Извелият Берое до спечелването на Купата на България Илиан Илиев даде прощалното си интервю за сайта на клуба от Стара Загора. Както е известно, спецът напусна стадиона под Аязмото, след като бе прогонен от председателя на Съвета на директорите Дамян Георгиев. БЛИЦ публикува без редакторска намеса цялото интервю на Илиев, дадено за Владислав Лазаров пред Beroe Online.

- Здравейте г-н Илиев, първо не знам дали да ви честитя, че се отървахте от помийната яма, в която превърнаха Берое, или да ви се извиня, че за втори път се разделяте с Берое с горчилка заради един човек - преди беше Банев, сега е Дамян Георгиев...
- Вижте, не е приятно да напускаш в този момент отбора и по такъв начин. Но аз мисля, че станаха логично нещата, ако хората следват хронологията на събитията, които се случват от зимата. Знаете войната която се надигна тогава срещу мен, мача с Ловеч, интервютата, след това някой може би даде акъл на Дамян Георгиев, че в този момент ако си тръгна всичко ще падне върху него предвид това, че имаме четвъртфинал, мачове и той дойде и поиска среща, стиснах зъби, продължих. Стиснах зъби, продължихме. Този човек успя да направи това, което иска от много време - да ме махне мен от отбора. Не знам какви са и причините, които толкова са го накарали по този начин да действа. Вярно, много неща се случиха през това време. Аз винаги съм казвал, че конфликта между него и мен не трябва да повлияе на отбора. Затова зимата като започнахме му казах само едно - от тук нататък горе в съблекалнята момчетата не искаха да стъпват много тези хора там, говоря хората около Дамян Георгиев, тъй като се създаваше напрежение. Ограничиха си идванията горе, мъчиха се да си вършат работата по някакъв начин и ни оставиха на спокойствие да си свършим работата. Успя да го направи това, което искахте. Но не сте толкова прав като казвате, че ми е свършил услуга по този начин, предвид това, че не се напуска лесно нещо, което дълго време си градил.

- Преди да продължа с въпросите искам да ви попитам знаете ли какво е положението с помощниците ви - Ивко Ганчев, Николай Георгиев и Стойчо Драгов. Те също ли са напускащи?
- За Кайо [б.р. - Николай Георгиев] и Иво [Ганчев] знам, че напускат. Иво отиде в клуба да се разбере, че напуска, тъй като има договор до края на месеца и трябва и юридически да се оправят нещата. Николай е в Турция на почивка, но ми се обади, че и той напуска, но той е на граждански договор и може да бъде освободен по всяко време.

- Прилича ли ви това на лов на вещици? “Лошите” се отстраняват, а клуба се пълни с послушници и протежета? В този ред на мисли очаквате ли реваншизъм и към Николай Демирев и Мария Демирева?
- Не знам. Като знам ситуацията в клуба в момента, има ситуации, в които ако не беше Демирев в клуба мач няма да се проведе. Знам, че сега му правя лоша услуга като го хваля, тъй като те не обичат някой друг да бъде хвален освен тях. Не знам дали това, че любовта на хората беше повече от мен отколкото към тези към Колодрума не доведе до това, че не може да има човек външен, особено дошъл от вън, който да постига нещо и да не са те. Как той ще дойде от Варна и ще ни командва, им бяха приказките. Аз такова нещо никога не съм искал. Както виждате не съм поставял и разделение и между външни футболисти и тези, които са местни, но много неща могат да се кажат в момента. Само ще ви кажа един факт за отношението на фамилията Георгиеви към мен - брат му, той... В този му престой 2 години и 4 месеца досега и предния около 10 месеца съм получил само един единствен обиден sms към мен от фенове. Всички останали са били да ми благодарят за нещо, да ми пожелаят успех. Един единствен sms от непознат номер, който чрез свои хора в града успях да проуча на кой е номера, тъй като не е приятно 10 дни след като си спечелил Купата да получиш sms, който гласеше горе долу: “Махай се черноморски боклук, отивай треньор на Интер (Меричлери)”. Можете ли да познаете на кой е телефона?

- Не, не мога да позная.
- На сина на брата на Дамян Георгиев. Представете си омразата към мен в тази фамилия, за да може това малко момче, не знам на колко години е, но той трябва да е доста малък щом е син на брата на Дамян Георгиев, за да ми прати такъв sms 10 дни след като сме спечелили Купата.

