„Сами срещу всички“! Фразата напълно приляга да бъде изречена от ръководството на „Левски“. Досега Тодор Батков обичаше често да напомня, че „сините“ са отбора на народа, а от няколко дни може да се изпъчи и да каже, че „Левски“ е сам срещу всички. И ще бъде прав. Но защо се стигна до тази ситуация, всички да са срещу клуба от „Герена“? За колко пари става въпрос и кой кой е в битката на футболните олигарси?
 
Гриша Ганчев е в ролята на въстаника, който пукна първото топче. Че как няма да е той, след като получи най-много удари. Спомнете си миналата пролет и лято, то не беше удар върху семейството, върху бизнеса, върху инвестициите му. С една дума, завряха го на куче в гъз, откъдето една година едва подаваше главица. Сега обаче ситуацията е коренно различна. Според източници на „ШОУ“ Гриша Ганчев е в повече от добро състояние. Една от причините е смяната на властта, другата е полека-лека възвръщането на стари изградени позиции в бизнеса. И ако миналата година беше немислимо да скочи срещу „Левски“, сега не му пука. И доказателството изскочи в публичното пространство. Ловешкият бизнесмен обедини „А“ група в нещо като Г-13 срещу клуба от столичния квартал „Подуене“. Кратко, но доста притискащо писмо бе изпратено до премиера Пламен Орешарски. Горе-долу съдържанието е следното: „Или „Газпром“ за целия български футбол, или никакъв „Газпром“ само за „Левски“. Ами сега?! Приближени до част от футболните олигарси разкриват доста скандални и пиперливи подробности. Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев са по-близки от всякога.
 
Бракуването
е станало по
принуда,
 
но босът на „Лудогорец“ не е имал никакъв избор. Пристигането на „Газпром“ на „Герена“ означава изстрелването на „Левски“ в друга орбита. Едва ли някой се съмнява във финансовата мощ на руската компания. И какво ще стане с футболния клуб, когато мъничка частица от тази мощ се прехвърли в „синия“ клуб. С една дума - „Левски“ става нещо като баща на мафията, а останалите клубове се превръщат в обикновени марионетки.
BATKOV.jpg

Това със сигурност не е по вкуса нито на Гриша Ганчев, нито на Кирил Домусчиев, нито на шефовете в „Ботев“ Пловдив или ЦСКА. И всички побързаха да се обединят, показвайки, че са твърдо против руските пари да влизат само в „Левски“. „Защо всеки от нас дава пари от собствения си джоб, а на „Герена“ чакат наготово? Нямаме нищо против руснаците, но доколкото си спомняме те са уредени от предишното правителство да помагат на футболния клуб. Което означава облагодетелстване само на един клуб, а останалите...И ние можем да поискаме преговори чрез политиците да ни уредят едни милиони“, коментират футболните президенти по повод силата на „Газпром“ и партньорството със „сините“. И погледнато от тяхната камбанария са напълно прави. Защото всеки от тях дава пари, някои от тях много пари, за да правят футбол. Но никой от тях не използва държавни връзки, за да докара външен инвеститор в клуба си. Е, останалите ли са толкова балами, или в „Левски“ са толкова хитри, че да намажат от едно такова добро стечение на обстоятелствата. По информация на „ШОУ“ нито Гриша Ганчев, нито Кирил Домусчиев целят привличане на парите от „Газпром“ в българския футбол! Общата подписка за цялостно финансиране на руснаците на клубовете от „А“ група е само
 
