Иво Иванов е роден на 30 юли 1966 година. Занимава се с бизнес от 1990-та. Със съдружника си в “Титан” Димитър Борисов са приятели от 1995-та година, а от 1998-ма вече са бизнес-партньори. Вчера по обед единият от собствениците на ЦСКА и “Титан” ме прие в офиса си и даде пред “Тема Спорт” първото си интервю на спортна тематика. Иво Иванов говори за сделката по закупуването на клуба, отношенията си с Александър Томов и разбира се за очакванията свързани с мачовете с Фулъм и Левски.  

Г-н Иванов, предстоят напрегнати дни за ЦСКА. Идват два важни мача – с Фулъм и Левски. Какви са вашите очаквания за тях?

За ЦСКА всички мачове са решаващи. Не разделяме противниците на силни и слаби. Във всяка среща излизаме и играем с една единствена цел – да победим и да радваме нашите фенове. Опонентът няма значение. Нали не ми мислите, че ЦСКА може да играе за равен. Е, ако догодина по това време се изправим срещу Реал Мадрид на “Бернабеу” и равенството ще ни направи щастливи... Искаме да победим и в двата мача, които не предстоят до края на седмицата. Това е нагласата.  

Има ли приоритет в тези два двубоя, кой е по-важен? Този с Фулъм или този с Левски?
- Смятам, че и двата са еднакво важни. Единият е вечното дерби, в което зарядът винаги е огромен, очакванията също. От друга страна ЦСКА играе силно в Европа и смятам, че не можем да правим разделение кой мач е по-ключов. Желанието на ръководството е да вземем две победи от двете срещи. От разоговорите, които сме имали, знам, че такова е искането и на Любослав Пенев и другите специалисти в треньорския щаб. Няма от какво да се притесняваме – искаме да излезем от групите на Лига Европа и да станем шампиони. Това са спортно-техническите ни цели, като резултати за този сезон.

Възнамерявате ли да поканите Александър Томов на домакинските мачове на ЦСКА в Лига Европа или на дербито с Левски?
-Александър Томов е човек, който е донесъл титла на ЦСКА. Тази титла, за съжаление заради финансови неуредици в клуба не можа да се реализира в участие в Шампионската лига, защото клубът не получи лиценз и това бе много тежък финансов и имиджов удар за ЦСКА. Не сме мислили по въпроса, дали да го каним на мачовете, но по принцип искаме да има приемственост в клуба, да има колегиалност независимо от всичко. Нашето огромно желание е всички, които са ръководили клуба през годините, да бъдат съпричастни към  мачовете на ЦСКА. Искаме да има уважение, приемственост и традиция, това е.

Как се преговаря с Александър Томов? Имахте дълги дискусии с него в края на миналата година, а разговорите ви продължават и до днес. Изчистено ли е вече всичко около сделката по покупко-продажбата на клуба?
- Искам малко да открехна вратата и да дам повече информация около тази сделка, защото в медиите се появяват доста спекулации около нея и доста неща се изопачават и не са поднесени коректно като информация. Първо, фирма “Титан Интернешънъл Холдинг” е 100 процента българска компания с двама акционери – Димитър Борисов и Иво Иванов. Спекулации на тема арабски, руски и т.н. капитали просто не почиват на никакви реални факти. “Титан Интернешънъл Холдинг” е сериозна компания, която се занимава със сметопочистване. От много скоро имаме една нова придобивка, която обичаме като най-малкото си дете – това е нашата фирма “Екоресурс”. Тя беше лицензирана преди няколко месеца и се занимава с оползотворяване на такса “Опаковки” за изпълнението на целите на наши клиенти в България, които произвеждат опаковки от пластмаса, хартия и стъкло. Колкото до сделката по закупуването на ЦСКА – мога да кажа няколко неща. Тя си има точни параметри, които са на база на дю дилиджънс. Той бе извършен в рамките на два месеца и половина преди сделката. Това бе буферният период, в който изчаквахме да видим резултатите от дю дилиджънса. Има определена цена, която не може да бъде надхвърлена. И разбира се, ако цената е по-ниска, са заложени опции за бонус, включително и за Александър Томов. Но тъй като цената, която бе определена в договора, бе надхвърлена, смятам, че претенциите на когото и да било за доплащане са нереалистични.

Да разбирам ли, че Томов има такива претенции?
-Не бих казал претенции, просто има опции в договора. Те могат да се случат при едни параметри, но могат и да не се случат при други.