- Да оставим това засега. Нека се върнем към понеделник. Тогава имаше среща с турския кандидат купувач Фейзи Илханлъ в общината. На нея присъствахте и вие. Разбрахме от хора от общинската администрация, че сте се опитали да говорите с г-н Георгиев, но той Ви е казал, че с Вас не иска да разговаря и че за него сте никой...
- Не съм го чул това нещо, то ще е срамно ако го е казал. Аз го казах вчера и на Ваши колеги, журналисти, попитах един от тях от кога познава Дамян Георгиев. Той ми каза - ами покрай финала като го спечелихте и изказванията. Човекът се яхна... аз го казах и друг път... този отбор сме го градили други хора. Септември месец като се махнаха Брикел, той се качи на кораба и така го довлякохме до края. Сега е на гребена на вълната. Въпреки това, което те се опитваха и зимата да направят. Спомняте си колко футболисти искаха да изгонят. Останахме заради тази кауза, която искахме да направим и заради футболистите. Спечелихме си каузата. Този човек реши в този момент да каже - добре, вие сте до тук, аз бях този, който направи това, а всъщност не е. Не мисля, че в тази връзка може да каже “ти си никой”. Това е срамно ако го е казал, не съм го чул. Но нека да кажем друго - той твърди, че не съм му вдигал телефона. След като продадохме Иво Иванов, той го направи, не съм му вдигнал телефона само веднъж, но след като той направи това нещо и аз му казах да не бърза питам има ли смисъл да говорим по телефоните след като кажем нещо и не го правим. Има ли смисъл да говорим? Дамян Георгиев изхожда от тази ситуация, че футболистите имало други предложения, по-добри финансово и нямало как да си задържи. След като отбора е осигурен финансово защо футболистите тръгват по други отбори? Миналата година от шест месеца декември, януари започнахме да говорим с футболистите, предложихме им условия да подпишат - Наско, Дончо... Андонов. Сега може да имат предложения, станаха последните 4-5 дни след Купата или преди това, но ако Берое им беше предложил договор преди това щяха да останат момчетата. Въпросът е финансовото състояние и да имаш бъдеще. Сега се обещава на новите футболисти, които идват, а не можахме да задържим след като сме финансово осигурени, така че има противоречие.

- Вярно ли е че сте искал да му кажете имената на футболистите, които могат да дойдат в Берое при наличие на финансови средства?
- Аз му ги казах, да... казах му ги.

- Кои бяха те? Включват ли имената Живко Желев, Ваня Дзаферович, Петър Димитров, Костадин Хазуров и Владислав Златинов?
- Не всички. Казах му само за 4 човека. Исках да му кажа, че съм провел разговор, но той беше неадекватен да говори с мен. Въпреки това му казах - Списич, Живко Желев, който е на почивка във Влас и има желание да се прибере в Стара Загора, детето му тръгва на училище и има желание да се прибере, но трябва да се предложат адекватни финансови условия. Не е за това, което ми каза Дамян, че са били 10 000 лв. на месец, което е абсурдно. И с Влади Златинов бях говорил.

- Ще ви върна малко по-назад. Вчера Дамян Георгиев ви обвини, че след появата на турския кандидат-купувач вие сте спрели да се чувате с него. Вие преди малко ни казахте, че само веднъж ви е търсил. Може ли още веднъж да го потвърдите това, защото става едно такова недоразумение?
- В момента в който му казах, че трябва да изчака за Иво няколко дни и го попитах какво става с преговорите с турския кандидат. Той почна неговите неща, които говори и спряхме. В следващия момент когато ме е търсил аз провеждах друг разговор, видях, че ме е търсил и не го потърсих обратно. Един път ме е търсил, да не се прави на герой. А и аз не виждам защо да търся някой и да говоря като това не се изпълнява. Само си чешем езиците, а си правят каквото искат те.

- Вчера в предаването “Още по темата” на телевизия Стара Загора гостуваха Дамян Георгиев и Мирослав Райков. Вие бяхте ли канен за участие в това предаване или някой го достраша да бъде в едно студио с Вас?
- Не, вижте. Тези хора не могат да дойдат и да ми кажат нищо в лицето. Факта, че вчера Дамян Георгиев ми прати това момче да говори с мен, но нека после ме подсети да се върна на темата как се разделихме. Не бях канен и е нормално - тя телевизията знаете на кой е и на кой се задават удобни въпроси. А и да кажа честно няма и да тръгна да говоря за футбол с Дамян и Миро Райков.

- Гледахте ли въпросното предаване?
- Не съм го гледал и за мен е смешно, че нямат смелостта да ги кажат пред мен тези неща, които ги коментират на Колодрума спортно-технически от устата на човек, който не знам колко разбира от футбол. Преди вчера аз не го и познавах и не знам в ролята на какъв, като фен ли е поканен там?

- Не, той се представи като член на клуба на ветераните. Аз като попитах по каква логика този човек е ветеран, защото той не е бил футболист, получих отговор, че е станал ветеран, тъй като е бил президент на Берое. Тогава аз зададох логичния въпрос дали Николай Банев също може да бъде ветеран на Берое, но както и да е. Тогава може би не знаете, че г-н Мирослав Райков тогава заяви, че Вие е трябвало да си подадете оставката още след първенството поради слаба спортно-техническа форма на отбора и осем загуби в първенството. За тази цифра във всеки нормален отбор сте щели да бъдете уволнен.
- Мисля, че това не са сериозни работи. Тези хора долу на Колодрума като ги коментират тези неща, трябваше да си сложат ръка на сърцето и да кажат, че много от мачовете, които рискувахме да загубим бяха с единствената цел да вземем купата и това се оправда. Това съм го казвал хиляди пъти и сега пускат един човек, който има много положителна визитка тук в града да го казва това нещо и другото обидно е че за мен Цецо лудия, който идва горе на стадиона е три пъти повече ветеран от Миро Райков. Това го казвам с чиста ръка на сърцето.

- Всъщност Вие някога в живота си виждали ли сте този господин?
- Виждах го на един-два мача, мислих, че го вози с колата Дамян.

