Ексцентричният футболен президент Ивайло Дражев даде интервю пред БЛИЦ. Ето какво каза бургазлията по повод задържането му и разпитите в София:

-Г-н Дражев, защо бяхте задържан?
-Точната формулировка на шоу програмата, която ми спретнаха бе, принудително довеждане в София, за да бъда разпитан. Първо трябваше да отида в НСС (Национална следствена служба), тъй като съм свидетел по едно важно дело срещу длъжностно лице. После имах разпити в Столична дирекция за пълна глупост. Става въпрос за едно картотекиране през лятото на 2006 година в Конелиано. Поръчката е от БФС и е по сигнал на Борислав Михайлов. Тезата на футболния ни съюз е, че съм бил картотекирал играчи с фалшиво пълномощно, с което съм представлявал клуба. Първо - в това време аз бях собственик на клуба и го регистрирах като ПСФК Черноморец (Бургас). От Конелиано заварих един миризлив чорап и липса на всякакви документи за последните 4 години.

-Води се дело срещу вас за катастрофа, при която има загинали.
-Това дело върви, но не съм аз причината за забавянето му. Един след друг починаха двама възрастни съдебни заседатели. Трети е болен. Представил съм над 40 доказателства, че нямам вина в този казус.

-Една от причините за задържането ви е изфабрикуване на официални документи от името на бившия кмет Йоан Костадинов.
-Това са пълни глупости и свободни съчинения. Всички документи, по които водим дела с община Бургас, са минали през експертиза. Защото знаех, че един ден ще дойде такъв момент. Разполагам с експертизи на няколко основни графолози за всички тези документи и никога няма да си позволя да използвам документ от името на друг човек. Аз от общината не съм получил нито един лев за разлика от един човек, който в момента се бие в гърдите, че е президент на моя Черноморец. Бивши кметове, общински съветници и т.н. подариха имоти на Митко Събев на стойност 150 милиона лева. А той се пъчи, че е голям кредитор и инвестира в развитието на футбола. Всичко идва от там, че той харчи пари от “Петрол”, които след това обезпечава с имоти, подарени му от Общината.

-Казват, че въпросните документи не били заведени в Община Бургас?
-Та аз имам над 50 документа, подписани от бившия кмет Йоан Костадинов, които не са въведени в общината. Смея да кажа, че този човек е подписвал документи във всякакво агрегатно състояние, така че да не ми говорят много.

-Притеснихте ли се, след като ви докараха в София под конвой?
-Честно казано, не бях притеснен, но бях бесен. Защото пак се повтори поговорката “Крадецът вика дръжте крадеца”. Умишлено беше направена тази акция. Съдът днес каза, че действията спрямо мен са абсолютна репресия, незаконосъобразни и се радвам, че има и принципни магистрати.

-Загубихте битката с БФС, съдът регистрира новия Изпълком.
-Нищо не съм загубил. Ако не помните, пак ще ви кажа, че делото за незаконния Конгрес върви с пълна сила. И ако утре делото излезе с решение, БФС отива към нов Конгрес. Това ръководство са обикновени бъзльовци и дупе де им е яко. Удариха го на празници 3 дни. Празниците обаче свършиха и започвам да затягам примката около врата. Вписването им е абсолютно криминално и го знаят всички. Да не започвам пак, но какво правят Андрей Икономов и Камен Михов в Изпълкома.

-Появи се информация, че задържането ви е по повод убийството на Боби Цанков. Питаха ли ви нещо в прокуратурата?
-Познавах Боби Цанков, не е тайна. Имали сме противоречиви впечатления, защото е имало повод, но не е толкова черен, колкото го изкарват. Истината е, че ме питаха за версия за убийството му. Причината е, че след като съм бил познат, мога да помогна и да кажа кои са му били врагове. Мога да кажа само, че неговите отношения с много хора се променяха постоянно – от добри до крайно лоши. Така че, не може да има една версия по случая. Помагал съм му, дори имахме проект, който да финансирам, но видяхте какво се случи. Убеден съм, че органите на МВР и прокуратурата ще си свършат работата.

-След като сте познавал Боби Цанков, може ли да кажете дали ви е дължал пари?
-Не мога да коментирам нещо подобно. А и човекът вече си отиде, лека му пръст.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