“Левски” приема Литекс в дербито на 18 кръг в “А” група. Двубоят е днес от 15:15 часа на стадион “Георги Аспарухов”, а съдия ще бъде Георги Кабаков.

Преди двубоя “Левски” е едва на шесто място с 28 точки, Литекс е втори с 37. Двата тима се представят по коренно противоположен начин от началото на сезона. “Левски” продължава да е неубедителен, загуби последния си мач за първенство с 0:1 от Берое, след това направи 0:0 с ЦСКА в първи осминафинал за Купата на България. Литекс постигна три поредни победи, с 6:2 срещу Пирин Гоце Делчев в “А” група и две срещу Созопол за Купата на страната. Отборът от Ловеч има едва две загуби за 18 кръга от началото на първенството – 0:1 от ЦСКА в София и 1:2 от “Ботев” в Пловдив. Към този момент Литекс изглежда единственият, който може да притеснява Лудогорец на върха. В първия мач в началото на сезона Литекс и “Левски” направиха 1:1 в Ловеч. На 18 август се разписаха Гари Родригес от дузпа и Джордан, като тогава все още треньор на “Левски” бе Славиша Йоканович.

Победата за “сините” днес е задължителна, ако искат да съхранят шансове за гонитба на лидерите, както и...да не се случи така да бъдат застигнати от преследвачите. Тимът е с 28 точки, колкото има “Ботев”, а седмият Черно море е с 26, Берое е с 25. Варненци и старозагорци съо поглеждат към мечтаната първа седмица и ще очакват издънка на “Левски”.


“Левски” – Литекс
Днес от 15:15 часа
Стадион “Георги Аспарухов”
Пряко по ТВ7
Съдия: Георги Кабаков

Вероятни състави:


"Левски": Горан Блажевич, Дъстли Мюлдер, Даниел Димов, Станислав Ангелов, Нуно Пинто, Владимир Гаджев, Орлин Старокин, Ларсен Туре, Антонио Вутов, Цветан Генков, Гари Родригес
Резерви: Пламен Илиев, Йордан Милиев, Пламен Димов, Димитър Макриев, Алехандро Перес, Илиян Йорданов, Кевин Бру
Контузен:
Борислав Цонев; Наказан: Мирослав Иванов
Треньор: Антони Здравков

lit.jpg
Литекс: Евгени Александров, Страхил Попов, Илия Миланов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Симеон Славчев, Александър Цветков, Момчил Цветанов, Юрген Джазула, Армандо Ваюши, Вилмар Джордан
Резерви: Боян Пейков, Кирил Динчев, Ванжер, Мирослав Манолов, Румен Руменов, Грозев, Петър Златинов
Контузен: Илко Пиргов
Старши треньор: Златомир Загорчич


ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ

“Левски” и Литекс са се срещали за първенство 39 пъти, като равносметката е: 17 победи за “Левски”, 13 равенства и 9 победи за “оранжевите” при голова разлика 58:41 в полза на сините.

Само в София двата съперника са се срещали 19 пъти. Балансът е: 11 победи за “Левски”, 6 равенства и 2 победи за оранжевите при г.р. 35:15.

За пръв път двата тима се срещат в столицата на 17 март 1995 година и двубоят завършва с победа на “Левски” с 2:0. Головете за домакините отбелязват Даниел Боримиров и Станимир Стоилов.

Най-голямата победа на “Левски” над Литекс е с 6:2 на 27 май 2007 година, като Даниел Боримиров отбелязва 2 гола. Това е и най-резултатният двубой между двата тима в столицата.

Първото равенство 1:1 е регистрирано на 27 октомври 1997 година. Гола за “сините” е дело на Христо Йовов в 32-ата минута, а за гостите се разписва Мариян Тодоров в 20 минута.

Първата победа на Литекс в София е на 12 март 2005 година. Гола за победителите отбеляза Сандриньо в 16 минута.

Най-много голове за “Левски” са отбелязали: 4 – Даниел Боримиров и Христо Йовов, 3- Дарко Тасевски, 2 – Пламен Тимнев, Димитър Телкийски и Георги Иванов-Гонзо.

За Литекс най-резултатен е бил с 3 гола Стефан Юруков-Чики, който е юноша на “сините”.

Най-често получените резултати са: 1:1 - 4 пъти, 1:0 - 3 пъти (1 за “Левски” и 2 за Литекс), 2:0 – 3 пъти (за сините) и 2:1- 3 пъти (за Левски).

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ ЗА СРЕЩИТЕ В СОФИЯ:
“Левски” e с 4 поредни победи в София от 2000 до 2003 година

Литекс играе сравнително успешно в столицата – има 2 победи и 6 равенства

Оранжевите правят 3 последователни равенства в периода 1997 – 2000 година

Последният успех на оранжевите в столицата е с 1:0 на 15 март 2008 година

Равносметката от последните 10 мача в столицата е: 5 победи за сините, 3 равенства и 2 победи за оранжевите

Само един двубой е завършил 0:0 от 19 мача в София

В полза на Левски са отсъдени 4 дузпи, като 3 са реализирани от Г.Иванов, Димитър Телкийски и Валери Домовчийски, а една е пропусната от Игор Томашич

В полза на Литекс не са отсъждани дузпи в столицата

Стефан Юруков от Литекс вкарва своите 3 гола на сините в 3 последователни мача

Двама футболисти на Литекс са си отбелязали автоголове в полза на сините- Мурад Хидиуед и Урош Голубович

Автор на най-бързия гол е Пламен Тимнев в 3-та минута при победата с 4:0 на “Левски” на 30 август 1995 година

Голове на 6 чужденци за Левски: П.Кабат, Г.Лавал, Д.Тасевски, Зе Соареш, Г.Дембеле и Б.де Карвальо

За Литекс са се разписвали 7 чужденци – Ал.Сандриньо, М.Новакович, Ал.Сичеро, Ед. Дубала, В.Нифлор, Д.Джерманович и М.Жос

“Левски” и Литекс са играли в 18 кръг в София 2 пъти, като и в двата случая гостите от Ловеч бият с 1:0 – през 2005 и 2008 година

През месец ноември двата тима са играли в столицата само един мач през 2009 година и завършва наравно 2:2.

Заб.: Любопитните факти са от вестник "Тема спорт"

"А" ГРУПА - ПРОГРАМА, РЕЗУЛТАТИ И ЛИСТА НА ГОЛМАЙСТОРИТЕ