Две на пръв поглед сензационни новини разтърсиха травмираното българско общество в четвъртък и петък.

Арестът на Бойко Борисов предизвика извънредни излъчвания в централните емисии и светкавично обиколи всеки дом. Хората разпалено коментираха зрелищните кадри с извеждането на бившия премиер от къщата му в Банкя, а социалните мрежи преляха от злоба, злъч и…шеги.

И докато още емоцията от задържането на Бойко не бе отминала, полицията го освободи без обвинение.

Оказа се, че българският премиер Петков е излъгал, че операцията срещу Борисов е на европейската прокуратура. Оказа се, че акцията е по жалба на Васил Божков.

И мачът приключи с фамозен автогол във вратата на „Промяната“.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Само ден по-късно нов автогол скъса мрежата и на друг кандидат за промяна. Димитър Бербатов разцъфна пред гордостта на социализма – НДК в компанията на верните си приятели.

Усмихната му физиономия озари многобройните камери и обективи, но угасна в мига, в който видя, че в залата не се провежда конгрес на БФС. Оказа се, че няма как да се изкара жертва на заговор от страна на Борислав Михайлов. И реши да си направи собствен конгрес.

Демократичен, разбира се, само с един кандидат. Той. Лицето на революцията, модернизма и морала в царя на спортовете.

Дни и седмици Бербатов заливаше публичното пространство, че има подкрепата на над 300 клуба. Оказа се измама. Не 300, а 73 човека барабар с антуража му и няколкото ентусиаста, които бодро подтичваха зад костюма му. Тях избраха във виртуалния футболен Изпълком, а него коронясаха за „президент“.

В предишния си коментар определих Димитър като умен човек. Възможно е да съм го надценил, но всъщност се опитах да го поощря.

Вероятно подведен от собственото си его и фейсбук драскачите от отбора му, Бербатов се превърна в комиксов герой.

Да стопиш подкрепа от 231 гласа от конгреса през октомври на 73 само няколко месеца по-късно си е грандиозен провал не само за него, но и за перхидролените му пажове, които не спират да коленичат пред егото му и да го мажат с олио.

Сега на Бербатов ще му остане щастието да събере снимките от собствения си конгрес, да ги изреже и да ги сложи в златната рамка на глупостта си. Но там отново  ще е сам.

Компанията, която се е качила на раменете му мигом ще му обърне гръб в търсене на друго спасение, което да им раздава заплати. Мнозина от тях вече се разотидоха, когато разбраха, че гювечът е изстинал. Ще ги последват и мнозина от останалите.

Арест и конгрес. Пълна измама за авторите на абсурдните сценарии и печален урок по самоизмама за публиката.

А докато очакваме поредните фарсове и скандали отново ще си чупим краката и колите в кратерите по софийските улици и ще се надяваме да имаме поне един стадион…
Ивайло КРАЧУНОВ