Отново ще бъдем зрители на световно първенство и то за трети пореден път, след като загубихме с 0:2 гостуването на Италия.

Точни за домакините във вратата на Димитър Иванков бяха Фабио Гросо и Винченцо Якуинта още преди почивката на двубоя, игран пред 27 000 зрители на "Стадио Олимпико".

http://cache.daylife.com/imageserve/0dbY1If0MmamJ/610x.jpgСамо чудо би ни класирало в ЮАР. След днешното поражение "трикольорите" останаха на третото място в квалификационна група 8 с 11 точки, а лидерът Италия вече има 20 в актива си. Вторият Ейре е с 16 и му предстоят домакинства на "Скуадра адзура" и Черна гора. Роби Кийн и компания трябва да вземат само точка от тези два двубоя, а в същото време България да измъкне максималните шест от Кипър и Грузия, за да запазим шансове за второто място, което ще ни класира на бараж.

Поражението в Торино бе първо за "трикольорите" в този квалификационен цикъл и първа загуба за Станимир Стоилов като национален селекционер. До този мач Мъри имаше 5 победи и 3 равенства.http://cache.daylife.com/imageserve/00UT4s47ewbOj/610x.jpg

Избраниците на Марчело Липи започна вихрено срещата и още от началните минути овладяха инициативата. Опасностите пред вратата на Димитър Иванков се редяха една след друга и попадението логично не закъсня. В 11-ата минута Фабио Гросо нахлу в наказателното ни поле след като бе изпуснат от бранителите ни, получи пас от Андреа Пирло, след което нанесе силен удар и реализира, като първо топката се отби в напречната греда, след което влетя във вратата - 1:0 за Италия. В 18-ата минута за първи път Буфон имаше работа. Вратарят на Италия улови топката след удар с глава на Рангелов. Нападателят на Борусия (Дортмунд) имаше възможност да изравни малко по-късно, но стреля право в ръцете на италианския вратар, след като получи топката от Бербатов. В 25-ата минута се стигна до уникален пропуск пред вратата на световните шампиони. След центриране от корнер Стилиян Петров нанесе удар с десния крак, който по невероятен начин бе спасен от Буфон, хвърлил се в горния ляв ъгъл. При това положение Стенли и компания претендираха, че топката е преминала голлинията, но не така мислеше съдията от Германия Флориан Майер и асистентите му.

Последваха сериозни пропуски на италианците, но в 40-ата минута домакините все пак успяха да накажат Иванков за втори път в мача. Винченцо Якуинта и Алберто Джилардино организираха отлична атака и след двойно подаване между двамата топката попадна в в останалия сам срещу Иванков Якуинта, който вкара за 2:0.http://cache.daylife.com/imageserve/04QwdaDchg1uc/610x.jpg

През второто полувреме избраниците на Станимир Стоилов изцяло овладяха инициативата, но така и не падна гол във вратата на Джиджи Буфон, въпреки че не липсваха положения.

В 64-ата минута резервата Благой Георгиев изпълни отлично пряк свободен удар, но Киелини се намеси решително и изчисти от голлинията. В ответната атака домакините пропуснаха да вкарат трети гол. Маркизио центрира към изпуснатия от защитата ни Якуинта, но той се размина с топката пред опразнената българска врата. В 70-ата минута силен изстрел на Бербатов премина над горната греда, а секунди по-късно отново Митко бе близо до вкарване на попадение, като се опита технично с пета да изненада Буфон, но той показа, че е вратар от световна класа и улови топката. В 79-ата Божинов залъга Канаваро и нанесе силен изстрел от границата на наказателното поле, но топката срещна дясната греда и излезе в аут. В последните минути срещата се доиграваше, като бе очевидно, че избраниците на Станимир Стоилов вече се бяха отказали да търсят гола.

Така Италия записа шестата си победа от осем мача в група 8 и е убедителен лидер с 20 точки. Марчело Липи и момчетата му ще играят другото лято на световното в ЮАР, на което България ще е зрител. /БЛИЦ

Срещата по минути -
ТУК

Пълното класиране в нашата група - ТУК

http://cache.images.soccerway.com/new/teams/150x150/1318.gifhttp://cache.images.soccerway.com/new/teams/150x150/382.gif

                  
                   ИТАЛИЯ - БЪЛГАРИЯ 2:0
                      1:0 Фабио Гросо (11)
                   2:0 Винченцо Якуинта (40)





ИТАЛИЯ: 1.Джанлуиджи Буфон, 2.Джанлука Дзамброта, 5.Фабио Канаваро, 4.Джорджо Киелини, 3.Фабио Гросо, 7.Мауро Каморанези, 8.Марко Маркизио (73-16.Симоне Пепе), 6.Даниеле Де Роси, 10.Андреа Пирло, 9.Алберто Джилардино (58-17.Джузепе Роси), 11.Винченцо Якуинта (84-15.Гаетано Д`Агостино)
Резерви: 12.Федерико Маркети, 13.Никола Легроталие, 14.Давиде Сантон, 15.Гаетано Д`Агостино, 16.Симоне Пепе, 17.Джузепе Роси, 18.Антонио Ди Натале

БЪЛГАРИЯ: 1.Димитър Иванков, 14.Станислав Манолев, 6.Станислав Ангелов, 3.Илиян Стоянов, 2.Радостин Кишишев, 8.Чавдар Янков (73-13.Валери Домовчийски), 15.Георги Сърмов, 10.Стилиян Петров, 17.Мартин Петров (63-11.Валери Божинов), 9.Димитър Бербатов, 18.Димитър Рангелов (63-7.Благой Георгиев)
Резерви: 12.Георги Петков, 4.Пламен Николов, 16.Веселин Минев, 5.Иван Стоянов, 7.Благой Георгиев
11.Валери Божинов, 13.Валери Домовчийски

Торино, "Стадио Олимпико" - 27 000 зрители
Съдия: Флориан Майер (Германия)
Жълти картони: Фабио Канаваро (Италия); Чавдар Янков (България)