Все пак „Герена” е нашият дом, там се чувстваме най-добре. В този мач обаче никога не се знае. Ние ще подходим напълно сериозно и концентрирано, защото имаме цели. Те минават през задължителни победи.
 
-Появи се информация, че Антон Генов ще свири дербито, не знаем дали е официална. Какъв е вашият коментар? Става дума за доста опитен рефер...
-Той е един от добрите български съдии. Надявам се да свири това, което вижда. Досега мачовете, които е свирил между Левски и ЦСКА, ги е водил добре. Ние не искаме да се оправдаваме. Имахме претенции само за един мач, този с Ловеч. Българските съдии се справят добре. Трябва да ги оставим на спокойствие, за да покажат това, което могат. До дербито с Литекс има доста време, но ние сме пуснали официална позиция на клуба до БФС. Искаме чужди съдии и за двата мача с Литекс – както за купата, така и за първенство.
 
-Приключила ли е селекцията?
-Ние казахме, че може да вземем още някой, ако намерим футболист, който да задоволи нашите изисквания. Имахме намерение да привлечем десен външен халф, но не се получи.
 
-До каква степен ще е готов отборът за първия мач?
-За нас първият мач е важен колкото и последният. За нас е важно да покажем истинското си лице от първата среща. В първите срещи винаги има малко по-голямо напрежение. Винаги е най-важен предстоящият мач.
 
-Има ли развитие по случая Карвальо?
-Няма такъв случай. Вече ви обяснихме, че играчът няма договор с Левски, така че няма какво повече да кажем. Неприятна история. Ние бяхме жертва в този случай.
 
-Ще има ли глоби, защото футболистите ви вчера си изпуснаха нервите в мача с Виктория Пилзен?
-Мачът наистина беше много груб. Имаше такива влизания, но глоби и наказания няма да има. Най-много се радвам, че нямаме контузени играчи след този мач. Ние сме си направили нашите изводи и от тази среща.
 
-Ще се разделите ли с някой след този лагер.
-Единственият, който ще преотстъпим, е Миро Антонов. Искаме той да играе мачове, защото при наличието на Дембеле и Иса няма да получава много шансове. Така е по-добре, той ще е по-подготвен, когато се върне през лятото.
 
-От младите кой има най-големи шансове да остане?
-Тримата ще останат да тренират с нас. Имат нужните качества, но не са готови да играят за първия отбор. Сигурен съм, че с течение на времето, начинът по който работят, скоро ще са футболисти за първия отбор.
 
-Има ли вариант Левски да отпише титлата, ако падне от ЦСКА?
-Не, по никакъв начин. Левски ще се бори до последно за титлата. На никой от нас не му минава през главата, че може да загубим от ЦСКА. За нас този мач е много важен. Левски ще се бори до последно. Целта е изпълнима, предвид отбора, който имаме и по-лесната програма. Сигурен съм, че може да станем шампиони. Не искам да говоря големи думи и неща, които още не са станали, но тези пет точки, както са много, така може и да се окажат малко.
Стефан Стоянов/Гонг.бг