Младият талант на Черно море, Илиан Илиев-младши, даде ексклузивно интервю за сайта Silentbet.com. Плеймейкърът и син на треньора на „моряците“ – Илиан Илиев-старши, засегна редица теми относно личните си амбиции и тези с фланелката на клубния си тим.

Илиев говори за престоя си в Португалия и разликите с българския футбол. Самият той вярва, че в родния футбол има редица играчи, които са способни да играят на европейско равнище, като той е оптимист, че играчите от младото поколение може да оставят следа и извън пределите на нашата страна.

- Здравей, Илиане! Оставяме зад гърба си една доста необичайна година. Как би я оценил в личен план?
- В личен план бих казал, че не съм крайно доволен от представянето си на терена, мога и по-добре. Направих обаче и някои крачки напред и се радвам, че успях да заиграя по-редовно.

- Започвате вече подготовка за втория полусезон с Черно море. Каква е целта пред отбора през втория дял на първенството?
- Целта, предполагам, е топ 6. Трябва да играем добре и да имаме стил. Ако стане това, то ще имаме победи и ще печелим точки, съответно и ще се изкачим нагоре в таблицата.

- В редица мачове през есенния дял не ви стигна нещо малко, за да вземете повече точки. Кои елементи, според теб, трябва да подобрите основно?
- В последните мачове не се справихме добре в завършващата фаза. Само Матиас Курьор бележеше и се радвам, че беше така. Мисля, че този период ще премине и ще продължим напред по-силни от преди.

- Колко важно е присъствието в тима на играч като Курьор?
- Курьор е много класен играч и го доказва както на терена, така и извън него. Той помага на всички, много е работлив, никога не се оправдава и винаги работи на 100%. Той е професионалист, заслужил си е всичко, което е постигнал и продължава и до ден днешен да пише история с тези 15-те гола, които реализира до момента през сезона.

- Вече втори пореден сезон се утвърждаваш като титуляр в отбора. Усещаш ли, по някакъв начин, по-голямо напрежение, след като и очакванията към теб постепенно се повишават?
- Със сигурност, нормално е хората вече да имат повече очаквания към мен. Мисля, че свикнах с напрежението и за това ми помага целият отбор, за да не усещам никакво негативно влияние.

- Изминаха вече около 3 години и половина от дебюта ти в мъжкия футбол. В кой аспект си се развил най-много през този период и къде искаш да продължиш да се развиваш?
- Със сигурност искам да подобря играта си в защита, въпреки че мисля, че напреднах в това отношение. Мисля, че трябва да подобря повечето тактически елементи в защита, защото в юношеските групи не ми се е налагало да се защитавам особено. Желая обаче да подобря този аспект, защото това е ключово, ако искам да играя голям футбол. Мисля, че вече играя по-семпло с топката и опитвам да търся празните пространства, което не го правех преди, а търсех топката само на крак.

- Какво е най-силното качество на баща ти като треньор и в кой аспект ти е помогнал най-много?
- Трудно ми е да определя най-силното качество на баща ми като треньор. Той е чудесен мотиватор и тренировъчният процес е много добър. Като баща също винаги ми помага, защото иска да успея, предполагам желае и да го надмина. Доста е критичен към мен, на моменти ми е тежко, но трябва да го приема, защото той е минал по този път и знае къде са спънките в света на футбола.

- Преди завръщането ти във Варна, ти изкара период в Португалия, където сам изтъкна, че си играл срещу играчи, които по-късно са заиграли в големи европейски шампионати. Кои са основните разлики между футбола в България и Португалия?
 Разликите са доста, не мога да изтъкна само един елемент. Отборите там имат много повече терени и инфраструктура. Като тренировъчен процес не бих казал, че разликата е голяма. Също така, не бих казал, че играчите там са с много класи над нашите. В България има много добри играчи, но смятам, че няма много съгледвачи от чужбина, които да гледат български играчи, за разлика от положението в Португалия, например.

- Мечтаеш ли за скорошна нова авантюра в чужбина?
- Със сигурност, това е сред целите на моето развитие. Ще се радвам след време отново да изляза в чужбина, но сега съм изцяло отдаден на Черно море и мислите ми са насочени изцяло  натам.

- Има ли първенство, което предпочиташ?
- Бих казал испанското, защото стилът на игра ми харесва, всички отбори се опитват да играят футбол. Няма значение обаче кое от топ 5 първенствата е, тъй като във всяко едно нивото е много високо.

- През изминалата година ти и твоите връстници от националния отбор до 21-годишна възраст записахте забележителни представяния в квалификационния цикъл за европейското първенство за младежи през идното лято. Смяташ ли, че повече момчета от това поколение ще успеят да излязат в Европа и да се утвърдят там?
- Със сигурност има играчи, които са на доста добро ниво и вече бяха извикани в мъжкия национален отбор. Валентин Антов и Доминик Янков, например, играят много добре за клубните си отбори и вече получават повиквателни и за мъжкия национален отбор. Като цяло мисля, че имаме доста играчи, както от младежите, така и от мъжете, които могат да играят добро европейско ниво.

- Предстои квалификационният цикъл за Мондиал 2022. Сред целите през тази година фигурира ли и това да получаваш все по-чести повиквателни за националния ни тим?
- За мен това е една мечта, да играя за мъжкия национален отбор, но на първо време трябва да показвам много силни изяви в клубния си тим. Това обаче ще е една сбъдната мечта определено, ако се случи.

- И за финал – дай съвет на момчетата, които тепърва им предстои да правят преходa от юношески към мъжки футбол.
- Бих ги посъветвал винаги да са на 100%, да дават всичко от себе си в мачовете и в тренировките. Дори когато нещо не се получи, трябва да са здраво стъпили на земята и да преследват своите мечти и цели.