Асоциацията за университетски спорт "Академик", съвместно с БФС, организираха студентски турнир по футзал за Купа „Осми декември“. Надпреварата се проведе на 1, 2 и 3 декември в мултифункционалната зала в "Дом на футбола" в Бояна. Участваха 15 мъжки и 5 дамски отбора от университетите в страната, като тази година доста се разшири географията на участващите отбори, информираха организаторите за БЛИЦ СПОРТ. 

След три дни качествен футзал бяха излъчени призьорите от тазгодишното издание. При дамите шампионки станаха момичетата от СУ, водени от националния селекционер по футзал Николай Стайков, второ място заеха ЮЗУ – Благоевград, а трети са студентките от УНСС. 

Бяха раздадени и индивидуални награди:
Голмайсторка на турнира: Вяра Илиева (СУ)
Най-добра вратарка: Катя Стоянова (ЮЗУ)
Най-полезна състезателка: Ева Слънчева (СУ)
Мис Турнир: Ваня Ангелова (РУ)

При мъжете шампион е ЮЗУ – Благоевград, на второ място се нареди ТУ, а трети отново са студентите от УНСС. Индивидуалните награди при мъжете отидоха при:
Голмайстор на турнира: Даниел Гогов (ЮЗУ)
Най-добър вратар: Мартин Симеонов (ТУ)
Най-полезен състезател: Костадин Куков (УНСС) 

Призьорите бяха наградени от спортния директор на АУС "Академик" - Никола Динев, председателя на Методичното обединение по футбол доц. Георги Игнатов, отговорникът за футзал към АУС - Иван Стоилов и старши треньора на националния отбор по футзал Николай Стайков.

Състезанието бе част от стратегията на БФС за развитие на футзала в България. Визията за развитието на спорта включва подбор и обучение на треньори, консултации, семинари, интегриране на футзала на ученическо и университетско ниво като лесно достъпен и алтернативен формат на футбол, както и организирането на различни турнири през цялата година.

Oрганизаторите имат амбицията да продължат успешната тенденция за развитие на играта сред студентската общност, като се предвижда отново голям турнир по футзал за пролетта. Домакин най-вероятно ще бъде Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.