На 12 август са родени две големи светила не само на ЦСКА, но и на българския футбол. Единият е Димитър Якимов (1941 година), а другият е Емил Костадинов (1967). Играчи от различни поколения, но останали завинаги в златните страници на родния спорт.
 
Забележете само колко интересни неща ги свързват. Първо, и двамата блестят в ЦСКА. Там записват огромни успехи. Печелят титли и купи. Митата става 7 пъти шампион и 6 пъти печели Купата (носеща тогава името Купа на Съветската армия). Емо е три пъти шампион с ЦСКА, а четири пъти държи в ръцете си Купата на България.
 
Второ, достигат до полуфинали в европейските клубни турнири. Митата е там за КЕШ през 1967 година, а Емо е през 1989 в битката за КНК.
 
Трето, и Якимов, и Костадинов са отбелязвали решителни голове във вратата на Франция. На 16 декември 1961 година Митата наказва “петлите” при успеха на България с 1:0 в решителен бараж за класиране на световното първенство в Чили. Това се случва на стадион “Сан Сиро” в Милано. Победата изпраща националния отбор за първи път на Мондиал.

За 17 ноември 1993 година няма смисъл да припомняме. Насред “Парк де Пренс” Коща два пъти наказа домакина Франция за крайното 2:1. Вторият му гол бе хем хубав, хем и в последната минута. Нататък историята е знаем – Мондиал 94 и четвърто място.
 
Феновете от “Армията” знаят много добре рефрена: "И блести звезда, само ЦСКА"... Днес този рефрен бихме го перифразирали така: “И блестят две звезди червени, родени на 12 август". Всъщност, ако трябва да сме по-точни – звездите са съставени не само от червения, но и от още два цвята – бяло и зелено. Цветовете на България. Честит празник, бате Мита и Емо!
610x.jpg
610.jpg