лъжлив финт
на останалите
олигарси
 
Истината е, че 13-те клуба просто не искат „Газпром“ да стане спонсор на „Левски", виждайки бъдещата заплаха. След проверка на екипа ни се установи, че голяма част от босовете на клубовете въобще не са допрели до мижавите пари, които ще получат при евентуално общо финансиране на руската компания на „А“ група. Според предварителната договорка газената компания трябва да налива около 4 милиона евро на година в „Левски“. Преди Нова година се говореше за договор за пет години между двете страни. Разделяме тези 4 милиона евро на 14 клуба, колкото са в „А“ група, и това прави точно 285 хиляди евро за всеки участник в елитната ни дивизия. Извинете, но ако 285 хиляди евро ще издържат „Литекс“, „Лудогорец“ или „Ботев“ Пловдив...Сумата е достатъчно точно за издръжката на всеки един от посочените три клуба за не повече от два месеца. Даже може и да не стигне. Така че идеята за цялостно финансиране от страна на „Газпром“ олеква с бързината на Юсейн Болт. Няма никакъв интерес на олигарсите към руските пари, интересът е другият – да не отидат всичките на „Герена“, защото тогава „Левски“ става мощен. „Отвратително! Общо-взето - типично по български. Не мисля, че е работа на министър-председателя да дава акъл на „Газпром“, кого да спонсорира и кого не. Евентуалното спонсорство няма нищо общо с финансирането на Южен поток, който е българо-руски проект. Става дума за пари на Газпром. Това е несериозно и подло. Като имам предвид човека, който го е инициирал от града на люляците, това е прекалено ниска топка за мен, а още повече за „Газпром“, изцепи се Тодор Батков преди няколко дни, нападайки Гриша Ганчев. Адвокатът обаче бързо обърна палачинката. Изведнъж обяви, че не е редно да има държавна намеса, а преговорите с руснаците, помните ли от кого бяха започнати?...В случая обаче срещу Батков отново се изправи...Кирил Домусчиев.
Двамата имаха престрелка преди време, обиждаха се, разменяха квалификации от рода на Бай Ганьо и Поп Кръстьо, после се помириха. И създадоха обща фирма, която купи телевизионните права за излъчване на първенството по футбол, т.е. След войната станаха ортаци. Орталъкът обаче ще трае до време, защото по-малко от два месеца, след като сложиха ръка върху футболния шампионат, дойде по-голям залък. Който заседна в гърлото на Гриша, Киро, Лупи и останалите. В крайна сметка излиза, че някой опитва да прецака бизнесмени като Ганчев и Домусчиев, а това не става така лесно. В последните дни упорито се твърдят доста любопитни неща, свързани с депешата, която премиерът получи от Г-13. Под сурдинка се шушукат страхотии, които, ако се случат, жална й майка на цялата ни родина. Твърди се, че е много вероятно Кирил Домусчиев да се запъне и да не позволи тръбата за проекта Южен поток да мине през Разградска област. Все пак той е дерибеят там, коли и беси, защото от години изхранва цялата околия. И има право да гледа и своя интерес. Защото докато останалите лазят по нервите му и си правят чики-рики,
Домуса ще си вдигне чукалата
 
и ще направи
завод в Африка
 
или в Тайланд. Защото там и работниците са по-евтини, и цената на тока е по-тънка. Как ще мине тръбата през Ловешко, когато Гриша Ганчев е най-големият върл противник на идеята „Газпром“ да инвестира в „Левски? Един от най-богатите българи отдавна е нещо повече от обикновен кмет или началник в околията. Ако не е той, в Ловеч, Троян, Тетевен, Ябланица и т.н. и т.н. да са умрели от глад. За Гришата важи абсолютно същото като за колегата му от Разград. Благодетелят на „Литекс“ дори е стигнал малко по-далеч от всички. Открито е заявил, че ако руската компания налее пари единствено в „Левски“, спира абсолютно всякакъв бизнес в страната ни. А има ли интерес държавата ни да изгони най-големите си бизнесмени, каквито и да са, колкото и компрометирани или скандални да са. В крайна сметка 3-те хиляди работници, които останаха без работа от заводите на Гришата миналото лято, не ги интересува откъде им дава заплатите. За тях е важно, че им дава заплати, за да има какво да ядат. В цялото боричкане всички срещу „Левски“ иззад паравана излиза не кой да е, а самият Сашо Томов-Лупи. В момента бившият политик прави какви ли не лупинги, за да спаси ЦСКА.
BATKOV_2.jpg

Защото все още ЦСКА не е спасен, няма пукнат лев в касата, а Сашката обещава светли бъднини. Когато обаче става дума за Тодор Батков и „Левски“, Томов е наистина като вълк, но не като добрия Лупи, а като негов антипод. „ШОУ“ разбра, че прогоненият с камъни и плюнки през лятото на 2008 година от ЦСКА, е едно от асата в карето срещу „сините“ - „Литекс“, „Лудогорец“, „Ботев“ и ЦСКА. Колкото и на мнозина да не им се вярва и да взимат на подбив Александър Томов, инициаторите на писмото до премиера, са искали и неговото мнение, дори са провели няколко срещи. Томов може да не е от ранга на Гриша Ганчев или Домусчиев, за да плаши със спиране на инвестиции в България и извеждане на бизнеса в чужбина, но ЦСКА е ЦСКА. И
 
позицията на
ЦСКА е важна,
 
независимо дали става дума за построяването на градски клозет или за мащабното спонсорство на „Газпром“. Бившият политик има и още една причина да се включи в общата кауза срещу отбора от „Герена“. „Е, сега ми падна Тодор. Той ме уби през 2008 година и ме изгониха като куче от ЦСКА, но някой ден ще му го върна“, твърдял Лупи, намеквайки за сагата с отнетия лиценз на „червените“ преди пет години. И до ден днешен Томов твърди, че по нареждане на Батков и със съдействието на БФС е бил отнет лицензът на 31-кратните шампиони, което го е спряло от невиждани подвизи в евротурнирите. Сега изглежда настъпи време за разплата и Лупи няма да пропусне да задейства връзките си. „Може да му викате лъжец и какво ли още не, но не забравяйте, че Сашо Томов е тежък червен кадър, а и е изключително близък и до настоящата власт“, коментират пред екипа ни хора зад кулисите на футбола и политиката.
СТОЯН РАДКОВ