Странен съдия от Холандия ще ръководи дербито "Левски" - Литекс. Сънародникът на футболистите на "сините" Сержиньо Грийн и Дъстли Мулдер - Петер Винк, получи наряда за важния сблъсък, който е в неделя от 21:00 часа на стадион "Георги Аспарухов". Помощници ще му бъдат Анхело Бунман и Вилко Лоберт.

Преди месеци 44-годишният Винк бе изхвърлен от ранглистата на ФИФА след решение на холандската футболна асоциация. Причината е слабото му представяне в Ередивизие и поредица от гафове в срещите, които е ръководил. Винк бе сред съдиите, кандидатствали да свирят мачове на световното първенство в ЮАР миналото лято, но не попадна в окончателния списък. След това холандецът даде скандално интервю, в което обяви за "смешно" участието на Мондиала на рефер от Сейшелските острови.

Последният мач, който Винк ръководи, бе на 1 май. В среща от холандската Ередивизие Адо Ден Хааг загуби с 2:4 у дома от Грьонинген. В двубоя той показа 4 жълти картона.

Както е известно, през есента победата на Литекс с 2:1 над "Левски" в Ловеч ръководи Ларс Кристоферсен от Дания. Преди неделния сблъсък разликата между "оранжевите" и "сините" е 8 точки. Литекс е на върха с 65, а "Левски" има 57 в актива си. /БЛИЦ