Националите ни гостуват на Англия утре от 22:00 часа в първия си мач от евроквалификациите. Повече от половин България обаче няма да може да гледа двубоя по телевизията. Причината е, че срещата ще бъде предавана по цифровия канал ТВ+ за абонатите на "Булсатком". Безумна работа. Националната телевизия БНТ 1 за пореден път се изложи сериозно, като сега не посмя да брои пари за важен мач, с който България стартира в евроквалификациите. И то с Англия, срещу които не сме играли повече от 10 години.

След проверка на БЛИЦ стана ясно, че правата за двубоя държи фирмата "Спортфайв", базирана в Германия. Тя притежава маркетинговите права на повече от 250 клуба и над 30 федерации. "Спортфайв" е дългогодишен медиен и маркетинг партньор на българския национален отбор. И въпреки това не бе направено така, че да могат всички фенове на футбола у нас да гледат гостуването на "Уембли" пред телевизионния екран.

От "Спортфайв" първоначално са пожелали над 200 000 евро, за да осигурят сигнал от Острова. По-късно са отстъпили и сумата е паднала до 120 бона. И те обаче се оказали непосилни за Националната телевизия - тази, на която плащаме данъци. Напоследък обаче за БНТ 1 стана традиция да загърбва важни мачове. Най-пресен пример са двубоите на ЦСКА и Левски от Лига Европа.

След отказа на БНТ 1 да предава Англия - България, на хоризонта се появи... "Булсатком". Цифровата телевизия по неофициални данни има около 300 000 абоната. "Спортфайв" и "Булсатком" си стискат ръцете и така гостуванията ни на Англия утре и на Швейцария на 6 септември 2011 година ще бъдат излъчени по ТВ+. Същият канал предава този сезон някои от мачовете на ЦСКА и Левски от Лига Европа, а освен това поднася на българската аудитория срещите от испанската Примера дивисион, от скоро и от италианската Серия "А", на тенис турнирите от серията "Мастърс", както и "Уимбълдън".

БНТ 1 взе правата за всички домакинства на "трикольорите" от евроквалификациите, а все още не е ясно коя телевизия ще предава Уелс - България (8 октомври 2010) и Черна гора - България (4 юни 2011).

Досега държавната телевизия неизменно предаваше всички квалификации, както и финалните фази на европейските и световните първенства. Единственото изключение бе Евро 2008, за което се пребори "Диема".

И след като на повечето българи вече им е ясно, че е почти невъзможно да гледат по телевизията гостуването на Англия, не им остава нищо друго освен да псуват държавната телевизия, а не както друг път - съдията, който в случая ще е Виктор Касай от Унгария.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ

nac.jpg