След двугодишен престой в Молдова днес Исмаил Иса напусна Шериф (Тираспол). Очаква се до няколко дни да стане ясно къде ще продължи кариерата му, а БЛИЦ разбра, че има вариант да се завърне в "Левски". "Сините" вече подписаха с Атанас Курдов, а освен това чакат и някой измежду Бара Мамаду Ндайе и Венцислав Христов. Ако обаче "Левски" не се споразумее със сенегалеца или с колегите си от Риека за българския национал, се очаква да бъде предложен договор на Иса.

Нападателят игра на "Герена" през сезон 2007/08, когато бе привлечен от Хасково. Станимир Стоилов го взе на проби през есента и го одобри. На 20 януари 2008-а Иса прави своя дебют за "Левски" в приятелски мач с Динамо (Киев), като влиза в игра като резерва и играе 33 минути при загубата с 1:2. През август 2008 г. е преотстъпен на Сливен 2000, а през пролетта на 2009 г. "сините" го пращат под наем в Локомотив (Мездра). След това кариерата на нападателя преминава през турските Кардемир и Елазъспор, а през лятото на 2012 г. подписва като свободен агент с Литекс. През 2013-а "оранжевите" го продават на Шериф (Тираспол) срещу 1 милион лева.

Иса имаше отличен сезон през първата си година в Молдова. Още в първия си официален мач за Шериф бележи гол, а отборът му печели Суперкупата на Молдова.

Също това, отбелязвайки 13 попадения в 24 мача, е с голям принос и за спечелването на шампионската титла в местното първенство. А фурорът, който направи в Лига Европа отбелязвайки 4 ценни попадения, никога няма да бъде забравен от феновете на Шериф. През миналия сезон както за него, така и за отбора му нещата не бяха никак розови, но въпреки всичко успяха да извоюват Купата на Молдова. Отново Иса бе героят, който минути преди края на мача отбеляза победното попадение за 3:2 срещу Дачия и осмисли сезона за Шериф. А преди това в началото на сезона реализира 2 гола в квалификациите за Шампионска лига, но тимът му отпадна от надпреварата. В местното първенство пък отбеляза един-единствен гол.

След напускането на Иса в Шериф остава само един българин - вратарят Божидар Митрев.