Арсенал приема шампиона Манчестър Юнайтед в голямото дерби от междинния 26-и кръг на английската Висша лига. Двубоят е от 21:45 часа българско време и ще бъде предаван пряко по Диема и Агенция БЛИЦ.

И двата тима се нуждаят спешно от победата в преследването на своите цели – „топчиите” за завръщане на върха в битката за титлата, а „червените дяволи” за доближаване до четвъртата позиция, която би им гарантирала участие в Шампионската лига следващия сезон. В последните 10 дербита помежду им Юнайтед записа 8 победи, докато Арсенал се поздрави само с един успех и веднъж се стигна до равенство.

Преди двубоя Арсенал е втори в класирането с 55 точки и само на 2 от лидера Челси, който вчера се издъни при визитата си на Уест Бромич (1:1). Юнайтед е на непривичното седмо място с 41 точки и изостава на 9 от четвъртата позиция, даваща право на участие в Шампионската лига.

Ако Арсенал победи, ще се реваншира на феновете си за позорното поражение при визитата на Ливърпул (1:5) миналия уикенд. Загубата коства първата позиция на „артилеристите” във временното класиране, но при евентуална победа срещу „червените дяволи” те ще се върнат на върха и дори ще имат точка аванс пред Челси, допуснал грешна стъпка при гостуването си на Уест Бромич (1:1) в този кръг. „Топчиите” са в серия от 5 домакински победи във всички турнири и не допуснаха гол при нито един от тези успехи. Футболистите на Арсен Венгер не са губили на свой терен от 11 мача – 9 победи и 2 равенства. За последно те паднаха у дома на 29 октомври миналата година от Челси (0:3) в лондонското дерби от 1/8-финалите в турнира за Купата на лигата.

В лазарета на „топчиите” са няколко основни играчи – Томас Вермаелен, Аарън Рамзи и Тио Уолкът, а новото попълнение Ким Шелстрьом, привлечен от Спартак (Москва), също е контузен.

Манчестър Юнайтед е на другия полюс, продължавайки да се представя разочароващо във Висшата лига този сезон въпреки привличането на Хуан Мата от Челси през зимния трансферен прозорец. Испанецът все още не може да вдъхне нужния импулс в офанзивен план. „Червените дяволи” не успяха да победят у дома последния Фулъм (2:2) през уикенда, изпускайки победата буквално в последните секунди, след като преди това бяха направили пълен обрат в резултата.

Играчите на Дейвид Мойс са в серия от 3 поражения при гостуванията си, като за последно спечелиха при визитата си на Норич (1:0) на 28 декември миналата година в среща от 19-ия кръг. Юнайтед записа 2 победи, 1 равенство и 2 загуби в редовното време на последните си 5 мача във всички състезания, като пораженията бяха при визитите на Челси (1:3) и Сток Сити (1:2). В състава на шампионите вече почти всички са здрави, като заради травми отпадат Фелайни, Джони Еванс и Нани.

Арсенал - Манчестър Юнайтед
Днес от 21:45 часа
Стадион: „Емирейтс", Лондон
Съдия: Марк Клатънбърг
Пряко по Диема

Вероятни състави:
арсенал_1.jpg
Арсенал:
Войчех Шчесни, Бакари Саня, Лоран Косчелни, Пер Мертезакер, Киърън Гибс, Микаел Артета, Месут Йозил, Санти Касорла, Джак Уилшър, Алекс Оклейд-Чембърлейн, Оливие Жиру
Резерви: Фабиански, Подолски, Дженкинсън, Начо Монреал, Росицки, Гнабри, Бендтнер
Контузени: Диаби, Чембърлейн, Уолкът, Саного, Вермаелен, Рамзи, Шелстрьом
Наказани: няма

юнайтед_1.jpg
Манчестър Юнайтед
: Давид де Хеа, Крис Смолинг, Неманя Видич, Патрис Евра, Рафаел да Силва, Майкъл Карик, Ашли Йънг, Дарън Флетчър, Хуан Мата, Уейн Рууни, Робин ван Перси
Резерви: Линдегаард, Рио Фърдинанд, Валенсия, Янузай, Кагава, Гигс, Ернандес
Контузени: Нани, Фелайни и Еванс
Наказани: няма


Баланс за първенство: 189 мача, 67 победи за Арсенал, 43 равенства, 79 победи за Манчестър Юнайтед, г.р. 262:290

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

* Манчестър Юнайтед загуби само един от последните си 10 мача срещу Арсенал във Висшата лига

* Робин ван Перси вкара в последните пет мача във Висшата лига между двата клуба (3 гола за Юнайтед и 2 попадения за Арсенал)

* Уейн Рууни има 10 попадения във Висшата лига срещу “артилеристите”, повече отколкото на всеки друг съперник

* Първият гол на Рууни във Висшата лига за Манчестър Юнайтед и стотното му попадение в първенството бяха реализирани в мачове срещу “топчиите”

* Това ще бъде 51-и мач на Арсен Венгер срещу Манчестър Юнайтед, като той има 15 победи в досегашните 50

* Венгер има 14 победи във Висшата лига срещу Дейвид Мойс

*Манчестър Юнайтед загуби едва един от последните си 13 мача срещу Арсенал във всички турнири. Сред тези двубои е гръмката победа на Манчестър Юнайтед с 8:2 на 28 август 2011 година. Тогава Рууни заби хеттрик, а Робин ван Перси вкара един от двата гола за Арсенал.