Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Доскорошният директор в “Левски” Георги Иванов даде интервю, в което говори за последните месеци от престоя си на “Герена”. Гонзо обясни защо се съгласи отново да поеме тима след напускането на Николай Костов, коментира и нападките на Наско Сираков. Ето какво каза Георги Иванов пред Канал 3.

-Георги, изчезна от публичното пространство, да не си сърдит или обиден?
-Не, не съм обиден, няма и за какво. Достатъчно бяхме под прожекторите, сега оставя да свършим някои неща, които изоставихме в последните 3 години.

-Ти ли си Сивия кардинал, който дърпа конците зад кулисите в “Левски”?
-Не, няма такова нещо. Аз съм в перфектни отношения с всички в “Левски”, и със собственика, и с Иво Тонев. Нормално е да коментираме, ако те имат нещо, което да си кажем, аз съм насреща. Това са чисти приятелски отношения, не ме свързва нищо с “Левски”.

-Сам ли си тръгна или някой те помоли да напуснеш за доброто на “Левски”?
-Не, сам си тръгнах. Дори собственикът не искаше да приеме оставката ми. Аз съм такъв, че ако нещо не ми харесва, не мога да продължа да се насилвам. Най-вече неща извън клуба. С Иво Тонев се сближихме. Още след мача с Лудогорец бях взел решение да напусна, защото случващото се в клуба не ми харесваше. Никога не съм се водел от чуждо мнение. А и бях решил през лятото да си тръгна. Всъщност, още през декември исках да напусна. Поради някои причини, не е нужно да ги обяснявам, останах. След това реших, че повече няма смисъл, само да си блъскаме главата в стената.

-Нещо се случи в мача с Миньор, когато загубихте. Останаха съмнения, че някои футболисти не искат да победят.
-Това нещо не го вярвам, не вярвам да участват в такива неща. Ние в България сме свикнали “Левски” и ЦСКА да бият такива отбори. В Европа големите отбори са свикнали да губят от малките. Миньор е сериозен тим, показаха го и срещу Литекс, победиха и ЦСКА. Ние не играехме още от началото на пролетта. Срещу Локомотив в Пловдив за Купата не се представихме добре, така че двубоят с Миньор дойде като капак на лошото представяне.

-Имаше ли бойкот рещу Николай Костов?
-Не вярвам.

-Негови грешки в подготовка на мача, тактика?
-Николай Костов си тръгна, защото имаше идеи отборът да играе агресивен и бърз футбол. Нещата обаче не се получиха. Той видя, че не може да направи “Левски” по начин, по който искаше. Никой не го е принуждавал да си тръгне. Аз и Иво Тонев опитахме да го задържим, но решението му беше категорично.

-Вярно ли е, че Божинов е бил близо до “Левски”, а Костов е казал, че не му трябва такъв човек?
-Това е похвално, което Костов направи. Един човек, когато държи на принципите си, е нормално да откаже футболист дори от ранга на Валери Божинов. Той обаче е добър футболист, който щеше да помогне на “Левски”. Треньорът обаче имаше идеи, на които държи и не искаше да промени. Стилът, който искаше да практикува, е с раздвижен нападател. Може би тип Мораес, футболист, който не стои забит отпред и да чака да бъде консуматор. Не успяхме да намерим такъв, имахме много малко време през декември.

-Защо си сложи главата в торбата и се върна на треньорския пост?
-Имаше много малко време до мача с Литекс, който беше в четвъртък, а паднахме от Миньор в неделя. В понеделник Костов взе решение, че няма да води “Левски”. Водихме разговори с други треньори, един от които Станимир Стоилов. Той обаче постави условия, не само тогава, а още два пъти, когато съм го канил, които за дадения момент не са приемливи за “Левски”. Остана вариантът аз да водя отбора, който познавам тима и футболистите. Аз не съжалявам, защото съм готов да помагам на “Левски”.

-Повлия ли се от атаките на Наско Сираков?
-Атаките на Наско Сираков са от 3-4 години, да не мислите, че съм си тръгнал заради това нещо. Напрежението стана много голямо, доста хора използваха това състояние, за да атакуват не само мен, а и клуба. Виждах, че много хора, дали умишлено, или не, бяха настроени против мен. Не е сериозно човек на 50 години да пише във Фейсбук, за мен това е смешно. Малко ми е несериозно. Не заради това съм си тръгнал, това не ме интересува, тъй като той не е спирал да говори против мен. Имаше обаче други неща. Фенове искаха да чакат отбора след мача с Ловеч, да спират рейса. Да, те са ни подкрепяли, имат право да са недоволни, но нямат право да действат по такъв начин.

-Беше ли готов да работиш с Мъри Стоилов?
-Аз специално съм го канил два пъти. Единият път причината да не се съгласи бяха онези 100 хиляди, които има да получава от Тодор Батков. Той казваше, че Мъри няма да получава пари. Какво да направя, да извадя аз парите ли?! При първия път, когато го поканих, поставяше условия, които не бяха приемливи за никой в клуба. И трите пъти, в които е канен, е отказвал поради някакви си причини или по-точно поставяне на условия, които няма как да изпълним. Не може 3-4 години да критикуваш собственика и после да искаш да се върнеш, говоря за Наско Сираков. А и не съм убеден, че г-н Батков е бил готов да върне Сираков. Аз не искам да го коментирам. Той е човек, който е дал много като футболист и ръководител. В последните години озлобя, може би заради конфликта с Тодор Батков. Той винаги има заслужено място в “Левски”, да дойде да говори с мен, треньорите, Батков. Аз не съм нападал Наско Сираков по никакъв начин. Дори, когато бяха в националния отбор и тотално се провалиха, не ги критикувах. Обаждаха ми се журналисти да критикувам Мъри и Наско, аз отказвах. Защото не е моя работа да критикувам отбор, в който не съм аз. И освен това на умряло куче да вадиш нож. Защото не бих казал, че постигнаха нещо, бяха пълен провал. Когато критикуваш трябва да е градивно. А не да пишеш по Фейсбук някакви глупости, които само ти си знаеш и да се снимаш с яйцата. Най-лошото е, когато някой си тръгне отнякъде, да говори минали неща. Когато си бил вътре в клуба, защо тогава не си ги казал тези неща, а го правиш, след като си си тръгнал. Всички си мислят, че са някакви легенди и звезди и трябва да са в “Левски”. Но не може да бъдат събрани 200 души.

