1 януари е заветна дата сред футболисти, клубове и агенти. От една страна тогава отваря трансферният прозорец, а от друга всеки един играч с изтичащ през лятото договор може да води преговори с други отбори и да подписва предварителни контракти. И може в началото на лятото да си тръгне като свободен агент.

Затова винаги преди Нова година футболните шефове се активират и предлагат нови договори на играчите, които искат да задържат и за следващия сезон. Не са малко клубовете, които следят изкъсо ситуациите с играчите, чиито договори изтичат в края на футболния сезон.

България не се отличава от останалите страни, а във водещите ни отбори от Първа лига има редица футболисти, които от 1 януари могат да преговарят с други клубове, а през лятото да си тръгнат като свободни агенти.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

От трите ни гранда най-внимателни и дейни трябва да са в Левски и ЦСКА. При "сините" има реална опасност трима твърди титуляри да си тръгнат без пари през лятото - Милош Цветкович, Давид Яблонски и Жерсон Кабрал. И тримата все още не са подписали нови контракти, а според слуховете такива все още не са им предложени или просто не може да се стигне до споразумение. 

Чешкият централен бранител е оценяван на 1 милион евро, а такава е цената и на Жерсон Кабрал според специализирания сайт "Трансфермаркет". Сръбският бек Милош Цветкович е оценяван на 500 000 евро, а това означава, че в Левски трябва да се задействат, ако не искат да изгубят играчи за близо 5 милиона лева. А те могат да бъдат продадени и по-скъпо.

В ЦСКА ситуацията не е по-различна. С изтичащи през лятото договори са Тиаго, Черниаускас, Станислав Манолев, Николай Бодуров. Четиримата са основни играчи в тима на Нестор Ел Маестро. Португалският халф е оценяван на цели 3 милиона евро. Националите Манолев и Бодуров се котират по 500 000 евро, а стражът Черниаускас е оценяван на малко под 1 милион евро. Само от тези играчи ЦСКА може да загуби близо 5 милиона евро.

В Лудогорец се грижат за това да не изпуснат без пари свои основни играчи. Единствените с изтичащи договори са Вандерсон и Лукас Саша. Цената на дефанзивния халф е около 2 милиона евро според "Трансфермаркет", а бразилското крило е оценяван на 2,5 милиона евро.

Грандовете пък могат да се оглеждат за заместници на евентуалните напускащи. Тимовете под тях в класирането също са застрашени да изпуснат редица водещи футболисти. Берое трябва да предложи в скоро време контракти на Мартин Райнов, Ерол Елкан, Драгуш Фирцулеску, Георги Ангелов и Матеус Леони. Националът Райнов бе желан от Левски, но до трансфер не се стигна. Той обаче се котира високо, показва много добри игри и интерес към него едва ли липсва. А след по-малко от два месеца може да подпише с всеки отбор, който го пожелае и лятото да премине там безплатно.

В Ботев (Пловдив) ситуацията също е напечена. Там с изтичащи договори са близо дузина играчи. Сред тях са жокерът Стивън Петков, талантливите Радослав Терзиев и Серкан Юсеин, както и Даниел Кайзер и Густаво Афонсо.

Дани Кики и Илиас Хасани от Черно море, както и Симеон Райков, Първиз Умарбаев и Асен Георгиев от Локо (Пловдив) също могат да се чувстват свободни да преговарят с други клубове от 1 януари 2019 година.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ

ПЪРВА ЛИГА - СЕЗОН 2018/2019