Националният отбор на България за девойки до 19 години постигна исторически успех за българския женски футбол с класирането си за елитния квалификационен кръг за европейското първенство на УЕФА за девойки до 19 години през 2019 година. Рекордното класиране е първо за българските национални отбори по футбол за девойки.

"Изключително щастливи сме от постигнатото с оглед на трудната група, в която попаднахме. Успехът дойде в точния момент предвид домакинството на България на финалите на европейското първенство за девойки до 17 години догодина, на което по право ще участва и българският отбор. Отличният колектив на терена, индивидуалните изяви на футболистки като Ивана Найденова, Яница Иванова, Ебру Дормушали, вратарката Виктория Иванова и други, както и професионалната работа на целия спортно-технически и медицински щаб дадоха резултат и доведоха до най-големия успех в историята на женския ни футбол. Радвам се, че момичетата повярваха в себе си и в това, че могат да се класират", заяви старши треньорката на отбора Силвия Радойска пред официалния сайт на Футболния съюз.

Българският национален отбор по футбол за девойки до 19 години игра в група 11 от предварителния квалификационен кръг за Евро 2019 заедно с отборите на Португалия, Италия и Румъния. 

Квалификационният турнир се проведе в к.к. Албена и в град Балчик, а на родна земя "лъвиците" се пребориха за третото място в групата. Според регламента на УЕФА, за елитния квалификационен кръг се класират първите два отбора от всяка от 12-те групи и двата най-добри трети отбора, единият от които тази година е българският.

В първия си мач българските националки допуснаха загуба от първенеца в групата Италия с 0:4, но във втората среща от турнира демонстрираха своите възможности и с 2 гола на Ебру Дормушали записаха равен резултат срещу отбора на Португалия. Доброто представяне на българския тим се затвърди в последния му мач срещу отбора на Румъния, който българките спечелиха с 1:0. Победният гол бе дело на Ивана Найденова, която реализира в продължението на първото полувреме.

Съставът на България: 1. Виктория Иванова, 2. Гергана Илийчева, 3. Яница Иванова, 4. Яна Динева, 5. Александра Янева, 6. Пламена Рачева, 7. Ебру Дормушали, 8. Мариела Недева, 9. Александра Горанова, 10. Недрет Заструг, 11. Ивана Найденова, 12. Лова Атанасова, , 13. Ралица Витекова, 14. Маноела Белева, 15. Лиа Ангелова, 16. Красимира Велева, 18. Габриела Найденова, 19. Александра Палагачева, 20. Силвия Кефалова, 21. Анна Георгиева.