-Георги Петков те критикува в скандално интервю преди няколко дни?
-Георги Петков кога е бил звезда? Неговата кариера е две години, в които пазеше на добро ниво. Вярваш ли, че Георги Петков може да ме спаси да не ме изгонят от “Левски”. Той си получи всичко, което имаше да взима, дори и повече. Не е причината Георги Петков да бъде освободен за това, че има да взима пари или че има конфликт с някого. Просто пазеше много слабо в последната една година. Най-пресният ми спомен е мача с Ред Бул Залцбург, който загубихме в 94-ата минута. Тодор Батков няма пръст в освобождаването на Георги Петков. Преди мача с АИК Стокхолм Тодор Батков беше забавил парите с 1 месец. Тогава се обади мениджърът му Саша Вукоевич, който ми каза: “Напомни на Батков да плати на Георги Петков да не стане като на мачовете с Дебрецен”. След това казах на Ясен да пази Божидар Митрев. От тогава бях твърдо решен този човек да не остава в “Левски”.

-Вие се съмнявате, че Георги Петков е продавал мачове?
-До ден днешен не вярвам футболист на “Левски” да прави подобно нещо. Сам човек не може да направи подобни неща, трябва да са група от хора. Не мисля, че сам говори някои неща, има някой, който му казва. Не може да си толкова глупав, за да говориш такива неща.

-Имаше съмнения в победата ви в Монтана с 3:0?
-Никога докато аз съм бил директор, не сме играли в такива мачове. Най-нормалното е да победим Монтана.

-Обвиненията на Черноморец помниш ли ги, че от “Левски” се опитали да предложат пари на техен играч?
-Нека Траян Дянков излезе и каже кой от “Левски” се е обаждал и му е предлагал пари. Иначе другото е само партенки и хвърляне на прах в очите на хората. Като кажеш “А”, трябва да кажеш и “Б”

-Имаше ли директива “Левски” да стане шампион?
-Директива имеше само по медиите. Накрая се видя каква е директивата. Ако е директива “Левски” да стане трети, не ни трябва такава директива (смее се). Съдиите свиреха по такъв отвратителен начин през втория дял от сезона. Може би директивата е била да изпаднем от Лига Европа, а не да станем първи. Това, че Иво Тонев дойде в “Левски”, не е никаква директива.

-Как “Левски” и ЦСКА се върнаха в борбата за титлата, особено “Левски”, който през есента изоставаше доста?
-ЦСКА имаше лека програма, първите мачове до 10-ия кръг им бяха лесни. Когато останалите конкурентите се срещахме и някои от тях губеше точки, ЦСКА трупаше точки. След това обаче не успяха да задържат тази преднина в тежките мачове в последните 5-6 кръга. Хубавото за ЦСКА е, че имаха лесна програма и натрупаха самочувствие. След това обаче загубиха инерцията, която натрупаха.

-Имаше ли дузпи за ЦСКА в дербито с “Левски”?
-Двете дузпи са доста спорни, за да ги свири съдията. На дербито през есента имаше чиста дузпа за нас, но Таско Тасков не я свири. Срещу нас ЦСКА игра под нивото си.

-Заслужено ли Лудогорец стана шампион?
-Хората направиха стадион, организация, от един отбор, който е влязъл от “Б” група. Лудогорец беше постоянен през всичките си мачове, дори, когато губеше, така че заслужено стана шампион и спечели купата на България. Адмирации за хората там и Ивайло Петев, който ми е голям приятел

-Вярно ли се, че си дал заем на Тодор Батков, който чакаш да се върне?
-Няма такова нещо, кзаал съм го 50 пъти. Аз стоя в “Левски”, защото съм бил дал 600 хиляди лева на Батков. Те не могат да разберат, че във всеки един момент можех да си тръгна и че 2-3 пъти си подавах оставката. Имаше между нас отношения и не исках да го изоставям.

-Ще дадат ли време на Илиан Илиев, публика, медии?
-Надявам се, Илиан Илиев има доста опит като треньор. Има виждане, разбиране за играта, трябва да му се даде спокойстви, за да може да си прокара идеите. А не след първия провал в Лига Европа да го уволняват всички. Всички трябва да разберат, че един отбор се гради години, а не за месеци. Ако трябва ръководството да обяви един план 2015, за да може Илиан да си прокара идеите.

-Защо по твое време Илиан Илиев не дойде в “Левски”?
-Той искаше да помисли 10 дни, с което си развалихме леко отношенията. Нямахме време, но винаги съм бил убеден, че е бил добър треньор.

-Постави се на мястото на Илиан, Иво Тонев излиза и казва, че Мъри Стоилов е първи вариант?
-Мъри беше първи избор заради натиска на медиите и феновете. Аз не бях убеден, че той е по-добър спортно-технически от Илиан Илиев. По това време обаче Илиан имаше отбор, а Мъри – свободен. Под натиска на фенове и медии затова Стоилов беше фаворит./БЛИЦ