- Той дойде ли да ви поздрави след спечелването на Купата?
- Не. Дайте да не правим хората известни. Човекът се появил, казали са му какво да каже. Те нямат смелостта да кажат - Илиан трябваше да си подаде оставката, защото взехме Купата. Мен ме оцениха цяла България, мен и труда на хората. И то не журналистите, защото там има различни течения и желания и интереси, а просто има реално гласуване на професионалните футболисти на България, които са 700-800 човека, с които работят 20 треньори и са гласували за мен. Не само за мен, защото това е плод и на хората, с които работим и на отбора. Този човек му подсказали да каже това нещо. Трябва да е смешно и трябва да ги е срам от това. Пак го казвам - заедно взехме решение да жертваме няколко мача заради Купата.

- Добре нека ви върна още по-назад, да затворим темата Миро Райков, защото няма смисъл. Ще ви върна към зимата. Тогава Дамян Георгиев на една пресконференция пред всички ни обеща, че проблеми в Берое няма да има, че е намерен генерален спонсор, както и че предстои сключване на договор с още 2 други, единия от които със седалище в София и че всичко вече ще е добре. Вие тогава дори казахте, че може да има селекция и че имате набелязани имена. Истината обаче излезе друга? Някога пред Вас Дамян Георгиев споменавал ли е конкретни имена на спонсори, с които води преговори или и пред Вас излизаше с версията за търговска тайна?
- Да Ви кажа честно, всеки ден беше в преговори с някой. Вярно, може да е търсил, но важното е какво си намерил и дали хората ще дадат на него. Аз ги чух тези неща тогава на пресконференцията, но тогава спонсори не дойдоха и пак се връщам на стария въпрос като не си осигурил. Вчера казал, че ние сме между 30-те процента осигурени клубове в България. Съгласен съм, дано е така. Дано като по този начин, по който говорят, че не ми гарантират финансова стабилност да ме изгонят мен и сега да извадят пари, да се направи отбор. Тези приказки ги слушам всеки полусезон и какво става?

- Ще се върнем към финансирането след малко. Преди 2 седмици когато емоционално решихте да останете какъв бюджет Ви обяви г-н Георгиев и на какво го базираше той?
- Бюджет не беше обявил. Имахме две-три срещи, в които да кажа и нещо за неговата коректност към това, което е взел, като се качи на влака септември месец и го докарахме и него до Купата. Имахме две наши момчета, които той докара, наши юноши, които бяха в Гълъбово. Първите му думи за тези хора, които той е докарал бяха: “Аз съм разочарован от двамата Ивановци”. Попитах го защо? “Те не оправдаха доверието.” Аз му казах, че не са имали достатъчно възможност за изява, за да се твърди това. Човекът, който ги е препоръчал тръгва да ги плюе пред мен. Аз ги защитих момчетата, защото имат качества, но нямаха достатъчно шансове да играят. Относно бюджета, който е осигурил каза, че е добре в момента, не можем да осигурим нещо, преговаряме, но е добре, че ни напускат хора с по-високи заплати като Андонов, Дончо, Иво и там ще компенсираме да дадем на други.

- През пролетния полусезон колко често получаваха заплатите си футболистите и колко заплати и премии бяха “назад” на 5 май?
- Ми вижте, при нас нещата се дават за предния месец до средата на следващия. ЗА януари трябва да се вземат до края на февруари. За Купата, казвам тези пари, които дойдоха от общината и телевизионните права спасиха сезона, както и парите от Булсатком, свързано и с тези касовите мачове. За други пари не знам от къде е влизало. На 5 май на финала, ние бяхме взели - треньори, школа, технически щаб и персонал заплати за януари, а футболистите бяха взели за февруари.

- Колко заплати и премии се дължат на треньорите в този момент?
- В момента, аз вчера чух, че отново излиза и говори неща, които не са верни. Пусна се, чрез пресаташето, че ще ми изплатят обезщетения и пак се връщам към срещата вчера. Дойде Недялко, младо момче, което започна да чупи пръсти и да ми казва, че е един от тези, които ме поздравяват, започна да ми се извинява за нещо. Казах му, че няма за какво, предвид на това, че той не взима решенията, а е просто изпълнител. Каза, че имам за още една година договор и започна да увърта. Аз му казах: “Недялко, аз съм дошъл тук, за да се разделим като хората. Това, което сме заработили оправяме и това е. Нито искам обезщетение за други години, нито нищо. След като вие казахте, че ме освобождавате нека се разделим и до тук.” Всъщност имам да взимам три премии и три заплати.

- Всъщност в договора Ви имаше ли клауза за неустойка?
- Да, имаше, но аз ви казах, че съм отишъл там, не за да правим циркове, а за да се разделим цивилизовано.

- С други думи Вие се отказахте от пари, които можехте да вземете от Берое в името на това да не стават проблеми?
- Да, това казах - да не стават циркове и точка. В следващия момент... Това говори пак за мнението във всеки един момент. Сутринта в 9 часа Миро Райков каза, че трябва да си подам оставката и да ме освободят, защото отбора има слаба спортно-техническа форма. Нали?

