ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Бившият ни национал Иван Иванов даде интервю пред БЛИЦ след лошата новина за футбола в Етрополе. Местният Чавдар, заемащ третото място в Югозападната трета лига, беше разпуснат поради липса на финанси. Играчите и треньорският щаб са без заплати от ноември насам, а новата градска управа начело с инж. Владимир Александров драстично оряза бюджета за клуба, в който се дава шанс на футболните таланти от академията на Христо Стоичков - от 700 хиляди лева до само 150 хиляди лева.

 WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

Потърсихме Иван Иванов, който с болка говори пред БЛИЦ за разпада на проекта в Етрополе, където само допреди месеци афишираха цел класиране във Втора лига. Бившият капитан на ЦСКА изтъкна, че при предишния кмет генерал Димитър Димитров не е имало никакви проблеми и той е правил всичко за развитието на спорта в града. 

"Информацията е вярна, за жалост. Отборът е разпуснат. Твърде много се проточи тази драма около финансирането на клуба. Отборът изпадна в несигурност още през ноември - след изборите и смяната на кмета на Етрополе. Три месеца се опитвахме, мъчихме, борихме - треньорският екип, който би трябвало да е най-малко замесен в това. Много искахме Чавдар да бъде в професионалния футбол. Клубът има хубава база, много жалко, че всичко се разпада. Преди време започнахме нещо хубаво, но вече няма как да се случи. Футболистите и треньорският щаб до сряда водихме тренировъчен процес. Вече всеки е свободен да ходи, където намери за добре. Специално искам да поздравя десетте момчета, които останаха от състава от есента, и до последно бяха отдадени на каузата. Грехота е, че с тази база, която има, Чавдар се разпада. Но така е в България - политика, лични цели и в крайна сметка е пагубно за футбола", коментира с огорчение Иван Иванов пред БЛИЦ.

"Новата управа в Етрополе не показа никаква заинтересованост от това нещата да се случат и да го има Чавдар, и да гоним класиране във Втора лига. Предишният кмет генерал Димитър Димитров, един народен човек, съумя да направи много не само за футбола, а за спорта като цяло в общината. Всичко беше на ниво, функционираше както трябва, всичко беше подсигурено, а сега... Истината е, че политиката не трябва да се свързва с футбола, но в България е публична тайна, че всяко финансиране във футбола идва от държавата - казва се кой и по какъв начин да издържа клубовете. Футболът се политизира, този модел не е правилен", каза Иван Иванов.

"Държавата трябва да вземе спешни мерки и така да направи нещата, че спортът да бъде осигурен и финансиран. Защото спортът е световният феномен - нещо, което обединява хората, дава емоции, които не можеш да изпиташ никъде другаде. Лошото е, че в България всичко отива на аматьорско ниво, изоставаме все по-сериозно от световните тенденции. Изключително спешно е държавата да обърне внимание на спорта и така да направи, че спортовете у нас, хората, които са замесени, да правят нещата на професионално ниво. А не както е сега - да се мъчат, няма зали, няма бази, няма ток, няма вода... На повечето места всичко е отпреди 60 години, пред разпад е. И да излизат определени хора, включително кметове, и да казват как имало прозрачност, къде отивали парите на данъкоплатците, и че от спорта се крадели пари. Никой не обръща внимание на проектите за магистрали, европейските проекти за предприятия, че там се крадат пари, а не в спорта. Срамно е!", афектиран е Иван Иванов.
 
"В лицето на генерал Димитър Димитров община Етрополе имаше спорт на високо ниво, прекрасни условия. И сега идва нов кмет, който няма никакъв интерес към спорта. Бюджетът на клуба беше 700-800 хиляди лева, а в момента го редуцират до 150 хиляди лева. Може пък да решат Чавдар да продължи в Югозападната трета лига с юноши", добави бившият асистент на Младен Кръстаич в националния ни отбор. 

"С момчетата три месеца чакахме, даваха ни се страхотни обещания, че до 31 януари ще се случат нещата, но нищо не се случи. Най-лошото е, че футболистите ги държахме до последно и не бяхме коректни с тях. За три месеца чак онзи ден в сряда се проведе истинска среща, на която седнаха хората, които трябва да преговарят - новият кмет, старият, адвокати и хората, замесени в целия процес. Къде бяха през тези три месеца? Жалко, че проектът в Етрополе се разпада", каза още Иван Иванов.

ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ
 


* Снимка: Антон Узунов/Startphoto.bg