Испанската и португалската футболни лиги са подготвили жалби заедно с Европейската комисия срещу решението на ФИФА да забрани собственост на трета страна върху футболисти.

В края на миналата година президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Сеп Блатер заяви, че централата е приела решение да забрани собственост върху правата на футболисти от страна на икономическа структура или компания, както или физическо лице. Всеки казус, в който има замесена трета страна, ще подлежи на наказание заради нарушаване на трансферните правила, се казваше тогава в решението на ФИФА.

Но Професионалните лиги на двете страни, за които подобна практика е широко разпространена, твърдят, че подобна забрана нарушава правилата на конкуренцията и противопречи на правилата на Европейския съюз за свободно движение на хора и капитали.

"Лигата на Испания и Футболната лига на Португалия се надяват, че Европейската комисия ще реагира достатъчно бързо с отварянето на дисциплинарно производство срещу ФИФА и ще бъде отменена забраната за притежаване на права от трета страна, се казва в съвместна декларация на двете Лиги.

ФИФА взе решение да забрани тази практика под сериозния натиск на УЕФА и лично на президента Мишел Платини, както и на асоциацията на Футболистите-професионалисти (ФИФПро).