Трудно ли е да се преговаря с Александър Томов?
-Трудно е и става бавно.Трябва търпение, подход и подготвеност. Само ще кажа, че преговорите вървяха по 15 часа на ден.

Знаете ли, че никой не вярваше, че “Титан” ще успее да закупи ЦСКА при положение, че насреща бе Томов?
- Пак ще кажа, беше трудно и нещата се проточиха. Но ситуацията в клуба бе такава, че просто трябваше да се върви към сделка. Иначе последиците за ЦСКА щяха да са много тежки.

Дължите ли пари на Прамод Митал за покупката на ЦСКА?
-В момента всичко, което трябва да бъде изплатено към външни структури, извън общите задължения на ЦСКА, е изплатено. Пари нито към Митал, нито към фирмите, които са бивши собственици на ЦСКА, не се дължат.

Кои са фирмите, които са бивши собственици?
-Това са ISMS (International Sports Management Services S.A.), регистрирана в Люксембург, и FC Global, която притежава ISMS. И мога да отворя тук една скоба. ЦСКА има направен превод към една от фирмите в рамките на 3.5 милиона евро. Ние ще си потърсим тези пари по съдебен ред.

Коя е тази фирма?
-Това са дружества, които са анонимни, ние реално не знаем собственика им...
Защо ще си търсите обратно парите?
- Защото има превод на ЦСКА към дружество, с което клубът не е вързан с никакви документи. Ако някога е имало сделка при продажбата от Васил Божков към FC Global, FC Global е компанията, която е била длъжна да изплати парите, не ЦСКА. В тази част на сделката ЦСКА не може да участва и да купи сам себе си.
А Митал може ли има претенции към вас...
-Нито той, нито който и да било, може да има претенции от каквото и да било естество към “Титан Интернешънъл Холдинг”, “Титан Спорт” или самия ЦСКА относно покупката на дружеството.

Колко пари ви струва ЦСКА, откакто поехте клуба? Става дума за цена, която сте платили, без текущите разходи...
-Това е особен въпрос. Не мога пряко да отговоря, защото той е свързан със счетоводството на самия клуб. По принцип излязоха нови дългове, други успяхме да разсрочим или изпълним. Става дума за счетоводна равносметка, която не мога да направя веднага.

Кой е дългът, който най-много ви притеснява? Има ли изобщо такъв?
- Няма дълг, който да ни притеснява. Самата покупка на ЦСКА като сделка е сложна и многопластова. От една страна има задължения, от друга има и много вземания. Въпрос на време е тези неща да бъдат изчистени и балансирани – едни с прихващане, други с плащане и т.н.

Кажете нещо повече за договора между ЦСКА и Globul. Дълго време чакахте генерален спонсор...
-Искам да благодаря на фирмата Globul, че повярва на марката ЦСКА. Заради бившето ръководство и неуредиците в отбора дълго време наистина не разполагахме със спонсор, защото хората бяха загубили вярва в това, че ЦСКА ще е марката, каквато сме свикнали да гледаме и която всички обичаме.
Какво ви остана да изградите в ЦСКА?
-Остана ни да изградим един клуб по подобие на западните, където всичко да е ясно, където всеки си знае отговорностите и задълженията. Моята лична мечта е да изградим една сериозна детско-юношеска школа. Ние в ЦСКА, а и доста други клубове, сме длъжни пред обществото и пред нашите деца за това, че нямаме хубава база, нямаме методология, нямаме качествени треньори и не вадим добър продукт.
Дългосрочни ли са плановете на “Титан” към тези цели?
- Разбира се. С влизането си в ЦСКА ние доказахме, че имаме интерес към това клубът да върви нагоре и да го развиваме.

Защото се появиха спекулации, че ще продадете клуба при първа възможност...
- Интересите ни са дългосрочни и това трябва да е ясно на всички. Не сме взели отбора, за да го брокерираме и да го продадем колкото се може по-бързо. Самите ние не сме силни в търговията, където купуваш и продаваш нещо, така че...

