Това ще е мач номер 49 на ниво “А” група между съперниците. Левски има 31 победи, Пирин - 7, а 10 срещи са завършили наравно. Головата разлика е 93:32 в полза на “сините”.

В първия сблъсък през сезона шампионът спечели с 2:0 с попадения на Дарко Тасевски и Еньо Кръствочев. И двамата обаче няма да играят в събота. Това е и един от едва осемте мача това първенство, в които Левски не допусна гол.

ФОРМА

Левски

Победата над Спортист бе осма за шампиона на собствен терен през сезона. Повече имат само Литекс и Славия. Равенството с ЦСКА е единственият случай в предишните девет домакинства, в които “сините” не вкараха гол.

Левски няма поражение вече в шест двубоя. За последно “сините” паднаха на 24 март - 0:2 от Локомотив (София).

Последният гост, спечелил на стадион „Георги Аспарухов" бе Берое - 1:0 на 18 октомври 2009 г.

Левски не успя да вкара гол вече в шест мача този сезон - два повече от всичките 30, когато стана шампион през миналия сезон. Въпреки това отборът има най-силната домакинска атака с 30 попадения. Единственият случай, в който сините се разписаха и паднаха, бе при загубата с 1:2 от Локомотив София.

Пирин

“Орлетата” нямаха победа в седем срещи преди в последното си домакинство да надвият Локомотив (Мездра) с 3:1.

Пирин е допуснал едва четири поражения в 13 гостувания. По-малко са инкасирали само отборите от Топ 3 - Литекс, Локомотив (София) и ЦСКА.

Пирин не е печелил навън от 16-ия кръг - 1:0 срещу Миньор с попадение на Борис Кондев. Тогава “орлетата” играха близо 60 минути с човек по-малко след изгонването на Воденичаров.

Благоевградчани са втори по брой извършени нарушения - 528 - или средно по един фаул на всеки четири минути и половина. Повече са направили само футболистите на Черноморец (559).

Факти за играчите

Левски

В гостуването в Мездра Лъчезар Балтанов вкара своя първи гол в елита. Той стана деветият футболист, разписал се за “сините” след паузата.

Следващият мач на Георги Петков ще бъде под номер 140 за него в “А” група с екипа на Левски. Вратарят има още 53 срещи в елита за Славия.

Иван Цачев и Стефан Станчев играха през първия полусезон за Пирин. Цачев записа 12 мача и два гола, а Станчев – 10 срещи.

Дарко Тасевски е номер едно по вкарани голове с глава през това първенство. Той има три попадения, колкото и Мартин Ковачев от Сливен.

Пирин

Следващият мач на Георги Георгиев ще бъде под номер 100 за капитана на Пирин в елита.

Благой Макенджиев е един от тримата футболисти (единственият вратар), които още не са изпускали минута от срещите през втория полусезон.

Всичките голове (6) на Зоран Златковски през сезона дойдоха след зимната пауза. През пролетта Драги Коцев е номер едно в “А” група по асистенции - пет.

Мирослав Ризов и Радослав Митревски са двама от петимата футболисти с по два червени картона през сезона. Повече е получил само Нилтон Кардосо от Черноморец.

*Заб.: Фактите са публикувани в официалния сайт на Левски