Гостуването в Скопие на Македония Гьорче Петров беше дебют за Саша Илич начело на ЦСКА в европейските клубни турнири.  Той  се превърне в четвъртия сърбин, който изведе "армейците" в Европа. И тримата му предшественици стартираха победоносно - при това без допуснат гол. Илич обаче не успя, след като "червените" завършиха 0:0 първия мач от втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите, игран в Скопие вчера. 

Миодраг Йешич, който е и първият чужденец, вкарал „армейците“ в груповата фаза на международните турнири, също дебютира в Европа с гостуване на Балканите. На 27 юли 2005 година ЦСКА би с 2:0 като гост в Албания местния ФК Тирана. Успехът е труден.  Чак в последните минути Гъргоров и Гай бележат.

Следващият сърбин, който извежда ЦСКА в европейски сблъсък, е Нестор Ел Маестро. Първият мач на младия специалист, който притежава и английски паспорт, също не е лек. През лятото на 2018 г., на „Армията“, с „едно на мъка“ след страхотен гол от дистанция на Тиаго е победен ФК Рига. Ел Маестро и ЦСКА отстраняват латвийския тим след дузпи в реванша.

През следващия сезон в Европа начело на „червените“ първоначално е Добромир Митов, но след отстраняването на Титоград, на негово място застава Люпко Петрович. Сръбската легенда променя схемата на игра и гросмайсторски извежда „армейците“ до победа с 1:0 над бившия си отбор Осиек.