Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Предстоящите мачове на "Левски" срещу ФК Сараево са удобен повод да върнем лентата назад и да припомним за едно от най-драматичните участия на Славия в европейските турнири. Това се случва през сезон 1982/83 в турнира за Купата на УЕФА, когато на 1/32-финал срещу босненския тим, състезаващ се в тези години под флага на Югославия, се изправят “белите”. Сараево печели след 2:2 в София и 4:2 у дома.

Славия по това време се намира в преходен период. Напуснали са огромна част от звездния отбор, достигнал до четвъртфиналв Европа 2 години по-рано. Няма ги Чавдар Цветков, Андрей Желязков, Милчо Евтимов, Ваньо Костов, Наско Александров. Привлечени са куп новобранци като Светли Калистратов, Стефан Василев, Димитър Диев и Младен Радков. Страши треньор на “белите” е Данко Роев.

В редиците на Сараево са бъдещи легенди на югославския футбол като Сафет Сушич, Фарук Хаджибегич, Лукич и Капетанович.

Непосредствено преди първата среща в София Славия разгромява Етър с 6:2 в мач от първенството и медиите в Югославия са доста притеснени от добрата форма на българите. “Дано не се повтори този резултат и срещу Сараево”, излиза с голямо заглавие белградският в. “Блик”.

Над 17 000 фенове се изсипват на “Васил Левски” на 14 септември 1982 г. Данко Роев пуска като титуляри петима абсолютни дебютанти в евротурнирите. Въпреки това “бялата лавина” буквално натиква гостите в тяхната половина и още до 20-ата минута пропуска 3-4 чисти гола. В 17-ата минута фамозният халф и идол на публиката Иляз Алиев-Джери (по-късно по време на възродителния процес прекръстен на Илия Алдев –б.а.), извежда в “чешка уличка” Младен Радков и 22-годишният нападател прострелва вратаря на гостите Янош – 1:0 за Славия!

Само 5 минути по-късно обаче трибуните са като попарени с леден душ – Сараево изравнява. Находчивият Пашич използва една проспана от нашата защита топка и бележи за 1:1. След почивката картинката се повтаря. “Белите” се скъсват да пропускат – правят го и Алиев, и Василев, и Серафимов, и Илия Величков и Павлин Димитров. Увлечени в пробивите си напред бековете Калистратов и Руси Иванов оставят огромни пробойни в своите зони. Това е използвано от звездите на гостите Сушич и Хаджилагич, които организират опасни контраатаки. При една от тях в 83-ата минута, страничният съдия не маркира 100% засада на Сараево и бързият Пашич вкарва – 1:2. Домакините обаче не се отчайват и се вдигат на поредния щурм към вратата на Янош. Отново дебютантът Младен Радков-Дечо, успява да се разпише за 2:2 буквално в последната секунда на мача.

Реваншът на “Кошево” се играе в адски пек. Горещините в Сараево в този 29 септември са незапомнени от половин век насам. Отделно от това в града се е повредила водопроводната система и населението на воден режим. Ситуацията умело е използвана от домакините, които молят нашата делегация мачът да се измести с два часа по-рано от официално обявеното. “Жегата беше неверятна. Даже гумените елементи на ръкавиците ми направо изгоряха и някак се слепваха”, спомня си вратарят на Славия Георги Гугалов.

Треньорът Роев е направил една промяна в стартовия състав – на мястото на неубедителния Серафимов в игра е Величков.  Играчите на Сърболюб Маркушевич се хвърлят в атака от първата секунда. В 13-ата минута Сафет Сушич “хвърля” убийствен пас от 40 метра на Мусемич и той престрелва Гугалов – 1:0 за Сараево! Четвърт час по-късно отново Мусемич е в прегръдките на съотборниците си – 2:0.

Гостите в този тежък момент показват воля и успяват даже да изравнят. Само за три минути два пъти се разписва Илия Величков-Гулията, а головете му са кой от кой по-красиви. Първото е след техничен шут покрай вратаря, а второто след параболичен удар, с който “препарира” Янош – 2:2.

Домакините са в шок, “белите” още по-настойчиво тръгват в атака. Показателно е съотношението на корнерите – 8:0 в полза на българския отбор. Нападателите на Славия обаче пропускат положение след положение. Най-фрапантен е пропускът на Стефан Василев в 85-ата минута, когято е изведен в чиста позиция. И противно на логиката идва и наказанието. Наивна грешка на Калистратов и Хайдарлиев е използвана от Хаджибегич. Той поднася топката на празна врата на Мусемич и той оформя своя хеттрик. Секунди по-късно, използвайки паниката в “белите” редици, се разписва и Сушич – 4:2 за Сараево. Славия е аут от турнира. В следващия кръг Сараево елиминар румънския Корвинул, а на осминафинала отстъпва пред бъдещия финалист Андерлехт (Белгия) след две разменени победи.
МИЛЕН ДИМИТРОВ/БЛИЦ

14 септември 1982 г.
Купа на УЕФА, 1/32 финал

Славия - Сараево 2:2
1:0 Радков (17), 1:2 Пашич (22, 83), 2:2 Радков (90)

Славия: Г.Гугалов, Р.Иванов, Ив.Хайдарлиев, Св.Калистратов, Ив.Илиев, Д.Диев, Ст.Василев, П.Димитров (46-Ил.Величков), Мл.Радков, Ил.Алиев, Ем.Серафимов. Треньор: Д.Роев.

Сараево: Янюш, Лукич, Капетанович, Видович, Ферхатович, Д.Божович (87-Мусемич), Сушич, Яньош, Хаджиалагич, Б.Божович (71-Викиевич), Пашич. Треньор: С.Маркушевич

Съдия: Ренгли (Швейцария)
Стадион “В.Левски” – 17 000 зрители

------

29 септември 1982 г.
Купа на УЕФА, 1/32 финал – реванш

Сараево – Славия 4:2
2:0 Мусемич (13,28), 2:2 Ил. Величков (41,44), 3:2 Мусемич (88), 4:2 Сушич (90)

Сараево: Янюш, Раделяш, Капетанович, Видович (30-Яньош), Ферхатович, Мусемич, Хджибегич, Сушич, Хаджиалагич (75-Лукич), Б.Божович, Пашич. Треньор: С.Маркушевич

Славия: Г.Гугалов, Р.Иванов, Ив.Хайдарлиев, Св.Калистратов, Ив.Илиев, Д.Диев, Ст.Василев, П.Димитров (80-Ем. Серафимов), Мл.Радков, Ил.Алиев, Ил.Величков. Треньор: Д.Роев.

Съдия: Хантинг (Англия)
Стадион “Кошево”- 15 000 зрители