Най-новото попълнение на Литекс Христо Янев направи първа тренировка в Ловеч днес сутринта. След нея бившият играч на Берое, ЦСКА и Гренобъл даде интервю за официалния сайт на “оранжевите”. 
Янев е роден на 4 май 1979 година в Казанлък. Започва кариерата си в Розова долина (Казанлък), след което преминава през Олимпик (Тетевен), Берое и ЦСКА, където играе между 2000 и 2006 година. За „червените” има 139 мача и 59 гола,  става шампион през 2003 и 2005 година. Обявен е и за Футболист номер 1 на ЦСКА за 2005-а. През 2006 година Янев преминава в Гренобъл, където изиграва 60 мача и 6 гола. За националния отбор на България новият футболист на Литекс има 8 мача и 3 гола.

-Христо, как се стигна до трансфера в Литекс?
-След разговори между мен г-н Ганчев и г-н Стойчо Стоилов. Те бяха повече от настоятелни и сериозни.

-Какво ви накара да изберете Литекс?
-Ръководството на Литекс в лицето на г-н Ганчев и г-н Стойчо Стоилов се държа много добре с мен. Ясно ми обясниха какви са им плановете за новия сезон. А именно – Литекс да покаже добър футбол в България и Европа. Това бе една от основните причини да избера Литекс.

-Докато преговаряхте, в медиите се появиха информации, че и други отбори ви искат. Вярно ли е, че в Литекс ще бъдете един от най-добре платените играчи?
-Единствената причина, поради която съм в Литекс, е г-н Гриша Ганчев. От клуба показаха колко силно ме желаят. Всичко останало са спекулации. Особено писанията за пари.

-Значи заплатата ви няма да бъде 15 000 евро?
-Това не отговаря на истината. Хората, които ме познават, знаят, че аз съм амбициозен човек. Не парите са най-важното за мен. Идвам в Литекс, за да играя футбол и да постигнем нещо стойностно в България и Европа.

-Вярвате ли, че Литекс може да има успехи и на двата фронта?
-Щом дойдох, значи вярвам. Това, че Литекс има само един кръг до групите на „Лига Европа”, не означава, че съперникът в него ще е слаб. Напротив – чакат ни два много тежки мача. Но ако се постараем достатъчно, ще влезем в групите.

-Кажете няколко думи за престоя си във Франция?
- Видях истинското лице на футбола. Видях други условия – игрови, битови и т.н. При всички положения престоят ми във Франция беше успешен за мен.

-Имате ли амбиции един ден пак да играете в националния отбор на България?
-Имам амбиции да играя добър футбол в Литекс. Иначе има хора, които гледат кой как се представя и преценяват кой къде може да играе./БЛИЦ