- Да, каза, че трябва да си подадете оставката, не да ви освободят...
- След малко Дамян в Гонг казва, че няма да съм треньор и във всички вестници си излиза, както видяхте днес, че съм уволнен. И следобяд пред Ринг Дамян казва - не, не сме го освободили, ние си говорихме с Илиан и се съгласихме по взаимно съгласие. Не може за 5-6 часа да си смениш три пъти мнението. Те от там се уплашиха, че едва ли не ще им искам тази неустойка. А Дамян знае много добре, че аз за пари в Берое не съм работил.

- Зимата г-н Георгиев беше на път да изгони няколко основни играча на отбора през пролетта, говорим за Боян Пейков, Петър Костадинов имаше и други, включително титуляри от финала. Въпреки това продължава да си предписва заслугите за Купата... Можехме ли да спечелим Купата на България без тези футболисти?
- Не знам. Незаменими футболисти няма, но без обстановката в отбора, която ние успяхме да създадем треньорите с играчите със сигурност нямаше да спечелим Купата. Знаете ли какви настроения имаше в отбора? Момчетата знаят, че има един-двама човека, които са уши на Дамян. И аз колко пъти съм ги събирал, особено тези по-основните фигури като Андонов, Петьо Костадинов, Дидо Генчев, дори и Иво, да им обясня едно нещо - момчета те са от този град и не могат да правят друго, те ще останат, ние ще си тръгнем. И ги туширахме тези напрежения, които бяха породени от някои неща, като например, че имаше дълга седмица есенния полусезон и момчетата казаха, че няма да излязат да тренират един ден, защото не са взимали заплати. Аз можех да ги накарам, но ви казах - дълга седмица, играехме в понеделник, а следващия понеделник беше мача със Сливен и им казах - окей, нека се налудуват един ден, да си покажат мнението. След два часа наши футболисти ми казаха, че във форума е излязло точно кой какво е говорил и кой е инициатора. От там се създаде напрежение. И точно в този момент вместо да дойде Дамян горе да тушира напрежението изпрати Петко Петков и мисля, че Иван Желев да влезе при футболистите и да им каже който иска да играе за Берое да остава, а който не - да се маха. Това нормално отношение ли е за ръководител? Аз му казах на бат Петко, че не трябва да се правят тези неща, да ги оставят и аз ще ги накарам да излязат без да се притесняват. И наистина си излязохме, тренирахме и си изиграхме много добре мача. Така че такива са били настроенията при нас. Много неща сме премълчали и туширали. Това дали сме щели да вземем Купата без един двама футболисти - може би. Можеше и да не я вземем.

- Лично според Вас създавал и е някой от ръководителите едно изкуствено разделение на футболисти от Стара Загора и такива извън града?
- Според мен не, защото аз ви казах, че ограничихме горе достъпа до нас. Помолихме ги да ни оставят преди мач да се концентриран футболистите, да няма много влизане на външни хора. Мисля, че не е имало. Може да има някои фаворити по-големи, може да си контактува с някой, но това е нормално, предвид това, че аз също комуникирам повече с някои от тях, макар че казах, че не деля футболистите. Лошото е примерно, че в някои мачове... Петьо Костадинов например ми каза, че Петко Петков за първи път го е поздравил след еди си кой мач. В другите мачове го подминавал. Тези неща искахме да избегнем и затова мисля, че туширахме. Но това ръководството да е създавало конфликт, не вярвам.

- Всъщност през последните 10 месеца много от нещата не излязоха на бял свят. Едно от тях е че бяха намаляни заплатите на футболистите и треньорите. Колко пъти през този сезон бяха намалян? Вярно ли е че това се е случило веднъж през октомври и веднъж през януари? И двата пъти със задна дата?
- Сега не мога да си спомня кога точно. Намаляхме ги и убеждавахме момчетата, единия път аз бях там, зимата пак ги намалихме с една единствена цел, каквото се обещае този път да се изплаща и мисля, че никой от нас не е направил това нещо и мисля, че постигнахме това, което направихме за Купата.

- Позволявал ли сте 6 титуляра на отбора да напуснат отбора сега и как се почуствахте когато това се случи? Не се ли, прощавайте за острите думи, изака някой на труда ви?
- Вижте, аз като напуснаха двама-трима помислихме малко и намерихме решение. В този момент като напуснаха тези момчета беше неприятно. Беше ми неприятно, бяхме с Иво Ганчев на почивка, разбрахме за Наско, последния, който напусна. Андонов го бяхме прежалили отдавна. При Дончо Атанасов ситуацията... И аз до някъде го оправдавам, но не може дори от кумова срама да не се вземат едни 20 000 лв. поне, дето се казва да си платим една премия. Веднага тръгнахме да търсим с Иво вариант и си направихме сметката, че Бачев може да играе ляв бек в някои мачове на мястото на Наско, макар че няма тази бързина или Тодор Динчев, който е новото момче, по-бързо ако се адаптира, той има качества, но пък не ме беше страх пак да почнем. Казах ви с Тошко Динчев от ляво, търсихме отпред Иван Янчев, аз го препоръчах това момче. За Стойчо Младенов аз го предложих още преди края на първенството, макар че не бях сигурен дали ще остана, казах, че евентуално можем да го привлечем. Готвихме варианти - неприятно е че се декларира пред хората, че финансово сме много добре, а ни напускат хора. Това е абсурдното.

