Собственикът на детско-юношеската школа Интер (София) Иван Атанасов коментира пред БЛИЦ твърденията, че мачът от първенството за юноши младша възраст срещу ЦСКА (0:0) е бил манипулиран. нето.

-  Г-н Атанасов, каква е истината за този мач?
-  Истината е, че нещата бяха прекалено преекспонирани. Явно някои хора решиха да търсят под вола теле, но мога да кажа, че двубоят си беше съвсем истински. ЦСКА бяха водачи в класирането и при тях напрежението беше по-голямо. През целия мач съперникът доминираше, удариха 4-5 греди. Ние обаче запазихме спокойствие. Играхме отлично тактически. Вратарят ни Николай Огнянов стана герой в двубоя. След мача при нас дойдоха и родители на деца от ЦСКА и ни поздравиха за играта. Това е. Мисля че не е изненада, че успяхме да измъкнем равен на ЦСКА. Преди две седмици “Левски” също беше първи, но ние и с него направихме 0:0. Именно след този двубой ЦСКА оглави класирането. Ние ги качихме на върха, ние ги свалихме. Вижте, според мен е абсурдно да се говори, че може да има уредени мачове при юноши младша възраст. Все пак това са деца на 16 години.

-
Казвате, че е абсурдно, но е факт, че се говори за корупция при юношите...

- Да, но става дума за Елитната юношеска група, а не за младшата възраст.

-
Преди дни, на мача Локо (Сф) – Своге, неизвестни лица набиха треньора на “червено-черните” Никола Димитров...

- Това е много грозно. Вижте, идеята за елитна юношеска група е много добра, но като че ли реализацията е сериозно изкривена. Първенството се използва за извличане на финансова изгода. Дублиращи отбори има по цял свят, но у нас още не сме готови за подобно нещо. Според мен, докато има отбори, които нямат ясен бюджет, ще има предпоставки за корупционни практики.

-
Какво ви накара да основете школата Интер (София), при положение, че частните академии трудно задържат талантите си и по никакъв начин не могат да излязат на печалба?

- С моя партньор Христо Маринов решихме да създадем школа, която да работи по съвременна европейска методика. Мога да заявя, че пособията, които използваме в тренировъчния процес, са на много високо ниво. С такива у нас разполагат само отборите от горната половина на таблицата в “А” група. Всеки, който иска, може да се убеди в това от фейсбук страницата на отбора ни. Радва ни и факта, че много деца от други отбори идват през седмицата за допълнителни тренировки при нас. Точно това е причината да създадем тази академия. Докато бях треньор на Конелиано и на Спортист, се убедих, че много млади футболисти, таланти, излизат от школите неподготвени за професионален футбол. Впоследствие, когато основахме школата, тръгнахме по училищата. Там нещата са още по-тревожни. Часовете по физическо възпитание масово се водят от учителките по математика или литература. Децата нямат двигателна култура. За мен е много важно младите да тренират. Така те стават съпричастни към спорта, изграждат се като характери и не на последно място – спортът много помага за възпитанието им.inter1.jpg

-
Трудно ли е да се развива детско-юношески футбол у нас?

- Определено. Може би е време държавата да обърне внимание на този проблем. Министерството на спорта и БФС да обсъдят начини да помагат на академиите. Било то със субсидии, било то с екипи, топки, или с преференциални наеми на спортните обекти. Все пак тук говорим за развитието на децата на България. Когато се създаде добра обстановка за работа с подрастващите, когато се подобрят школите, тогава ще дойдат и успехите на футбола ни. В България винаги е имало таланти, но с тях трябва да се работи правилно. Тогава отборите от “А” група ще започнат да предпочитат българските таланти пред чужденците.

-
Какви са най-големите проблеми пред вашата школа?

- На първо място е липсата на собствена база. През седмицата тренираме на “Спортна София”. Домакинските мачове играем на новото изкуствено игрище на Академик. Условията за подготовка са много добри, но това не е нашата база. Плащаме наеми. Въпреки това смятам, че академията се развива добре. Най-големите ни деца са набор 96, а най-малките са 7 годишни. Сега целта ни е да вземем участие в международния юношески турнир в Албена в края на август. Целта ни е момчетата да останат още една седмица след това на лагер край морето. Да свикват с тази обстановка. Да мислят за футбол.inter2.jpg

-
А дали причината, в “А” група да се налагат чужденци не се крие именно в корупцията на ниво старша възраст?

- Според мен влизането в схеми идва от президентите. Един млад футболист никога няма да тръгне по този път, ако някой над него не го поведе натам. За това е задължително да се изкорени всичко гнило от футбола ни, за да имаме някакво развитие. Другият проблем са парите. Държавата трябва да създаде условия истински богатите хора да влязат във футбола. Такива като Кирил Домусчиев, които инвестират и в школите и в базата.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