Българската треньорска школа по футбол към Българския футболен съюз ще е домакин на мащабен международен треньорски семинар с участието на изтъкнати лектори от водещи европейски клубове, който ще се проведе на 2 и 3 октомври, обяви официалният сайт на БФС.

Събитието в Национална спортна академия „Васил Левски“ ще представи най-съвременните тенденции, перспективи и насоки за усъвършенстване на тренировъчния процес. Участниците ще имат уникална възможност да почерпят опит от инструктори и експерти от световен ранг, сред които Петър Шраинер (бивш главен координатор на ДЮШ на Шалке 04, автор на множество методически книги и лектор в над 30 държави), Ерен Йълмаз (треньор в ДЮШ на Борусия Дортмунд), Атанасиос Терзис (един от най-изтъкнатите футболни методисти и един от най-издаваните автори на треньорска литература в световен мащаб), Стивън Турек (треньор в академията на Хановер 96, специализиран в анализа и развиването на съвременните тактически постройки) и др.

Семинарът ще включва теоретични и практически занимания, а сред участниците ще са селекционерите на младежката и различните юношески формации на България – Александър Димитров, Йордан Петков, Тодор Симов, Калоян Георгиев, както и селекционерът на женския национален отбор Силвия Радойска.

В края на август повечето от тях бяха на едноседмичена работна визита в Мюнхен, където имаха безценна възможност за обмяна на опит и най-добри практики в академията на немския футболен гранд Байерн. По време на визитата си те успяха да проследят ежедневния тренировъчен процес и да се запознаят в детайли с работата на някои от най-добрите методисти в детско-юношеския футбол в Германия.

Преди седмица главният методист на юношеските национални отбори Лъчезар Димов пък бе на тридневна обмяна на опит в новата централа на Германския футболен съюз във Франкфурт.