Илиана Раева направи горещ коментар за ситуацията в българския футбол. Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика излезе с дълга публикация на профила си във "Фейсбук":

"Гледах "Референдум" по БНТ, толкова много изговорени глупости и толкова малко точни неща казани по толкова важни въпроси скоро не бях чувала. Отлично представяне на Владимир Манчев!

Ми да му бяха дали повече думата!
Що за анкета и най-вече въпрос имаше?!
Футболист или мениджър да е новият президент?!

Като бивш спортист (световен шампион), треньор (на световни шампионки) и настоящ ръководител (на световни шампионки) ще си позволя да споделя възможно най-кратко основните ми принципи за успешно ръководство!

1. Какъв трябва да е президентът на една федерация? Моля футболните спецове да не скачат, че футболът е друга бира! Да, знам, че е ЦАР, но принципите са едни и същи за всеки спорт, съобразени със спецификата на съответния спорт.

Та, на въпроса, какъв да е президентът: Ами трябва да е ЛИДЕР със сериозен набор качества: компетентен по темата (тук се иска сериозен практически опит), комуникативен, да умее да работи в екип и да знае какъв екип да направи! Екип от отлични специалисти във всяко направление! Да умее да слуша в нужда, да умее да удря по масата в нужда! Да е адекватен на времето и развитието на дадения спорт/футбол според времето, в което живее. Да има ясна платформа за развитие на националния отбор, на клубовете, МЕТОДИКА ЗА РАБОТА! Стратегия за развитие на треньорските кадри - планове и срокове! Ясна стратегия за развитие на финансирането и материалната база! Стратегия за популяризирането на съответния спорт/футбол.
За всичко това се иска не мениджър или футболист, а ЛИДЕР, който трябва да направи верния работещ екип и да има таланта да го ръководи и да работи яко, а не да си разхожда костюмите/роклите насам-натам...

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

2. Няма виновен футболист/спортист! Има слаб треньор и ръководител, които са виновни!
Футболистът/спортистът се изгражда трудно. Разбира се, иска се време, но най-вече верният ТРЕНЬОР! Той освен треньор, трябва да бъде ПЕДАГОГ и ПСИХОЛОГ! Да знае всяка минута какво прави футболистът/спортистът! Да го учи да рита топката, но и да го учи да мисли! Той трябва да стане РОДИТЕЛ! Едва след това идва трудното - от спортиста да направи СЪСТЕЗАТЕЛ! Това е ПСИХОЛОГИЯ! Състезанието/мачът няма нищо общо с тренировката...
България ПРЕЛИВА ОТ ТАЛАНТЛИВИ ДЕЦА! България прелива от треньори, но НЕ И ОТ ПЕДАГОЗИ!

3. Спорт по време на ДЕМОКРАЦИЯ - влиянието на родителите в тренировъчния процес.
Ами сега всеки се мисли за треньор и на всеки детето е супер-звезда! Родителят щом плаща, значи може да има претенции към треньора, даже да се прави на треньор! Често се случва да иска обяснение от треньора, защо детето му не е в отбора или не е шампион! Умението на треньора и ръководителя да се справи с това унищожаващо спортистите явление на времето, в което живеем.

4. Треньори, които работят само за такси, пари и подаяния от родители и унищожават талантливите деца!

И още, и още...
Наистина спортът е сериозна наука и това е само една нищожна частица от книгата за успешен ръководител.

За всичко това се иска ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ и Йерархия, с точните специалисти!
Всичко това трябва да се ръководи генерално от федерациите при ясни правила. Федерациите нямат неправомерно вмешателство в ръководството и съществуването на клубовете. Клубовете се подчиняват на федерацията, но имат определената свобода да се развиват според обстоятелствата на които са подвластни по места и др...

Разбира се, към всичко това има специфичност на дадения спорт, която изисква и много още важни компоненти за успешно управление.

За изброените неща се искат категорични знания, смелост, абсолютна отдаденост и ОТГОВОРНОСТ!

Всичко друго е бля, бля, бля...".