Легендарният играч, треньор и ръководител на "Левски" Иван Вуцов даде интересно интервю пред вестник “Доктор”. На 14 декември той ще навърши 74 години.

“Професор Генчо Начев ми направи операция от херния преди десетина години. Той не се занимаваше с такива операции, но я направи специално за мен. Прие ме в неговата клиника за три дни и ме пусна здрав, разказа Вуцов. – Бил съм треньор и на Ивайло Йорданов и на Стилиян Петров. И двамата бяха предани на футбола, много работеха. Стилиян тичаше по терена все едно имаше два бели дроба. Ивайло беше същият. Факт е, че здрави и редовно преглеждани от лекар футболисти получават дори инфаркти и умират на стадиона. Натоварването си казва думата. По наше време се правеше един преглед преди да започне първенството и един след като завърши. Най-тежката болест, която откриваха, беше туберколозата.”

Бившият треньор на националния отбор разказа и какъв е бил хранителния му режим. “Сутрин винаги си правех добра закуска. Преди мачове се хранех най-малко 3-4 часа по-рано. Не може да си ял и веднага за излезнеш на терена. Кюфтетата и пържолите не са подходящи. Навремето много яко се хранеха борците и щангистите. В националния треньор ми беше унгарецът Бела Волентик. От него нашите лекари и треньори възприеха много неща по отношение на хрането. Той ни теглеше всяка сутрин и ако някой от нас беше над нормата, го отделяше на отделна маса, за да му следи храната. Сега нашишкавях, но докато тренирах всеки ден, харчех огромно количество енергия, което не ми позволяваше да трупам мазнини.

После започнах да се движа по-малко, ударих го на живот и така напълнях. Дълбоко се укорявам, че не можах да запазя килата си в нормата. Сега ми пречат, тежат ми. Неслучайно казвах на футболистите си да си сложат две торбички пясък на кръста и да тичат, за да видят колко тежат дори само два килограма повече”, обясни Вуцов.