Новият шеф на “Левски” Иво Тонев даде интервю пред в. “24 часа. Той призна, че през март в клуба ще бъде назначен скаут, а през лятото ще започне реализиране на проектите за базата. Тонев говори и по въпроса за селекцията на “сините”.

"Левски" е дръпнал пред повечето отбори у нас, всъщност пред почти всички, с изключение на Лудогорец и Литекс. Но за да бъде наистина най-добрият клуб в България, трябва да се подобрят доста неща. Това правя в момента, тъй като в последните няколко години "Левски" няма успехите, които заслужава да има клуб с такова име. От друга страна, моето виждане е, че "Левски" трябва да е на ниво, заради което другите да искат да се учат от него”, заяви Тонев

“Първото нещо, което направих, е да се запозная с финансовото състояние на "Левски". Исках да науча какво има да получава клубът и какво да плаща. За мен бе важно да знам на каква база стъпвам и трябва да работя. Най-важното нещо, когато управляваш финанси, е да ги разпределяш във времето така, че никога да не изправяш пред риск сигурността на клуба. Успоредно се запознах и със ситуацията в спортно-технически план чрез разговори със спортния директор Георги Иванов-Гонзо и треньора Николай Костов. Същото се отнася за административната част, базата и школата.”

“После започнах да изграждам в главата си стратегия какво трябва да се случва занапред. Големият проблем, с който се сблъсквам, е, че всички неща са практически за вчера. Нямам времето и знам, че никой няма да ме чака да имам спокойствие да работя 1 г. например. Давам си ясна сметка за това. От месец и нещо го усещам на гърба си. Иначе първата конкретна задача бе да подобрим селекцията на "Левски". Това включва да се разделим с някои от тях, което почти приключихме. Има някои трудности, като същото важи и за привличането на играчи. Работата в "Левски" е огромен ангажимент. В момента съм отдал цялото си време и внимание на клуба. Трябва да благодаря на съдружници, партньори и колеги в другите ми начинания за разбирането.”

“Големите проекти по базата ще започнат през лятото. Ще сменим настилката на изкуствения терен, която е в лошо състояние. На мястото на съборената автомивка до стадион "Георги Аспарухов" имаме идея да се направят 2 малки игрища, които да се ползват също от школата, а и от граждани. Ще се направи ремонт на по-малкия тренировъчен терен. Ще се започне изграждане на още един на мястото на балона. Това са плановете за лятото плюс да се ремонтират или направят изцяло нови съблекални за школата. Относно самия стадион имаме 2 пътя. Аз лично съм си поставил срок до края на февруари да сме избрали един от двата. Единият е свързан с чуждестранен инвеститор, който има намерения в този район, и евентуално с него да се започне да се събаря сектор по сектор и да се гради стадион без лекоатлетическа писта. Другият път е по-труден за нас - да почнем да правим това сами.”

“Конфузната ситуация със Зезиньо можеше да бъде избегната, ако бяхме надлежно информирани от неговите агенти, че той има контузия. Не знам до каква степен и те са били информирани. Ние знаехме, че този футболист не е играл мачове от доста време. По принцип причините може да са две - проблем с треньора или контузия. Нямаше как да го установим, преди той да дойде при нас. Иначе имахме трудности от различно естество при селекцията. Зимата това не е лесно да се прави. Първо, аз самият съм човек, който подхожда изключително прецизно, когато трябва да се вземат футболисти в този период. Второ, "Левски" има нужда от играчи на няколко поста, което е видимо. С Гонзо и Костов сме на едно мнение, че те трябва да са по-добри от тези в състава.”

“Имахме коректни разговори с Черноморец за Жужу и Анисе. За първия стана ясно, че има сериозен интерес от чужбина и той ще замине за там. Сумата за него бе висока за нашия пазар. Относно Анисе мога да кажа, че в рамките на може би около час имахме принципна уговорка с Черноморец за него. В крайна сметка мисля, че той вече бе в контакт с ЦСКА в София. Имах разговор с мениджърката мадам Ба, която ми каза, че футболистът е поел ангажимент към друг отбор преди доста време, има неуредени отношения с Черноморец и се отива на вариант с разтрогване на договора.”

“Затова и решихме да не се бъркаме. Имаше един френски футболист, предложен ни от чужд агент. Гледахме го в три мача. Много добър играч, който има някои финансови проблеми с клуба си в елитната лига на Франция. Иначе е твърд титуляр. Там се позабавихме малко, защото всеки ден се чакаше решение и загубихме една седмица. През това време имахме поглед върху други защитници. Искаме да вземем и нападател, който може да действа и малко по-назад.”

“Ще има нов човек в "Левски", и то може би още през март. Той ще попълни една дупка. Става дума за скаут. Човек, който ще ходи да гледа трансферните ни цели дълго време преди окончателно да са се превърнали в такива. Не е коректно сега да говоря с имена. Не е тайна, че с Дончо Донев сме работили дълго време заедно и е човек, на когото се доверявам. Има огромен опит като футболист и доста контакти. Много дълго е играл в "Левски", умерен и честен е. Наистина обаче не е уместно сега да се говори за това, има време до март. Моето желание е тогава да започнем лятната селекция и да я приключим до края на май. Затова ще ни трябва селекционер, а може би и двама. Хора, на които да вярваме ние като ръководство, а и треньорът. Това ще ни позволи да не вземаме играчи по предложения на агенти, да се гледат на видео или да се привличат в последния момент.”

“До 31 януари трябва да бъде подписан договорът с ВТБ. Информацията ми обаче е от миналата седмица и може да не е актуална. Може да има още нещо, за което да се разбират Батков и новият спонсор. Въпросите трябва да са към тях. Не е в стила ми да говоря от името на някой друг.”