Какво се промени във вашия живот, след като поехте управлението на ЦСКА?.
-Разбира се, много неща се промениха. Първо се увеличи работата и, разбира се, нашите ангажименти като ръководство. Все пак ЦСКА е сериозен проект, който трябва да бъде изкаран на нивото на нормално бизнес начинание. Второто нещо е нашата отговорност. Защото ЦСКА, както всяко предприятие, значи и отговорност. А ЦСКА не е просто едно обикновено предприятие, ЦСКА е институция, ЦСКА е съдба за милиони българи и това трябва да се има предвид. Ние сме отговорни пред спортно-техническото ръководство, пред феновете, пред цялата българска общественост, която харесва и обича ЦСКА. А знаете, че зад ЦСКА стои над половин България. Този клуб е голяма марка в Европа и да бъдеш част от него е привилегия.
Знаете ли, че ЦСКА не е дублирал титла от 20 години?
- Да, знам и се надявам това съвсем скоро да се промени и ЦСКА отново да е безмилостен както в постиженията си в България, така и да е познатото страшилище в Европа. Отбора, който отстранява действащи европейски шампиони. Искаме не само да дублираме титла, а нещо много повече. Искаме Европа отново да говори за ЦСКА. Искаме ЦСКА да става все по-стабилен и атрактивен като клуб. Искаме много неща, но трябва още повече работа и търпение. ЦСКА е ставал не само два, но и девет пъти поред шампион, така че това са критерйите, които този велик  клуб е наложил, и с които трябва да се съобразяваме.
Ясно е, че ЦСКА няма как отново да спечели 9 поредни титли. Или сте на друго мнение...
- Е, нека не се изхърърляме, но поне може да си го пожелаем.
Тоест искате 9 поредни титли?
- Защо не. Най-вече искаме феновете да се върнат на стадиона.  
Какви са шансовете на ЦСКА да премине групите на Лига Европа и да играе напролет на международната сцена...
- Човек първо трябва да вярва, че може да направи нещо. Ние твърдо вярваме, че имаме сили да постигнем тази цел. Тук е мястото да кажа, че имаме пълно доверие на треньора. Той е млад, но безкрайно амбициран и способен да изведе отбора до успехи. Радвам се, че и Любо и колегите му в треньорския екип, както и голяма част от футболистите, са продукт на школата на ЦСКА. Това е много важно.

Как виждате конкуренцията на ЦСКА в А група – кой от опонентите си приемате за най-сериозен?
- Приемаме всички отбори за конкуренти, не ги делим на по-сериозни и по-несериозни. Всички клубове имат своите достойнства и ние ги уважаваме. Има обаче по-стабилни и бързо развиващи се отбори, които работят по-добре от останалите... В този смисъл не мога да не отбележа, че съм  възхитен от отбор
като Черноморец, който създава уникална база, има добро треньорско ръководство в лицето на Красимир Балъков, работи много и с ДЮШ. Затова там се появяват и успехите. Не мога да не отбележа, че Пирин също е сериозен отбор, който има прекрасна ДЮШ, запазена, съхранена и развита във времето, която и сега дава плодове в лицето на добри футболисти. Ето, сега ни направиха равен, а в началото на годината ни отстраниха от турнира за Купата. Благоевградската школа е много силна.

Кога ЦСКА ще започне да се самофинансира? Възможно ли е това да се случи и тимът да не разчита изцяло на собственика си?
-На този етап това е доста трудно в България. Трябва да приемем схемата на големите западни отбори за издръжка и финансиране. Както виждате, те също имат дългове, и то огромни, така че изцяло самоиздръжката ще е много, много сложно нещо. Надявам се, че може да се постигне баланс за разделяне на тази тежест, когато ЦСКА създаде добра детско-юношеска школа. Рекламите също биха могли да помогнат за това нещо, както е рекламният договор с Globul например. Другото перо, разбира се, са феновете и посещаемостта на мачовете, купуването на фен-артикули. Ние искаме да направим един спектакъл, този спектакъл да бъде гледан, да е изживяване за всеки един от нас – такова, каквото е на отбори като Барселона, Реал, Манчестър Юнайтед...
Забравяте участие в групите на Шампионската лига, което би могло да нелее около 10 милиона евро на сезон...
-Да, това са пари, които идват, помагат, но нека не си правим подобни сметки преди да сме стигнали до участие в групите на Шампионската лига. Стъпка по-стъпка ще стигнем и дотам. Въпросът е, че тези пари обикновено отиват за заплати, за премии, за привличане на по-стойностни футболисти, ако това се налага, за инвестиции в базата...
Каква е оценката ви за работата на Любослав Пенев?
-Той е млад треньор, много перспективен, трудолюбив и дисциплиниран. Любо е човек, който знае къде е и знае къде иска да отиде. Искам да похваля не само него, но и цялото треньорско ръководство, което дава максимума от себе си, за да направи от отбора това, което трябва да виждаме. Искам да поздравя и феновете на ЦСКА, нашите привърженици са най-добрите, най-сърцатите в България, а и не само в България. Имаме уникални фенове и трябва да ги пазим и увеличаваме.
Мариан МАКАРИЕВ, "Тема Спорт"