Участието на отбори от България в Шампионската лига по футбол става все по-малко възможно. Това са изводите от промените, които предстоят в турнира. Според „Ел Мундо Депортиво” регламентът на надпреварата ще претърпи сериозни промени след сезон 2015/16. Изданието твърди, че след като изтекат настоящите договори за рекламни и телевизионни права, Европейската футбола централа (УЕФА) ще се откаже от настоящия вариант на Лигата.

От известно време най-богатите европейски клубове разработват проекти как най-старият европейски клубен турнир да бъде променен. Основните цели са приходите да нараснат и да се сведе до минимум вероятността до груповата фаза да бъдат допускани безинтересни за широката публика отбори като Витория Пилзен, БАТЕ Борисов, АПОЕЛ Никозия и др.

Към момента са разработени 3 варианта. Единствено първият от тях дава шансове на българските тимове за пробив. При него бройката на отборите ще бъде удвоена и ще има 16 групи по 4 тима. При това положение след групите ще следват 1/16-финали.

Вторият вариант предлага премахване на Лига Европа и разбиване на Шампионска Лига на две групи. Първата група ще е елитна и ще се състои от 25-26 отбора от топ 10 на страните в ранглистата на УЕФА. Във втората група ще влизат всички останали отбори като местата ще се запълват чрез плейофи.

Третият вариант е най-краен и родните представители няма да имат никакъв шанс да попаднат в “турнира на богатите”. При него малките клубове ще бъдат изключени от играта. Ще се играе Суперлига, която ще се състои само от отбори от топ първенствата в Европа заедно с такива, които имат добро класиране в моментната ранглиста. Освен това ще има и специално поканени с “уайлд карти”, каквато е ситуацията във волейболната шампионска лига.