- Вчера в предаването “Още по темата” двамата гости - Георгиев и Райков ви обвиниха в световна конспирация срещу тях и обявиха кръгът “Илиан Илиев”, който само създавал интриги. Как ще им отговорите на тази нападка?
- Аз кога съм ги създавал тези интриги. Това, че създадоха това сдружение, което събира пари, за да помогне на Берое ли? Ако създават интриги няма да се създаде сдружението, а да се рови зад гърба, да се събират пари и да се каже - дайте ни нас акциите. Тези хора казаха ясно, че събират за отбора на Берое. Не знам какви интриги... Моят кръг от познати са двама човека близки приятели - единия се занимава с бизнес, а другия е държавен служител. Ако мога с тези хора да тръгвам да създавам интриги... Имам си едно място, където стоя по цял ден. Нито ходя по някакви събрания, нито ходя на специални места, където се събират фенове, дори избягвам, за да не кажат хората, че г манипулирам. Това, че хората ме подкрепят съм го направил само аз с работата си. Тези неща, че хората ме подкрепят, съм ги направил единствено аз и хората покрай мен с работата си. Там където се създават неща... Колко пъти съм пропускал през ушите си. Долу единия чул едно, второ, трето... на Колодрума. Хората си имат мнение и правят. Като има някой нещо против мен може да дойде да ми го каже в лицето, а не да праща изпълнителния си директор.

- Последен такъв въпрос неприятен. Дамян Георгиев вчера обяви след като изпрати изпълнителния директор да разтрогне договора с Вас, че оставал приятел с Вас и щял да Ви помага? Приемал ли сте този човек някога за приятел? И имате ли нужда от помощта му? Може ли всъщност един човек като него да ви казва, че е приятел?
- Не съм го чул. Това е малко във връзка с онова, което говорихме, че с часове се сменят мненията. Това говори, че човекът малко е объркан. Не говоря конкретно за него. Ако си сменяш мнението на всеки два часа, значи има някакво объркване в теб. Сега вижте аз съм малко доверчив човек и доста се паря от тези неща в живота си. Като стиснахме ръцете зимата мога да ви кажа, че го приемах Дамян като приятел предвид това, че търси, опитва се, направи опит, това, че не ги намира или пък хората не дават е друг проблем, но дали има такива хора, които аз не мога да разбера, които имат две маски - едното е пред теб, а на други места друго. За приятел - трудно. Аз ви казах имам двама-трима много добри приятели. Приех го безрезервно въпреки нещата, които се изписаха зимата и съм работил до онзи ден и го приемам като човек, с който можех да се ръкувам. От сега нататък няма шанс да е така. Преди помните имахме един човек, който дойде от Брикел - Караджов. Той отговаряше за рекламата когато дойдоха Брикел на втората среща дойде за един мач и ме пита изкуствената усмивка къде е. Аз го попитах: “Кой е това?” Той ми каза - Дамян. Това говори за всички.

- Добре, нека спрем с лошите неща. Кои са хубавите спомени от престоя Ви в Стара Загора?
- Хубавите...

- Да.
- Ами те са много, за да тръгна да ги изброявам.

- А най-хубавият?
- Най-хубавия... Естествено най-лесно е да кажа финала за Купата, но там сме имали толкова добри моменти, че... примерно мога да кажа мача с Ловеч, когато футболистите дойдоха да ме хвърлят на ръце след мача, спомняте си. Сега малко се развълнувах от тези неща, много хубави моменти са, спомням си. Обстановката в тези мачове ме развълнува много и винаги ще си ги спомням. Публиката скандираше името ми дори след мачове, които сме загубили, винаги скандираше името ми. Тези неща много бързо ги забравят тези хора и тръгват да ме обвиняват, че съм бил подготвил слабо спортно-технически отбора.

- Всъщност трябва да кажем, че създадохте от нулата нов отбор - това лесна или трудна задача беше?
- Вижте, на мен ми беше много лесно да работиш с хора като генерала, който в началото имаше някакви противоречия. В един момент застана твърдо зад нас и като кажехме нещо се изпълняваше. Беше ни лесно. Не беше лесно на терена в “Б” група, но тези мачове ни калиха много. Да се опитвахме да играем в “А” група с Левски, Ловеч или ЦСКА и да кажа на момчетата, че не са по-лоши от тях, вие сте големи шампиони, добри футболисти и дори по-добри от тях. Може би доброто, което ни се случи в тези 28 мача, които изиграхме като лидери. Всеки отбор срещу нас играеше на максимум. От там самочувствието на футболистите се придоби, че наистина са добри футболисти и другите имат респект от тях и затова тези мачове после ги изиграхме. За граденето лесно мога да ви кажа в един смисъл - Дончо Атанасов например като дойде от Раднево. Имаше, спомняте си, много негативи от публиката срещу него. Опитахме се с приказки, казвам един пример, но така е било при всички, след една година-две работа видяхте, че Дончо използва бързината си и го търсят водещи отбори. Като работиш с момчета, които разбират и искат да вървят и да се учат е лесно. Другото което е че особено тактически когато направехме разбора за даден мач виждах 5-6 момчета събрали се пред дъската където сме написали отбора и почват сами да обсъждат някои ситуации, които могат да се случат в мача и как трябва да реагират, тъй като сме ги накарали да вярват, че те разбират, това, което искаме от тях и как могат между тях си да си го обяснят и да го направят.

