Новият старши треньор на Славия Иван Колев, който е и бивш селекционер на младежкия национален отбор, заяви в интервю за ТВ+, че
младите футболисти у нас отстъпват значително на връстниците си от другите държави.

Коментарът на специалиста бе по повод срамното поражение на младежкия национален отбор от Дания с 1:7.

“Когато напусках БФС,  оставих доклад на Изпълкома. Трябва да се помисли много сериозно за качеството на младите футболисти в България. Те отстъпват значително по всички показатели на връстниците си от другите държави. Бързина, реакция, издържливост, взривна сила, скоростна техника, тактическите умения – въобще във всичко отстъпваме. До към 14-годишна възрст нещата са нормални. След това нещо се губи и разликата става все по-осезателна. В доклада си тогава казах - “Не може с части от Жигули да направиш Ферари”, както се иска у нас", заяви наставникът.
 
Относно новото си начинание Колев заяви, че предложението на “белите” е дошло в подходящ момент и това е била една чудесна перспектива за него.

“Аз съм професионален треньор. Отчетох възможните плюсове и минуси и приех. В школата на Левски започнах много амбициран, но там както знаете настъпиха промени. Още през месец май Георги Иванов беше назначен за спортен директор в "Левски". Малко по-късно и Боримиров се върна като шеф на школата. Нормално е да имат своите виждания за развитието на клуба. Работят много. Сам се убедих в това. Сега пътят за реализацията на проекта им ще е по-чист”, коментира Колев, който в неделя ще дебютира в официален мач за Славия именно срещу "Левски".
“Независимо от противника излизам с едно и също настроение на терена. Симпатии по време на мача няма да има. Имам уважение към Левски и качествата на този отбор”, призна специалистът.
 
За ситуацията в Славия Иван Колев каза, че все още не може да дава оценки, защото е от много скоро в клуба.

“Не искам да говоря, а искам на терена да се вижда дали отбора има потенциал или няма. Мога да обещая на феновете, че с много сериозна работа ще опитаме да внесем промяна в отбора”.

Дълги години Иван Колев работи в Азия на клубно и национално ниво. Той заяви, че там има много качествени футболисти, но стандартите са различни от тези в България. Трудно би било местен футболист да дойде да играе в българското първенство. “Там има доста качествени футболисти, проблемът е, че в България хората не са много наясно с финансовите състояния в Азия. Измеренията там са други. Възнагражденията са съвсем различни от тези у нас и става дума за сериозни суми най-вече за добрите футболисти”.
Цялото интервю с Иван Колев можете да гледате в неделя от 17:30 в предаването Спорт+ по ТВ+.