„24 крачки към историята. 100 години „Етър“ – така се нарича новата книга на известния журналист Анатоли Петров, посветена на вековния юбилей на великотърновския клуб.

В 224-те страници на изданието има редица непубликувани досега събития, факти, снимки, документи, които за първи път стават публично достояние и хвърлят нова светлина върху славната стогодишна история на „Етър“!

Авторът е използвал запазения до днес архив на клуба още от основаването му през 1924 г., пълен с неизследвани материали за учредяването на „Етър“, за първия му изигран мач, за изработването и поставянето на емблемата, за първия клубен екип, който е в бяло и черно. Сред любопитните открития е и това, че „Етър“ всъщност носи името на тракийски бог. Публикуван е и първият устав на клуба, който се пази в Държавния архив. В хода на работата Анатоли Петров е проучил цялата преса от 20-те години на миналия век, публикуван е и първият репортаж за мач на „Етър“, излязъл в пресата. Сред откритията е и първата снимка на тима от 1921 г., когато още носи името „Слава“, преди да се влее в новосъздадения „Етър“.

Книгата се нарича „24 крачки към историята“, защото в 24 глави се проследява цялото развитие на отбора до днес: първият пробив с четвъртото място в първенството през 1930 г., сензационното елиминиране на ЦДНА (ЦСКА) за купата през 1960 г., атаката и първото влизане в „А“ група през 1969 г., паметните мачове с „Интер“ (Милано) и „Кайзерслаутерн“ в евротурнирите, шампионската титла през 1991 г., всички международни мачове на „Етър“, битките срещу ЦСКА и „Левски“ през годините. Специална глава е отредена на култовите дербита срещу „Локомотив“ (ГО) през всичките 100 г. с много неизвестни досега истории.

Спомените на славните ветерани на „Етър“ също са част от изданието – Никола Илиев, Йордан Ценов, Кольо Кръстев, Георги Василев, Димитър Цеков, Стефан Чакъров, Георги Цингов, Стефан Величков, Стефан Грозданов, Ивелин Младенов, Трифон Иванов, Красимир Балъков, Цанко Цветанов, Бончо Генчев, Илиян Киряков.. Над 200 са публикуваните снимки, много от които – от първите години на клуба, от паметния мач с „Бенковски“ (Видин), подпечатал влизането в „А“ група, от прощалния мач на Георги Василев и др., за първи път се публикуват в книга. Проследена е историята на игрищата и стадионите в града, честването на юбилеите на „Етър“, „виолетовите“ национали и т.н.

За да види бял свят настоящото издание „24 крачки към историята. 100 години „Етър“. То е и част от проявите, свързани с вековния юбилей на клуба, който ще бъде честван през 2024 г.

„Числото 24 не беше търсено умишлено, казвам го с ръка на сърцето. Просто така се получи в хода на работата и това е наистина символичен знак от съдбата. „Етър“ е основан на 24 април, през 1924 г., има 24 сезона в „А“ група (плюс шест на неговите приемници „Етър-1924“ и „Етър ВТ“).

24 е числото на най-благородния метал, тъй като най-чисто е 24-каратовото злато. А златни медали в спорта получават само най-заслужилите – шампионите. Тези непубликувани досега факти и документи, както и тези 24 статии за паметните мачове са част от една „златна“ история, която, убеден съм, освен славно минало има и своето бъдеще!“, казва авторът.

Книгата вече можете да намерите в продажба в офиса на клуба и във фен магазина на „Етър“, а на книжния пазар изданието ще се появи през януари.