- Когато се съгласихте да поемете отбора през 2008 г. от кого дойде предложението?
- Тук трябва да кажа, че за това, че Стара Загора ми даде възможност да работя ме подкрепиха и в трудни моменти и първия път като си тръгнах и сега, а и като изпаднахме - двама човека Гошо Гинчев и Николай Демирев. Затова трябва да им благодаря на тях и зимата като искаха да махат Демирев и жена му от клуба им казах, че това няма как да стане. Дано сега не им навредя с това, защото Демирев е работещ човек и всички тези обвинения срещу него са плод на това, че като някой работи почваме да му търсим други кусури. Така че на тези двама човека трябва да благодаря, и на Гошо и на Демирев, който от предния ми престой беше останал с добри впечатления предложи на Митко Динев и хората, които се бяха събрали да съм аз човека. Макар, че знам, че имаше и против много. Тези неща ги забравяме.

- Какви надежди възлагате на младите футболисти, които останаха в отбора? Имат ли потенциала да направят нещо повече от просто фигуративно участие в “А” група?
- Вчера може би сте чели медиите. Можех да се инатя, да кажа не, ще стоя. Няма да бързам да си тръгвам и предвид днешната тренировка исках да избегнем тези неща, които ще се случат евентуално и да оставим хората - особено футболистите и треньора, ако има днес нов да отидем и да се видим. Казах им да инициирам тази среща, за да приключим, за да е всичко спокойно. Предвид това, че ни напуснаха 6-7 човека и аз ви казах и Наско като напусна бяхме в Турция и започнахме да търсим варианти. Значи съм вярвал тези момчета, че има кой да ги замести. В защита искахме да вземем един опитен, там има Миро, Тошко, Павката, още един-двама футболисти трябваше да влязат, Бачев може също да играе там. На десния фланг имахме един футболист, който да е алтернатива на Здравко. В ляво вече обясних. В средата на терена говорим за тези тримата по-опитни, щеше да влезе и да остане Милен Танев, Стефан Велев... Опитни и добри футболисти, които аз харесвам и могат да играят футбол. По фланговете Тошко Христов - добър дрибльор, щеше да има работа да го научим на нашия стил не само да иска топката на крак, а в дълбочина, Божанов да е добре момчето може да свърши много работа, Ники Станков показа, че има място в отбора. Другия флангови Дънди придоби доста самочувствие и може да играе и на върха на атаката. Мисля, че щом сме решили да останем сме вярвали, че има потенциал отбора да се развие. Особено ако се върнем и към това, че имахме възможност да вкараме и тези четиримата, за които ви казах можеше... дори в някои моменти си мислихме, че въпреки че напуснаха тези футболисти можеше да направим и по-добър отбор.

- Сега какво следва за Вас? Почивка и след това ново предизвикателство?
- Сега ще си почина със сигурност. И да кажа честно тези неща, които ги приказваме - интервюта... това може би ще е последното ми изказване и от там се прибирам да си почина, тъй като познавате ме, винаги съм бягал от тези разговори, показвания по медиите. Хиляди пъти са ме канили по тези пресклуб България и пр. Аз и на футболистите съм казвал - колкото по-малко говорим пред медиите преди мач, толкова по-добре за нас, тъй като ако говориш много в следващия момент казваш някоя глупост или ставаш ясен на хората.

- Впрочем докато сте бил в Берое вие преговарял ли сте за преминаване в друг клуб или отхвърляхте предложенията с това, че си имате отбор и въпреки проблемите искате да изчакате?
- Ако съм имал обаждания, ако съм имал такива... Особено за Левски където казват, че не били станали нещата с Левски. Аз мисля, че нещата там не станаха, тъй като аз отидох, изслушах хората и им казах нещо - аз съм длъжен на този отбор, трябва да отида, да видим какво ще стане и по най-цивилизования начин, ако се стигне до там, да се разделим. Затова излизат тези писания сега, че мен ме било страх да отида в Левски, аз съм обичал повече Берое и т.н. Предвид на това, че аз съм поставял винаги на първо място това, че съм тук и не мога да хвърля всичко ей така. Има хора, видяхте Моуриньо, спечели, забрави и си замина... Говоря го като пример, а не сравнение.

- В края когато вчера споделих във форума на сайта, че ще правя днес интервю с Вас ми писаха около 20 човека с една единствена молба “Благодари му от мен и му пожелай успех и го чакаме отново в Берое”. Бихте ли се върнал в клуба отново някой ден?
- Да, разбира се. Както съм се връщал и досега. Не е проблем, но мисля, че в този момент... нека се оставят да минат пак няколко години, да се уталожат нещата и да се тръгне по нов път. Аз никога не съм се идентифицирал да кажа аз съм човекът тука. Всеки треньор... може утре да дойде друг и да постигне по-големи резултати, затова призовавам хората, да дойдат и да подкрепят отбора си. Футболистите нямат вина и треньорите за това, че аз съм напуснал. Дори и за Дамян можем да кажем това - той е представител на ветераните. По-голямата вина е не това, че той взима тези решения заедно с Миро Райков, а че тези хора му позволиха - легендите - Драголов, Вальо Грудев, Теньо Минчев, Георги Белчев, това са мисля хората, които са играли или са били имена, другите са горе-долу хора, които са за едно турне в Гърция. Забравих и на Здравко баща му. Тези 5-6 човека са за мен, не главни виновници, но имена в старозагорския футбол и не само и можеха ако не бяха съгласни с това да си изразят позицията, а те стават съучастници. Може би в тази връзка не трябва да обвиняваме Дамян, че е направил това нещо, колкото да кажем, че те го допуснаха.

