Приближеният до “Титан АС” футболен мениджър Николай Ишков даде интервю пред “Меридиан Мач” във връзка с евентуалните трансфери на Валдо Понсе и Еузебиуш Смоларек в ЦСКА.

- Господин Ишков, напоследък в ЦСКА се заговори за трансфери и изплува вашето име...
- Да, станах актуален в последно време. Никога не съм обичал да се афишира работата, която върша. Такъв ми е стилът. Обичам да говоря за нещата, когато станат факт. Сега не е така, но има разговори, води се диалог между две страни. Повече не мога да кажа на този етап.
 
- Доколко е реална възможността Валдо Понсе и Еузебиуш Смоларек да облекат фланелката на ЦСКА?
- Не мога да гадая. Но е факт, че съществува такава възможност. Направени са постъпления от страна на ЦСКА и сега се чака развръзката. Аз не исках публично да се разгласява за тези евентуални трансфери, защото така по-трудно се работи. Но не е изключено дори име като Еби Смоларек да дойде в България. Самият факт, че той се е поинтересувал от възможността и са му изпратени финансовите условия от страна на ЦСКА, е показателен за сериозността на офертата. В момент той обмисля предложението. Чакаме отговор. Направени са нужните постъпки и за привличането на Валдо Понсе. Това са трансфери, които могат да са много добри не само за ЦСКА, но и за българския футбол.
 
- Нормално ли е изявени футболисти да заиграят в България във време на финансова криза?
- Вижте, дори и големите звезди имат периоди в кариерата си, в които са склонни на компромиси. При всеки един има движение, което в даден момент те оставя в периферията. Заедно с агентите си те преценяват внимателно ситуацията и са склонни на някой трансфер, който не би бил възможен при други обстоятелства. Той може да е в интерес на бъдещата им кариера.
 
- Казвате, че идването на известни футболисти в България е компромис...
- Така е. Знаете какви заплати получават те, които не могат да се дават у нас. Нека да не говорим за конкретни суми, за да не стреснем някого. Но ако има желание, гъвкавост, по-нестандартно мислене, дори и такива трансфери са възможни в България. Трябва да разчупим шаблона, че това е нереално. Знаете, че за привличането на някое голямо име понякога помагат и спонсори, които са готови да плащат заплатата му. Такива неща стават както в грандове като Барселона, така и в гръцкия АЕК например.
 
- Много се говореше, че е въпрос на време да заемете шефско място в ЦСКА.
- Тази тема се преекспонира. Както виждате, аз не съм в клуба. Нямам намерение да давам обяснения за нещо, което не е факт.
 
- Значи вие само седите в ложата на „Българска армия“?
- Няма значение дали съм в ложата или зад нея. Аз съм страничен наблюдател. Продължавам да гледам футбол, това е част от професионалните ми ангажименти.
 
- Имате ли мнение за скандалите, които взривиха обстановката в ЦСКА напоследък?
- Казал съм си позицията, когато е трябвало и на когото е трябвало. Иначе трябва да се има предвид, че става въпрос за футболисти. Те са еднакви навсякъде по света. Имат момент в кариерата си, когато използват славата си, но почти винаги го правят не по най-добрия начин. Такъв им е интелектът и манталитетът. Ако са истински професионалисти, нямат право да карат дори ски, за да не се контузят, а те правят далеч по-недопустими неща.
 
- Нека се върнем към трансферите, ще направите ли всичко възможно за идването на Смоларек и Понсе в ЦСКА?
- Казах ви, че се работи по трансферите. Футболистите знаят за какво става въпрос и имат тема за размисъл. Сега обаче е рано. Рибата е в морето, нека да не слагаме тигана. Ще разберете за трансферите, когато вече са затворена страница. Така обичах да действам и в Спартак (Варна). Там направих някои неща, в които никой не вярваше предварително. А иначе, както е казал Вазов - „лудите, лудите - те да са живи“. Поне мечтите са безплатни.