Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Два кръга преди края на първенството битката за евроквотите е страшно ожесточена и все още има много неясноти, които трябва да се разрешат в следващите дни. Засега единственото сигурно е, че ЦСКА и Лудогорец ще играят в евротурнирите, тъй като водят съответно с 10 и 8 точки на "воюващата четворката" Черноморец, Локомотив (Пловдив), "Левски" и Литекс. Два от тези отбори ще "изгорят" и ще се простят с Лига Европа. Към момента и четирите тима имат по 56 точки.

Снощи Лудогорец победи с 2:1 "смърфовете" и спечели Купата на България, а също така има шанс да направи дубъл. Както е известно, тимът от Разград домакинства на конкурента си за титлата ЦСКА в последния кръг - на 23 май (сряда) от 17:45 часа.

При така стеклите се обстоятелства в Локо (Пд) им остана да се надяват Лудогорец да пребори "армейците" и да спечели и титлата в дебютния си сезон в "А" група. Тогава тимът от Разград ще се класира в Шампионската лига, а квотата му за Лига Европа остава за "смърфовете", независимо Емил Велев и момчетата му на кое място ще приключат в крайното класиране.

За "Левски", Литекс и Черноморец пък надеждата е ЦСКА да стане шампион и тогава и четвъртият в "А" група ще се класира за евротурнирите. Ето че и това доживяхме - "синя" България да стиска палци за кръвния враг и дори да се надява той да вземе титлата. Но левскарите сами са си виновни, че стигнаха до това положение, след като за 28 кръга допуснаха цели 8 загуби и в момента са на 5-ото място с 56 точки. Същият точков актив имат още Черноморец, Локо (Пд) и Литекс, като предимството е на страната на "акулите" и "смърфовете", които са с по 9 точки при сформирането на класиране въз основа на мачовете между четирите тима.

За казуса с евроучастниците могат да се правят още редица сметки, както и има много условности. Съществува и теоретична вероятност Локо (Пд) да завърши трети, а Лудогорец да е шампион. Тогава "смърфовете" ще отидат в Лига Европа с квотата си на финалист за Купата. В този случай и четвъртият в първенството ще се класира в евротурнирите, което отново е изгодно за "Левски", Литекс и Черноморец.

Очаква се нещата горе-долу да се поизяснят в събота, когато ще се изиграят всички мачове от предпоследния 29-и кръг. Ключовите битки са ЦСКА - Литекс, Черноморец - Локо (Сф) и Локо (Пд) - Миньор. "Левски" и Лудогорец ще имат значително по-лесни мачове. "Сините" гостуват в Севлиево на изпадащия от елита Видима-Раковски, а Лудогорец - на вече изпадналия Калиакра в Каварна.

ПЪЛНОТО КЛАСИРАНЕ В "А" ГРУПА

Програмата на последните 2 кръга в "А" група:

29 кръг
19 май (събота), 16:30 часа

Славия - Монтана
Светкавица (Търговище) - Черно море
Видима-Раковски - "Левски" (София) (ТВ7)
Берое - "Ботев" (Враца)
Локо (Пд) - Миньор
ЦСКА - Литекс (БНТ)
Калиакра - Лудогорец (Разград) (ТВ7)
Черноморец - Локо (Сф)

30 кръг
23 май (сряда), 16:00 часа
Монтана - Черноморец
Локо (Сф) - Калиакра
Литекс - Локо (Пд) (ТВ7)
Миньор - Берое
"Ботев" (Враца) - Видима-Раковски
"Левски" - Светкавица (Търговище) (ТВ7)
Черно море - Славия
23 май (сряда), 17:45 часа
Лудогорец (Разград) - ЦСКА (БНТ)