Турнирът Лига на конференциите, който стартира тази година, е поредният европейски турнир под егидата на УЕФА.
Началото бе поставено през сезон 1955-1956 г., когато започна турнирът за Купата на европейските шампиони. През 1958 г. бе първата година на турнира за Купата на Панаирните градове, а през сезон 1960-1961 г. стартира и турнирът за Купата на носителите на националните купи.

А как дебютираха българските отбори в европейските клубни турнири?

Въпреки че шампионският турнир на Европа стартира през 1955 г., българският първенец ЦДНА (по-късно ЦСКА) започна участието си през 1956 г. Негов съперник в първия кръг бе румънският шампион Динамо (Букурещ). На 21 октомври 1956 г. армейците стартираха с гръм и трясък, като още в София разгромиха своя съперник с внушителното 8:1. Големият

Иван Колев постигна първия български хеттрик в турнирите.

После в Букурещ румънците взеха само утешителен реванш с 3:2. На четвъртфинала противник на ЦДНА бе югославският шампион Цървена звезда, в състава на който личаха имената на звездите им Райко Митич и Драгослав Шекуларац. В Белград българите отстъпиха с 1:3, а на реванша в София спечелиха само с 2:1 и отпаднаха от борбата, като Стефан Божков пропусна да реализира дузпа.

В турнира за Купата на носителите на купи българският представител също започна участието си от втората година. Това бе варненският Спартак, който отстъпи на финала за купата срещу ЦДНА, но доби право на участие като финалист, тъй като „червените“ бяха и шампиони. Съперник му бе виенският Рапид и доста изненадващо първият мач във Виена завърши 0:0. Това даваше основателни надежди за благоприятен краен завършек, но във Варна те рухнаха още до почивката, когато резултата стана 2:0 за Рапид. След антракта той набъбна до 4:0, а в крайна сметка гостите спечелиха с 5:2 и продължиха нататък в турнира.

Турнирът за Купата на Панаирните градове започна през 1958 г., но България стартира участието си в него чак през 1963 г. Първият ни участник бе пловдивският Локомотив, като негов съперник бе румънският Стягул Рошу. Още първият мач в Румъния бе спечелен от пловдивчани с 3:1, след като домакините бяха повели с 1:0. После в Пловдив черно-белите завоюваха рутинна победа с 2:1 и продължиха борбата. В следващия кръг противник им бе унгарският Дожа Уйпещ. У дома пловдивските железничари завършиха 0:0, а в Будапеща отстъпиха с 1:3 и отпаднаха.

През 1971 г. УЕФА закри турнира за Купата на Панаирните градове. Като своеобразен финал се изигра мач между първия носител на трофея Барселона и последния Лийдс, спечелен от каталунците с 2:1. От 1971 г. започна летоброенето на турнира за Купата на УЕФА, който от 2009 г. носи името Лига Европа. Първият ни участник в този турнир през сезон 1971-1972 г. отново бе Локомотив (Пловдив). Съперникът му бе Карл Цайс от ГДР. В Йена домакините спечелиха с 3:0 – резултат, който предопредели и крайният победител. И в Пловдив гостите поведоха и въпреки че Локомотив постигна пълен обрат до 3:1, това бе недостатъчно да продължи в турнира.

Стигаме и до тази година, когато стартира и Лигата на конференциите. Трима бяха българските представители в този турнир – ЦСКА-София, Локомотив (Пловдив) и Арда.

Най-добре се представиха червените, които

достигнаха до груповата фаза на турнира

Те преодоляха последователно латвийския Лиепая след две нулеви равенства и 3:1 след дузпи, хърватския Осиек след 4:2 у дома и 1:1 като гости, а накрая изхвърлиха от турнира и чешкия Виктория (Пилзен) след 0:2 като гости и 3:0 у дома след продължения, като редовното време завърши 2:0. Сега им предстоят битки в групата с италианския Рома, украинския Заря и норвежкия Бодо. Първата в Рим бе загубена тежко с 1:5, но ЦСКА го чакат още пет двубоя.

Пловдивският Локомотив също се представи достойно. Черно-белите надделяха над чешкия Словачко след разменени победи с по 1:0, а при дузпите бяха по-точни и с 3:2 го отстраниха. Съперник в следващия кръг бе датският Копенхаген и тук силите бяха неравностойни – 1:1 в Пловдив и 2:4 в Дания. Отборът на Арда бе абсолютният дебютант в турнирите и съвсем логично загуби и двата си мача с израелския Апоел Беер Шева – 0:2 в Кърджали и 0:4 в Израел.
РУМЕН ПАЙТАШЕВ