Селекционерът на националния отбор на България – Илиан Илиев, говори преди откриващия двубой на „лъвовете“ срещу Беларус в Лигата на нациите утре. Треньорът заяви, че предпочита да има публика на двубоите на родните национали. Беларус ще домакинства срещу „трикольорите“ в Унгария и не се очаква голяма посещаемост на мача.

Илиев каза, че има известно информационно затъмнение при противниковия отбор, но той и щабът му трябва да се съобразят. Родният специалист изтъкна важността на колектива като фундамент за преследване на целите.

„Първите дни имаше лагер, доста кратък. Не е както следващия. Няколко души имат болежки. В последния момент Костадинов има вирус. Ще видим дали може да участва. Останалото знаете – не сме от водещите европейски отбори, където да разчитаме на индивидуалности. Ако нямаме група, която да си помага, трудно бихме постигнали нещо дори с отбори от нашата черга.

Всеки си забравя егото и трябва да даде максимума за националния. Досега в шест мача го направихме. Сега ни очаква противник, който ще вкара агресия и динамика. Тези мачове са изключително трудни, ако помислим, че сме над тях. Трябва да ги уважаваме и да знаем, че са добре подготвени. При тях има малко затъмнение – знаете по какви причини. Нашите могат да ги гледат всички“, започна Илиев.

„Казах и преди малко – важно е да познаваме противника. Каква схема, подробности…Казахте – задължителна победа. Първо и задължително е да играем футбол. Ако сме нетърпеливи, трудно ще стане. Ако сме търпеливи, ще играем футбол – ще търсим флангове и играта си. Трябва да опитваме да играем футбол, не сме силов отбор – да разчитаме на дълги топки и статични положения, дано и дотам стигнем“.

„Фабиан (б.р. - Нюрнбергер) е много добро момче, това, че говори на 80% български му помага много, за разлика от Лукас Петков. Сега сме малко на тъмно с него. Играе на високо ниво. Щом сме го взели, значи мислим, че може да помогне. По-опитните могат да му помогнат. Не можахме по-рано да му извадим паспорт“, продължи Илиев.

„Още в началото говорихме, че трябва да опитаме да спечелим групата. Ние ако спечелим и влезем в група В. Не ни е толкова нужно. Ние трябва да се опитаме да спечелим групата. Знаем, че няма да е лесно. Люксембург вдигнаха нивото. Северна Ирландия предлага битка, играят в добри първенства.

При Беларус е малко неизвестно, но се надявам да излезем, да покажем качествата на нашите играчи. Дойдохме тук, защото негативизмите върху отбора…не са чак толкова лоши нашите футболисти. Можем да се противопоставим на всеки отбор“.

"Казах преди няколко дни - за мен пред празни трибуни е отвратително. Предпочитах да има публика, дори да е в Беларус. Не е същото. Колко ще е предимството?! Когато има публика, се дава импулс и желание. Надяваме се и без публика да играем футбол и да победим“, бе категоричен Илиев за публиката.

„Аз го казах в началото – трябва да накараме хората да припознаят националния отбор. Надявам се да извлечем позитивен резултат от тоя мач, след което в Пловдив да има настроение. Това ни е задачата – да върнем хората“, продължи селекционерът.

„Видяхте с Румъния, имаше 15-20 хиляди. Не се уплашихме“, заяви Илиев на въпрос за домакинството на Беларус в Унгария.