Стефано Кунчев продължава кариерата си в Норвегия, където ще играе за третодивизионния Егерсундс ИК. 24-годишният вратар прекара известно време в Левски през 2014-а, когато го натириха от "Герена" след мач с Берое (1:2), в който допусна фатални грешки при двата гола на старозагорци. Така след само три официални срещи за "сините" Кунчев беше принуден да се раздели с клуба. Година и половина той пазеше мълчание, което се нави да наруши в интервю за БЛИЦ СПОРТ.

"Знаете, че не съм по интервютата. Не съм говорил, откакто ме махнаха от Левски... година и половина вече", започна разговорът ни с Кунчев.

- Стефано, къде те откриваме? Как се стигна до преминаването ти в норвежкия Егерсундс ИК?
- В момента съм в любимия ми Пловдив. Разбрах се с хората от Норвегия. Доста бързо станаха нещата. Един приятел, който е мениджър, ми звънна и ми обясни за какво става на въпрос. Предложението ме заинтригува и само след един час получих билет и на следващия ден вече бях в Норвегия.

- Какво знаеш за новия си отбор?
- Почти нищо, освен че е много амбициозен клуб, който се развива бързо и е с високи цели.

- Има ли други българи или си сам?
- В Егерсундс аз съм единственият българин, но в същата дивизия играе мой бивш съотборник от юношите на Славия - Кристиан Кръстев, който също е набор 1991. Той живее в Норвегия от три години, каза ми, че е доста доволен.

- Не правиш ли крачка назад в кариерата си с преминаването в отбор от трета дивизия?
- Може да се каже, че е крачка встрани, но не и назад. За нивото на футбола в Норвегия сега не мога да кажа, защото официалните мачове още не са започнали. Играхме котроли срещу отбори от втора дивизия и ми допадна това, което видях. Играе се доста директен футбол, с много центрирания и далечни удари.

- Колко време беше без отбор?
- Изкарах повече от година в Гърция, играх в Трикала, но там положението е същото като в България. Единствено Суперлигата е на ниво и са нормални условията. А иначе последните месеци поддържах игрището на ФК Векта (Пловдив) и искам специално да благодаря на собственика Петър Никленов. Той ми подаде ръка и ми помогна да тренирам.

- Нямаше ли вариант да заиграеш отново в някой български клуб? Бивш футболист си на Локомотив (Пловдив), Локомотив (Мездра), Славия, Черноморец и Левски.
- Имах разговори, преговарях с няколко отбора, но предпочетох да пробвам нещо ново. Офертата от Норвегия ми се стори интересна и я приех.

- Ако може да се върне времето назад, какво би искал да се промени?
- Бих променил момента, в който бях предостъпен от Славия в Локомотив (Пловдив) и след кратък престой на "Лаута" се наложи да се върна на "Овча купел". Тогава трябваше да настоявам да остана в Локомотив или да бъде продаден в Русия, защото имаше оферта за мен.

- През лятото на 2014 година подписа с Левски. Съжаляваш ли, че не се озова на "Герена" в точното време, след като явно тогава не беше готов за тази крачка?
- За нищо не съжалявам. Те ми дадоха достъчно шанс, просто наистина не беше точното време да играя за Левски. Не можах да се възползвам от шанса, който ми се откри. Не се сърдя на никой за нищо. Каквото е трябвало, е станало. Продължавам напред, научил съм си урока. На 24 години съм - идеална възраст. Стигнал съм върха в българския футбол, играл съм в Левски, а има хора, които искат това нещо, но никога няма да им се случи. Аз имах честта да усетя тръпката от вечното дерби. Дебютирах за Левски точно срещу ЦСКА, макар и със загуба, но имам колеги, които никога няма да играят във вечното дерби.

- Именно дебютът във вечното дерби ли определяш като върха в кариерата си до момента?
- Не, мачът ми с Локомотив (Пловдив) в Холандия срещу Витес. Тогава отразих дузпа и станах първият български вратар, спасил дузпа в Лига Европа. Паднахме с 1:3, а първата среща завърши 4:4.

- Каква е целта ти в Норвегия?
- Винаги се целя на високо. Ще направя всичко възможно да ме забележат и да се изкача нагоре. Жив и здрав да съм е най-важното. Надявам се до година-две да започна да играя в елитната лига на Норвегия. След това мога само да мечтая, от мен си зависи, наблизо са Дания, Швеция, Англия, Германия...

- Не мечтаеш ли отново да играеш за любимия си Локомотив (Пловдив)?
- Искам първо да заиграя в Норвегия, а след това мечите ще се превърнат в реалност. Никога не съм криел, че съм от черно бялата част на Пловдив. Винаги, когато мога, съм бил на стадина, за да подкрепям Локомотив. Бих бил много щастлив, ако един ден се намери място за мен на "Лаута".

- Какво знаеш за футбола в Норвегия и как ще се справяш с езика?
- Знам някои от отборите им, които участват в евротурнирите. Видях, че доста държат на дисциплината, но тепърва ще уча за норвежкия футбол. С езика няма проблем, справям се на английски.

- Една от най-коментираните теми в последните години е тази с ерното тото. Има ли го в българския футбол?
- Незнам, близо 2 години съм встрани, а и не съм чул скоро за нови случаи.

- Какво стана с твоят случай? Преди време стана известно, че ти е предлаган подкуп от 20 000 евро, за да допуснеш няколко гола...
- Това отдавна приключи и няма какво ново да кажа. Тогава достатъчно се изговори и изписа.