Старши треньорът на Берое Илиан Илиев даде интервю пред агенция БЛИЦ. Ето какво каза специалистът за бъдещето на тима от Стара Загора, финансовата криза в клуба и слуховете, че ще поеме младежкия национален отбор или Левски:

-Г-н Илиев, оставате ли в Берое?
-Да, категорично оставам треньор на тима и през пролетта.

-Обещаха ли ви финансова стабилност?
-Ръководството прави всичко възможно, за да осигури средства. Разбрах, че и общината е гласувала в бюджета си 350 000 лева за Берое, което също е помощ. Разбира се, че ако има още пари, ще е по-добре, но това е положението.

-Ще издържите ли във финансово отношение през пролетта?
-Надявам се да нямаме проблеми и да радваме публиката в града. Колкото и клиширано да звучи, заради тези хора работим всеки ден.

-През есента имахте финансови проблеми. Как успяхте да мотивирате гладни играчи да излизат и да побеждават?
-Чак да са били гладни. Малко се позасилиха нещата тогава. Разполагам с едно ядро от 14-15 момчета и всички са силни характери. Излизат и играят, нямаха друг избор. Някои от останалите отбори, след като видяха, че имаме проблеми, веднага започнаха да ги канят за трансфери. Въпреки кризата, моите играчи останаха. Лошото сега е, че ни напуснаха някои от по-опитните – Сашко Александров, Петър Димитров, Ахмет Хикмет и др. Малко некоректно се получи с преминаването на Петър Димитров в Славия. В последния кръг играхме срещу тях и после разбрах, че още преди мача са му звънели, за да го омайват за трансфер. Не се прави така, точно преди мача. Но като знам кой ги прави тези работи, ми е ясно всичко.

-Националът Иво Иванов остава ли в Берое?
-Знаете, че към него имаше интерес от Левски. Той обаче пожела да доиграе сезона при нас и после ще видим какво ще стане. Иво ми призна, че е наясно, че не всеки ден идва оферта от Левски, но на този етап остава при нас.

-Има ли интерес към него от руския Сатурн?
-Да, двама пратеници дойдоха при нас в Турция, докато бяхме на лагер. Гледаха го, но ние не играхме контроли и нямаше как да го видят в игрова обстановка. Все още остава отворена страница евентуалното му преминаване в руския отбор, но почти сигурно Иво ще остане в Берое.

-Доволен ли сте от 8-ото място на полусезона?
-В точково отношение – да. Не мога да съжалявам за нищо. И да се връщам назад, няма как да спечелим повече точки.

-Какви са целите пред вас през пролетта?
-Още преди началото на сезона казах, че основната ни цел е да се спасим от изпадане. Колкото по-рано я постигнем, толкова по-добре. Ще избягам от клишето и за да не кажа, че във всеки мач ще излизаме за победа, мога да уверя феновете на Берое, че в нито един двубой няма да стъпим на терена като обречени. Знам, че не направихме силна селекция и не привлякохме гръмки имена. Запазихме ядрото с изключение на двама-трима напуснали и съм доволен.

-Спрягаха името ви за селекционер на младежкия национален отбор?
-Не искам да коментирам, че някои хора трябва да станат за смях.

-Все пак, обиден ли сте на някого? Работеше ли ви се с националния отбор?
-На никого не съм обиден, не ме питайте повече, това е затворена страница за мен, но се получи малко смешна работа. Радвам се, че останах в Берое.

-Още през есента се появиха слухове, че ще поемете Левски. Имаше ли такава вероятност?
-Защо ме питате мен. Питайте Гонзо.

-Като казахте Гонзо, бихте ли работили с него на “Герена”, ако бяхте пристигнали в София?
-Не искам повече да отговарям на въпроси с вероятности.

-Какво е вашето мнение за евентуално намаляване на отборите в “А” група? ЦСКА и Черноморец са част от клубовете, които искат редуциране до 10 тима.
-Ако искат намаляване, БФС трябва да започне да лицензира отборите по правилата на УЕФА. Тогава ще останат 3-4 отбора, но бъдете сигурни, че ЦСКА няма да е сред тях. На Черноморец им е лесно. В тази финансова криза те вадят доста пари и разполагат с база и терени. Останалите се опитваме да правим нещо – да подобрим базите, да пипнем терените, но без помощта на държавата няма как да стане.

-Кой е фаворит за титлата?
-Литекс, тъй като води в класирането. Следва ЦСКА, но Левски, Локомотив (София) и Черноморец също не са за отписване.

-Заради по-различното класиране в “А” група и грешките на грандовете има твърдение, че първенството ни е по-равностойно и честно. Какво е вашето мнение?
-От наша страна мога да кажа, че това е най-честното първенство в последните години, в което сме участвали.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