Водещият рефер у нас Георги Кабаков попадна тази седмица в разширения списък за участие на световното първенство в Катар. Новината дойде след публикация на специализирания сайт за съдийство "Arbitrezvous.com". Пловдивчанинът e в предварителния списък със съдии, които евентуално ще бъдат повикани за Мондиала през 2022 година. 

Интересното е, че този уикенд Кабаков не получи наряд за двубой от Първа лига, тъй като е в Саудитска Арабия, за да ръководи за втори път мач от местния елит заедно с помощниците Мартин Маргаритов и Диян Вълков. По време на срещата ще се използва и системата ВАР, която засега остава далеч от родните ширини. 

А български арбитър не е бил част от голям международен форум цели две десетилетия, пише "Труд". За последно страничният съдия Иван Леков представлява родните съдии на Евро 2000. Тогава софиянецът бе част от елитната група рефери, ръководили мачовете в Белгия и Холандия. Леков бе в престижната бригада, свирила на бъдещия шампион Франция срещу Дания от груповата фаза при победата с 3:0 на „петлите“. По-късно дипломираният архитект бе помощник на популярния испански рефер Хосе Мария Гарсия-Аранда при успеха с 2:0 на финалиста Италия над домакина Белгия. За финал в кампанията българска следа имаше и в двубоя Дания – Чехия (0:2) на 21 юни 2000 година в Лиеж. 

В дългата си кариера Леков може да се похвали още, че е от първите българи, ръководили двубой от Шампионската лига. През 1993 година той бе в бригадата на Атанас Узунов и Йордан Йорданов, записала серия мачове в турнира на богатите. 

И до днес УЕФА залага на Леков като делегат на интригуващи двубои в евротурнирите. Централата показа респект към българина като не свали доверието си от него дори при брутално скалъпения скандал срещу Леков у нас. От измислената афера реферът излезе по-силен и защити името си в съда, но се отказа от политиката. Във времето той беше  заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта и влиятелен член на Изпълкома на БФС.