Инициативен комитет (ИК) от 12 варненци и португалският клуб Фафе направи официално предложение легендарният футболист на Спартак и град Варна Живко Господинов да бъде удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Варна“. Това стана по време на Общественото обсъждане в зала „Пленарна“ на Община Варна преди минути.

Eдин от членовете на ИК – треньорът Атанас Атанасов и член на УС на ФК Спартак, прочете писмо, адресирано до кмета на града, председателя на ОбС и общинските съветници, в което бяха изложени аргументи за предложението и припомнена футболната биография на Господинов. 

„Основанията за това наше желание са категорични по отношение на личността и приносите на Живко към футболната история на Варна и на България. Той остави следи, по които вървят днешните поколения млади футболисти. Името му е знак за личностни качества, достойнство и човешко отношение, заедно с неговото майсторство на терена. Считаме, че званието "Почетен гражданин на Варна" за него би било напълно заслужено, и ще е израз на нашата благодарност и дълбок поклон пред неговия жизнен път“, заяви Атанасов, цитиран от Petel.bg. Както е известно, Живко Господинов почина на 4 май, след като близо 11 месеца се бори с коварна болест.

В Инициативния комитет влязоха също и другите четирима членове на УС на ФК Спартак Людмил Горанов, Димитър Трендафилов, Илко Станчев и Траян Дянков, бившия футболист на Черно море и националния отбор Илиан Илиев, ексбаскетболистът на Черно море и националния тим Тодор Стойков, спортните журналист на в. „Народно дело“ и petel.bg Недко Петров и Александър Дечев, както и техните колеги Ивайло Борисов и Николай Караколев, председателят на фенклуб Спартак Евгени Станимиров и Футболен клуб Фафе (Португалия). Екипът на Фафе Живко Господинов е носил в периода 1988/1990 година.