- За две години и половина през втория престой и малко повече от половин при първия, със сигурност Берое е станал поне малка част от цялото сърце. Ще продължите ли да следите отбора?
- Да го следя? Нормално. Аз ще съм си тук, ще следя отбора. Искам да се продължат нещата, да се печелят мачове. Няма да искам спортно-технически отбора да е зле както каза Миро Райков и се надявам да са близо спортно-технически и да следят нещата целия щаб и да видят как се движат спортно-технически ако знаят за какво става въпрос.

- Благодаря много за това интервю. Мисля, че казахме някои от нещата, които останаха скрити през последните 10 месеца и се надявам, че не се разделяте с чак такава горчилка от Стара Загора и все пак поне нещо хубаво е останало.
- Не, не, не се разделям с горчилка. Трябва да кажа, че тези неща, които хората изразиха към мен в подкрепа - просто съм развълнуван и не мога да ги осъзная, чак какво толкова сме направили. Някои хора, които са горе-долу на моята възраст казват, че са щастливи, че са видяли първата шампионска титла и сега купата и съм благодарен за това. Горчилка няма, горчилка има от тези неща, които се случват и цирковете, в които не искам да присъствам. Даже и сега като говоря в това интервю пак бях на кантар дали да кажа стига толкова, няма да говорим, но пак трябваше да се кажат някои неща, а не да се чуват пак недомлъвки. Така че казахме си нещата, приключваме и от тук нататък всеки по пътя си.

ТОВА Е ИЛИАН ИЛИЕВ
Роден: 02.07.1968г.
място на раждане: Варна
Кариера като футболист: Черно море (Варна) [до 1991, 2003-2004], Левски (София) [1991- юни 1993, март 1994-1995, 1999-пролет], Алтай (Измир, Турция) [юни 1993-февруари 1994], Бенфика (Лисабон, Португалия) [1995-1997], Славия (София) [1997-1998], АЕК (Атина, Гърция), Бурсаспор (Бурса, Турция) [1998-есен], Маритимо (Португалия) [1999-2002], Салгейрош (Португалия) [2002-2003]

Успехи като футболист:
Шампион на България - 3 пъти (1993, 1994, 1995)
Купа на България - 2 пъти (1992, 1994)

Национален отбор
: Има 34 мача и 3 гола в "А" националния отбор

Кариера като треньор:
Черно море (юни 2004 - март 2006), Берое (юни 2006 - март 2007), национален отбор - помощник (август 2007 - декември 2007), Берое (февруари 2008 - май 2010).
Баланс като треньор в "А" група: 111 мача, 35 победи, 25 равни, 51 загуби, голова разлика 117:137

Успехи като треньор:
Купа на България - 1 пък (2010)

БЕРОЕ ПРИ ИЛИАН ИЛИЕВ
Марек (Дупница) - Берое (Стара Загора) 1:1
Берое (Стара Загора) - Родопа (Смолян) 2:1
Беласица (Петрич) - Берое (Стара Загора) 1:0
Берое (Стара Загора) - Черно море (Варна) 2:1
Локомотив 1936 (Пловдив) - Берое (Стара Загора) 1:0
Берое (Стара Загора) - Литекс (Ловеч) 2:1
Спартак (Варна) - Берое (Стара Загора) 2:1
Берое (Стара Загора) - Рилски спортист (Самоков) 1:0
ЦСКА (София) - Берое (Стара Загора) 2:0
Берое (Стара Загора) - Славия (София) 1:2
Ботев (Пловдив) - Берое (Стара Загора) 1:0
Левски (София) - Берое (Стара Загора) 3:0
Вихър (кв. Горубляне) - Берое (Стара Загора) 0:4
Берое (Стара Загора) - Локомотив (София) 2:2
Черноморец Бургас (София) - Берое (Стара Загора) 0:8
Берое (Стара Загора) - Вихрен (Сандански) 2:0
Сливен-2000 (Сливен) - Берое (Стара Загора) 1:2
Берое (Стара Загора) - Марек (Дупница) 1:1
Родопа (Смолян) - Берое (Стара Загора) 0:0
Берое (Стара Загора) - Беласица (Петрич) 0:0
Черно море (Варна) - Берое (Стара Загора) 1:0
Берое (Стара Загора) - Славия (София) 2:2
Берое (Стара Загора) - Левски (София) 0:1
Локомотив 1936 (Пловдив) - Берое (Стара Загора) 2:0
Берое (Стара Загора) - Черно море (Варна) 0:0
Марек (Дупница) - Берое (Стара Загора) 0:1
Берое (Стара Загора) - Ботев (Пловдив) 3:1
Черноморец Бургас (Бургас) - Берое (Стара Загора) 2:0
Берое (Стара Загора) - ЦСКА (София) 0:1
Вихрен (Сандански) - Берое (Стара Загора) 2:0
Берое (Стара Загора) - Литекс (Ловеч) 2:2
Беласица (Петрич) - Берое (Стара Загора) 3:1
Берое (Стара Загора) - Спартак (Варна) 0:0
Видима-Раковски (Севлиево) - Берое (Стара Загора) 3:1
Берое (Ст.Загора) - Пирин Благоевград (Благоевград) 2:2
Локомотив (София) - Берое (Стара Загора) 3:0
Нафтекс (Бургас) - Берое (Стара Загора) 1:1
Берое (Стара Загора) - Панайот Волов (Шумен) 2:0
Берое (Стара Загора) - Черноморец (Балчик) 3:0
Родопа (Смолян) - Берое (Стара Загора) 1:1
Берое (Стара Загора) - Несебър (Несебър) 1:0
Любимец 2007 (Любимец) - Берое (Стара Загора) 1:1
Берое (Стара Загора) - Дунав (Русе) 0:0
Марица 1921 (Пловдив) - Берое (Стара Загора) 0:1
Берое (Стара Загора) - Спартак-С 94 (Пловдив) 2:1
Ботев (Криводол) - Берое (Стара Загора) 1:0
Миньор (Раднево) - Берое (Стара Загора) 2:3
Берое (Стара Загора) - Светкавица 1922 (Търговище) 2:0
Калиакра (Каварна) - Берое (Стара Загора) 2:0
Берое (Стара Загора) - Свиленград 1921 (Свиленград) 3:0
Локомотив (Стара Загора) - Берое (Стара Загора) 1:2
Берое (Стара Загора) - Нафтекс (Бургас) 2:0
Панайот Волов (Шумен) - Берое (Стара Загора) 0:1
Черноморец (Балчик) - Берое (Стара Загора) 2:3
Берое (Стара Загора) - Родопа (Смолян) 2:1
Несебър (Несебър) - Берое (Стара Загора) 1:3
Берое (Стара Загора) - Любимец 2007 (Любимец) 1:2
Дунав (Русе) - Берое (Стара Загора) 0:0
Берое (Стара Загора) - Марица 1921 (Пловдив) 4:0
Спартак-С 94 (Пловдив) - Берое (Стара Загора) 2:3
Берое (Стара Загора) - Миньор (Раднево) 1:0
Светкавица 1922 (Търговище) - Берое (Стара Загора) 1:3
Берое (Стара Загора) - Калиакра (Каварна) 1:0
Свиленград 1921 (Свиленград) - Берое (Стара Загора) 1:1
Берое (Стара Загора) - Локомотив (Стара Загора) 1:0
Берое (Стара Загора) - Локомотив (София) 2:1
ЦСКА (София) - Берое (Стара Загора) 3:0
Берое (Стара Загора) - Черноморец Бургас (Бургас) 1:1
Локомотив 1936 (Пловдив) - Берое (Стара Загора) 1:3
Берое (Стара Загора) - Черно море (Варна) 0:0
Берое (Стара Загора) - Спортист 1924 (Своге) 1:0
Локомотив (Мездра) - Берое (Стара Загора) 2:1
Берое (Стара Загора) - Пирин Благоевград (Благоевград) 1:1
Левски (София) - Берое (Стара Загора) 0:1
Берое (Стара Загора) - Монтана 1921 (Монтана) 0:0
Сливен 2000 (Сливен) - Берое (Стара Загора) 1:1
Берое (Стара Загора) - Ботев 1912 (Пловдив) 3:1
Миньор (Перник) - Берое (Стара Загора) 3:0
Берое (Стара Загора) - Литекс (Ловеч) 3:0
Славия 1913 (София) - Берое (Стара Загора) 3:1
Монтана 1921 (Монтана) - Берое (Стара Загора) 0:1
Локомотив (Мездра) - Берое (Стара Загора) 0:3
Локомотив (София) - Берое (Стара Загора) 2:0
Берое (Стара Загора) - ЦСКА (София) 0:0
Черноморец Бургас (Бургас) - Берое (Стара Загора) 0:2
Берое (Стара Загора) - Локомотив 1936 (Пловдив) 0:1
Черно море (Варна) - Берое (Стара Загора) 0:0
Спортист 1924 (Своге) - Берое (Стара Загора) 1:2
Берое (Стара Загора) - ЦСКА (София) 1:0
Берое (Стара Загора) - Локомотив (Мездра) 1:0
Пирин Благоевград (Благоевград) - Берое (Стара Загора) 2:2
Берое (Стара Загора) - Левски (София) 1:3
Монтана 1921 (Монтана) - Берое (Стара Загора) 2:1
Берое (Стара Загора) - Сливен 2000 (Сливен) 0:1
Ботев 1912 (Пловдив) - Берое (Стара Загора) 0:3
Чавдар (Етрополе) - Берое (Стара Загора) 0:1
Берое (Стара Загора) - Миньор (Перник) 0:3
Черноморец (Поморие) - Берое (Стара Загора) 0:1
Литекс (Ловеч) - Берое (Стара Загора) 3:0
Берое (Стара Загора) - Славия 1913 (София) 0:1